«Vi skal spille sjakk – med fysikk» – Kolstad

«Vi skal spille sjakk – med fysikk»

 – Vetle er veldig kvikk i beina, den kvikkeste. Han leser angriperne godt, timer godt og er flink til å ta brudd. Hans aggressive mobilitet er veldig viktig for vårt forsvarsspill, sier trener Stian. Vi tok en prat med forsvarsspesialist Vetle Eck Aga før lørdagens toppoppgjør mot Elverum og stilte ham åtte spørsmål – tema både det som sesongen hittil har gitt oss og selvsagt om toppkampen som venter i Håkons hall. 

Vi er en drøy måned inne i sesongen – beskriv din egen sesongstart.

«Det kan mye godt knyttes til lagets innsats; ganske blandet. I visse perioder har det vært bra og i andre perioder dårlig. Så er det klart at forsvarsspill handler veldig mye om samarbeid, og der har kvaliteten vært varierende. Vi har alle ambisjoner om at dette skal bli bedre, at vi skal lære hverandre bedre å kjenne. Selv om det er mange som kjenner hverandre fra før, gjennom landslagsspill. Så handler det om å få nok tid sammen, oppleve nok situasjoner sammen, ha nok kamper sammen. Vi har hatt en del sykdom under oppkjøringen, jeg blant andre. Å få samspillet til å sitte, få det i ryggmargen, det tar tid. Jeg synes det har vært god bedring i de siste par kampene. Vi må «back to basic» på en del ting, og så må vi ta én ting i gangen. Jeg synes kanskje vi, både forsvars- og angrepsmessig, har søkt å bite over for mang ting samtidig.»

Lagets prestasjoner; hvorfor har det svingt så mye – jevnfør 2.omgangen mot Kielce holdt opp mot Runar-kampen?

«Det er ingen tvil om at det nærmest er ei mil mellom disse to. Mot Kielce treffer vi godt på energinivået og på individuelle prestasjoner – og lagprestasjonene bakover. Mot Runar gjør vi masse individuelle og kollektive feil – i tillegg til at energinivået ikke var 100 prosent på plass. Og når det skjer, da er vi ikke bedre – hverken individuelt eller kollektivt. Og da fikk vi betale for det mot Runar, fullt fortjent. 

Da er det fristende å spørre, var det noe som ikke stemte på inngangen til Runar-kampen? 

«Det er kanskje slik at mot Kielce vet du at du må spille opp mot ditt absolutte aller beste for at vi skal få det til, og ha en sjanse. I tillegg så var rammen som den var; den første Champions League-kampen på hjemmebane hvor alle har lyst til å vise seg frem på best mulig måte. Mot Runar gjør vi en del feil i starten – uten at jeg følte at inngangen til kampen var dårligere enn mot Kielce, eller alt for avslappet. Men vi bommet veldig mye i starten, bakover, ble usikre og begynte å se på hverandre, kjente ikke hverandre igjen som også bidro til at det bredte seg en liten panikk-følelse, litt spørrende; vi var jo så bra i forrige kamp, hvorfor er vi ikke der nå? Hvorfor det blir slik? Vi har spurt oss selv, men det er ikke lett å finne gode svar. Bildet er sammensatt. Det kan bero på tilfeldigheter også. Men vi vet jo at alle de norske lagene dersom de får flyt og selvtillit er gode nok til å gjøre det veldig tøft for oss. 

Etter tre tap på rad ble ordet oppvaskmøte blitt brukt – hvilket oppvaskmiddel har dere brukt?

«Tja, det var nok ikke type zalo eller jiff; det var nok mer prating enn bruk av kjemiske verktøy og virkemidler. Vi tok opp ting som vi spillere ønsket i tillegg til at trenerne kom opp med ting. Alle vil jo at det skal fungere at vi skal prestere på best mulig nivå, og da er det også bra at det «smeller litt i gangene» – og det gjorde det. Det viser jo bare at folk bryr seg. Og så er vi jo forskjellige som typer; noen har lang tålmodighet, andre har kortere lunte. Derfor er det også viktig at vi lærer å kjenne hverandre godt.»


Hva kan dere dra ut av prestasjonen i cupkampen mot Viking TIF? 

«Det var veldig bra – i begge ender av banen – på den måten at vi startet kampen med noe så enkelt om å spille tøft fysisk, starte kampen med å være «overfysisk» i stedet for å tenke for mye, være for tenkende, for analyserende. Vi har ekstremt mye håndballkunnskap i laget, men nå trengte vi mer fokus på å være tøffere, jobbe hardere. Fokuset vårt var å jobbe steinhardt, ikke la dem få ro. Det gjør at du får litt ekstra adrenalin ved å overdrive det fysiske i spillet – egentlig enkle virkemidler som vi har lært oss å kunne bruke, for å få folk i gang. Når vi spiller så mange kamper som vi gjør denne sesongen, er det lett å glemme noen av de «enkle» tingene.»

Hva blir de største utfordringene mot Elverum – offensivt og i forsvar?

«Defensivt er vi klare over at de varierer spillet sitt mye. De har kamper hvor de står kompakt og defensivt, og i andre kamper hvor de «vokser opp» og blir offensive i sitt forsvarsspill. Sånn sett er det spennende hvordan de kommer mot oss. Vi har naturligvis våre tanker, men vet jo ikke helt før vi står der. Offensivt har Elverum veldig mange bra spillere i mann-mann-spillet sitt. De er flinke i kombinasjoner med hverandre, og så er de veldig bra taktisk forberedt – det har Elverum alltid vært, med Børge (Lund) på benken og Tobias Grøndahl som styrer mye av det som skjer ute på banen. Vi må altså være godt forberedt å møte forskjellige taktiske grep fra Elverums side. Det blir litt sånn å tenke «hva tenker jeg at du tenker at jeg tenker». Det er litt sjakk, og vi skal spille sjakk med fysikk!»

Hva husker du best fra forrige sesongs møter med Elverum?

«Den heftigste kampen var nok kamp nummer tre i sluttspillfinalen, der hvor Simen scoret i siste sekund. Da kom vi fra kamp én hvor vi gjorde mye rett og sikret oss en kontrollert seier. Så kom vi til kamp to hvor vi startet bra, men fikk en på kjeften og de vant kontrollert. Det litt slik «se hvor stygge de er mot Gullerud inne på streken i forhold til hvordan vi spilte. Derfor bestemte vi oss for å bli mer fysiske, litt «styggere» i kamp tre. Jeg følte at vi klarte å få til det i det som ble en bra håndballkamp, jevn, og hvor seieren kunne ha «bikket» begge veier». Det var godt å få til det, klare å justere oss og gjøre det til en veldig bra håndballkamp.»

 Hvorfor slår vi Elverum i Håkons hall på lørdag? 

«Fordi vi skal være best på det enkle – i tillegg til at vi skal vise at dette betyr utrolig mye for oss.»

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball

Forrige sesongs 
kamper mot Elverum


REMA 1000-ligaen
Elverum – Kolstad 27-30
Kolstad – Elverum 26-24 
NM-finalen
Kolstad – Elverum 34-27 
Sluttspill-finalen
Kolstad – Elverum 34-30
Elverum – Kolstad 33-27
Kolstad – Elverum 30-29
Elverum – Kolstad 27-29