Sander: «Med en maksdag kan vi slå PSG» – Kolstad

Sander: «Med en maksdag kan vi slå PSG»

Sander Sagosen hadde tre suksessrike sesonger i Paris Saint-Germain. Han kjenner det franske mesterlaget, vår motstander i Trondheim Spektrum på onsdag, spesielt godt. En håndfull av dagens spillere var lagkamerater med Sander. Jeg har bedt ham fortelle litt fra innsiden og spurte først om den aller største av de mange stjernene, Nikola Karabatic; skinner han fortsatt like klart?

Sander og trener Christian, som Sander føler har mye til felles med PSG-trener Gutierrez.

«Nja, han har nok hatt bedre sesonger rent håndballmessig, men Niko kommer alltid til å være Niko. Han er kanskje den aller beste som noen gang har spilt håndball, og han har en aura rundt seg og har fortsatt et toppnivå som er veldig bra. Så er det kanskje litt lenger mellom de virkelige topp-prestasjonene. Han er fantastisk god fortsatt.»

Hva med sjefen, Raúl González Gutierrez, treneren som har en lang både spillerkarriere (blant annet 57 landskamper for Spania – midtback som Christian Berge og en trenerkarriere både fra Spania, Makedonia og nå i Frankrike. Hvordan er den 53-årige spanjolen som trener? 

«Raul er en fantastisk trener, den beste treneren jeg har hatt når det gjelder det taktiske. Han minner på den måten mye om Christian (Berge) også i det han er veldig opptatt av detaljer, bygger opp angrepsspillet i forhold til det forsvarsspillet lage skal møte i neste kamp. Forsvarsspillet, der er han typisk spansk når det gjelder å lure motstanderne, sette de opp i tvilssituasjoner.» 

Så har vi kontrast-paret med spillestyrer Luc Steins (173 cm lav) virvelvind bak på banen, og Kamil Syprzak (207 cm høy) – den polske kolossen inne på streken. Hvordan er det å forholde seg til? 

«Det er nå kontrastene i dagens håndball, da. Det er ikke slik lenger at alle bakspillere må være veldig stor. Det går ekstremt fort med Luc; han er spillemotoren i laget deres. Mye handler om at han skal vinne dueller og skaper overtall, og det er han god på. Og sammen med Syprzak på streken er det en effektiv kombo.» 


Andre store profiler? 

«Ja, du har for eksempel en Prandi (venstre bakspiller) med en enorm fysikk, en powerspiller som kan gå inn å avgjøre alle kamper. Og selvsagt også Kent Robin Tønnesen som har fått en ny giv etter at han kom til Paris fra Ungarn. Så er PSG gode defensivt med to gode keepere (svenske Andreas Palicka og danske Jannick Green), ett av de aller beste keeper-parene i Champions League. PSG er rett og slett et stjernespekket lag.» 

Har du kontakt med noen av ex-PSG-lagkameratene? 

«Nja, vi skriver jo litt i ny og ne, men det er jo ikke så mange som jeg spilte sammen med og som fortsatt er der; der er jo Nikola og Luca Karabatic, Syprzak, venstrekanten (Adama) Keita – og… det er vel det. Ja, så var det veldig noen veldig unge spillere som var i klubben da jeg var der (2017-2020) og som fortsatt spiller der. Vi skriver litt og prates litt og treffes litt med Karabatic-brødrene. Vi har jo alle våre hverdager, og det er mange vi skal ha kontakt med. Men det er hyggelig å sees igjen når vi treffes.» 


Sponsorarbeid og oppdrag utenom håndballen – var det mye av det i PSG? 

«PSG har en fotballklubb i bakgrunn og som driftes av noen rikinger i Qatar. PSG er den klubben jeg har vært i som har minst sponsoroppdrag og ting som skal gjøres vis a vis fansen.  Sånn sett var det ikke så mye å gjøre, og det synes jeg på en måte er litt usjarmerende også. Jeg synes jo det er artig å ha nær kontakt med fansen. Men for all del, det er en helprofesjonelt drevet klubb; der har vi i Kolstad et stykke igjen å nå opp til.» 

Hva med supporterne og kok i hallen – hva venter oss neste onsdag i Stade Pierre de Coubertin (oppkalt etter grunnleggeren og den første presidenten i Den internasjonale olympiske komité, IOC)? 

«Det er en fantastisk arena, selv om den ikke er så stor (4800 tilskuer-kapasitet). Det er likevel sykt intenst med radene som står nesten over hverandre. Dessuten har vi en del av fotballfansen, ultras, som kommer og heier. Jo, det er skikkelig kok. Men det er ikke utsolgt til alle kamper (som i Kiel, for eksempel). Det spørs litt på motstanderen.» 

Dine sterkeste minner fra tiden i PSG? 

«Det var jo en stor opplevelse å få være med i Final4 for første gang – selv om det ikke var positivt i den forstand at vi ikke vant, men ble nummer tre. Jeg hadde tre fantastiske år i PSG, fantastisk lærerike år. Å gå inn i garderoben der for første gang som 21-åring med Mikkel Hansen på den ene siden, Karabatic på den andre og med Narcisse. Det var mange store navn jeg skulle spille sammen med. Jeg lærte ekstremt mye av å være sammen med så gode spillere, lærte mye om hva som var nødvendig både på og utenfor banen.  Sterkt står også minnene fra de tre årene å vinne ligaen tre ganger, vinne cupen tre ganger, ligacupen to ganger. Vi tok mange titler, men det var jo kjedelig at vi ikke fikk satt kronen på verket med å vinne også Champions League.» 

Våre seire mot Kiel og Szeged – vekker det oppsikt – gjør det noe med PSGs oppfatning om Kolstad, tror du? 

«Nei, jeg tror absolutt de er profesjonelle og angriper oppgaven på samme måte uansett motstander. De har respekt for motstanderne. De vet hvilke spillere vi har og hvor høyt toppnivå vi har. Vi har jo fått det til å flyte bra i de to siste kampene. Mot Szeged for eksempel lyktes vi så å si nesten med alt, og i Kiel-kampen var vi bunnsolide, selv om vi ikke lyktes med absolutt alt. Vi har gjort det bra også i kampene etter – i Aalborg for eksempel var vi litt uheldige. Vi spilte egentlig en bra kamp der også, som vi kanskje burde ha vunnet om vi hadde hatt en topp-prestasjon. Men for all del, vi møter på onsdag et knalltøft Paris-lag, som har en dyktig trener, som prøver å rive oss i stykker, bit for bit – bryte oss ned. Oppgaven blir tøff, men heldigvis har vi et fullsatt Trondheim Spektrum i ryggen – utsolgt, det er jo fantastisk. Det blir artig å spille i slike kulisser.» 

Hva er PSG aller sterkeste side(r) – og eventuelle svakheter? 

«Det sterkeste, synes jeg, er kontra og ankomstspillet. De er ekstremt raske og gode her, kanskje best i verden, det går bare så fort. Eventuelt svak side, måtte være når de ikke finner løsningene de jakter, da har de en tendens til å bli litt rådvill. De blir litt søkende etter Syprzak på streken hvis de ikke finner andre løsninger. I forsvarsspillet kan de bli vel offensive, og det er noe vi skal forsøke å utnytte.» 

Når du nå spiller mot tidligere klubber i Champions League (Kiel, Aalborg og PSG) – trigger det litt ekstra? 

«Egentlig ikke. Jeg er like tent hver gang jeg spiller kamp. Men det er jo ekstremt artig, og så har jeg jo et konkurransefortrinn at jeg kjenner deres system, vet hvordan de tenker, vet hvordan de ønsker å bygge opp sitt spill, og så bruker jeg det til min og vår fordel.» 


Du har to veldig gode kamper bak deg mot to av de tre – får vi en tredje stor kamp fra deg? 

«Vi får vente å se. Jeg kan ikke love noe som helst. Sånn er jo toppidrett, men jeg kan love at jeg går ut på banen for å gjøre mitt aller beste. Det viktigste er at vi presterer godt som lag som gir oss mulighet til også å vinne mot PSG – noe som jeg tror vi kan komme i posisjon til å klare.» 

Hvor stor er sjansen for at vi skal kunne ta en tredje attraktiv skalp på onsdag? 

«Det er klart at PSG kommer til Trondheim som stor favoritt. Men vi har et utsolgt Trondheim Spektrum i ryggen, og vi er i en god «flow». Vi skal gå ut på der med senkede skuldre og gjøre så godt vi kan. De har presset på seg, favorittstemplet, og så får vi se. 
Jeg tror at om vi har en maksdag, så har vi muligheten til å slå dem.»

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida/TittMelhuus

Her er tabellen før ukens kamper, én runde før gruppespillet er halvspilt: