Måtte spille hjemmekamper i utlandet – Kolstad

Måtte spille hjemmekamper i utlandet

– Tidligere ble finalen i Champions League avviklet med både hjemme- og bortekamp. På grunn av krigen på Balkan måtte Zagreb i 1991/92 og 1992/93 spille sin hjemmkamp i finalen i utlandet. Dette var de to årene  klubben har vunnet turneringen. Første finale gikk i østerrikske Graz, seier over spanske TEKA-Santander, og den andre i Tyskland, i Wallau mot hjemmelaget Wallau-Massenheim.  

 Zeljko med kamp-plakaten for torsdagens kamp. Spilleren er Zvonimir Srna, 202 cm lang venstreback fra Dubrovnic. (Foto: Tore Sæther)

Vår kjente «kroat-trønder» og herrelandslagets analyse-professor, Zeljko Tomac, vet det meste av det som man trenger å vite om torsdagens Kolstad-motstander, en klubb som har vunnet alle seriemesterskap etter at Kroatia ble egen stat for 32 år siden, og som totalt sett, om vi tar med både kroatiske og jugoslaviske turneringer, står med 37 seriemesterskap og 30 cuptriumfer. 

– Storhetstiden er kanskje over med tanke på europeiske titler og fullstappede tribuner i Arena Zagreb, hvor kapasiteten er 15 200. Men Zagreb har fortsatt en dedikert tilhengerskare og er kvalifisert til Champions League-spill hvert eneste år, minner Zeljko oss om. Likevel: 

– Så mener jeg at Kolstad nå har et bedre mannskap og har gode muligheter til å vinne på torsdag. Ikke blir det fullsatt arena heller. For å finne fullhall på klubbkamper, må vi nok tilbake til  ca. 2009/2010, og da spilte forresten Frank Løke på laget. Jeg tipper at det torsdag kommer mellom 4000 og 5000. Selv ikke i åpningskampen, mot THW Kiel, var det ikke mer enn rundt 6000 tilskuere. 

– Men likefullt har Zagreb en meget sentral og sterk stilling hos kroatene. Når vi snakker håndball er det bare Zagreb som teller, i tillegg til landslaget, naturligvis. 

Meningsutveksling fra Zagreb-trening; f.v.: Jakov Gujon, Matic Suholeznik (i svart), Patryk Walczak og Timur Dibirov. (Foto: HC Zagreb)


Ser vi bakover i tiden og på listen over spillerprofiler, er det neppe feil å peke på Ivano Balic og Domagoj Duvnjak. Balic var en kharismatisk, kreativ og målfarlig playmaker. Han spilte for Zagreb fra 2008 og i fire år. Siden fulgte klubbkarriere både i spansk og tysk toppliga. På landslaget debuterte han i 2001 og fikk med seg 198 kamper (535 scoringer) før han ga seg i 2012. Den andre store profilen, Duvnjak, var Zagreb-spiller fra 2006 til 2009. Nå spiller han i THW Kiel, siden 2014. 35-åringen er still going og meget sentral i det tyske topplaget. For Kroatia har han så langt 214 kamper og bidratt blant annet med 694 scoringer. 

Men hva med dagens store profiler?  

– Det er ikke Balic og Duvnjak-nivå i dagens mannskap. Men de har en skikkelig «dunker» i den kubanske høyrebacken Morales (36 år), med fem sesonger i Porto bak seg og én sesong i Vardar, altså med stor Champions League-erfaring. Svonimir Srna er en annen målfarlig bakspiller. På venstrekanten har laget russiske Timur Dibirov, kontringssterk og sikker kantavslutter, 40 år ung. Står med ni scoringer etter de to første Champions League-kampene. Og så synes jeg den unge målvakten 2o5 centimeter høye og 21 år unge Matej Mandic er en spennende type, sier Zeljko og legger til: 

– Selv om Zagreb har en så sentral og dominerende posisjon, så er klubben bare mellomstasjon for mange av de aller, aller beste. Via et par utviklende år i Zagreb, går turen ofte til toppklubber i både Spania, Frankrike og Tyskland. Men noen av disse spillerne kommer også tilbake til Kroatia og Zagreb og fortsetter karrieren. 


Om Kolstad har mange nye spillere de siste par sesongene, så er det enda større «utlufting» i Zagreb. Når Zeljko kikker gjennom dagens spillerstall, finner han 11(!) nye spillere. Den ene, høyrekanten Filip Glavas (bildet), har han et spesielt forhold til: 

– Han er fra hjembyen min, Rijeka, og jeg kjenner begge hans foreldre, og i tillegg er en onkel av unggutten en meget god venn av meg. 

Og hvilket spill kan Kolstad forvente seg? Klassisk kroatisk/jugoslavisk 3-2-1-forsvar, kanskje…? 

– Nei, det tror jeg ikke. Det blir nok til å begynne med forsvar i 6-0-formasjon. Og så har de en 5-1-variant med Dibirov i spiss – mot Sander! – som de sikkert også kommer med. Angrepsmessig har de ikke fantastiske skyttere som skyter fra langt hold. Det blir mer satsning på gjennombrudd i strek og på kantene. Playmaker Karpo Sirotic synes jeg er en meget  interessant spiller.

Fra pressekonferanse tidligere i dag. I midten den nytilsatte treneren Andrija Nikolic, og spillerne Luka Klarica (t.v.) og Zvonimir Srna. (Foto: HC Zagreb)

På en pressekonferanse som klubben holdt ble den nytilsatte treneren Nikolic spurt om vinnersjanser og svarte blant annet: – Vi er ikke favoritt. Husk vi møter et «mini-Norge», et lag med mange landslagsspillere. Men de har en ganske liten stall, og selv om de har flere fantastisk gode spillere, så teller det. Vi er veldig motiverte.   

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball