«Synes jeg har vært okei stabil» – Kolstad

«Synes jeg har vært okei stabil»

Da vi i midten av september debuterte i Champions League, i Nord-Makedonia mot Pelister, var det med en scoringshungrig og treffsikker Adrian Aalberg; ti skudd og ni scoringer. Fantastisk. Og Adrian har så visst fulgt opp, vært en stødig kar ute på ytre venstre – for å uttrykke det forsiktig… 

Men for å ta et raskt blikk tilbake noen få år. I februar for snart fire år siden intervjuet jeg en glad 27-åring; Adrian hadde nettopp fått spørsmål om han ønsket å vende tilbake til Kolstad etter to sesonger i Drammen. Det ønsket Adrian, og han forventet å komme til ei seriøs spillergruppe med ambisjoner om å vinne noe. 

– Høsten 2021 sprakk nyheten om storsatsningen i klubben. Det ble hentet topp internasjonale spillere på alle posisjoner – bortsett fra venstrekanten. Der satset vi lokalt, med Adrian og Sander (Rønning). Du ble vel ikke mindre glad over å bli vist den tilliten? 

Adrian drar litt på det, smiler litt før han svarer: 
«Neiii, altså, jeg så det jo som en mulighet da. Håndballen er jo innviklet også når det gjelder hvem som blir hentet og til hvilke roller. Det handler jo blant annet om hvem som er tilgjengelig og om økonomi. Så jeg la egentlig ikke så mye i det. Jeg har sagt det også tidligere; det er ofte tilfeldigheter inn i bildet.  

– Litt tilbake til returen fra Drammen. Du ønsket å bli del av ei spillergruppe med tittelambisjoner. Vi må vel kunne si at du fikk ønsket oppfylt; forrige sesong – tre titler. Stort bedre kan det ikke gjøres. 

«Ikke i den norske håndballen i alle fall. I alle de tre sesongene etter at jeg kom tilbake har det vært ei sulten spillergruppe. Og forrige sesong klarte vi å heve det sportslige nivået veldig. Å ta alle tre titlene var selvsagt helt konge.  

– Du tenkte kanskje ikke Champions League-spill allerede for tre år siden… 

«Nei, det gjorde jeg nok ikke, smiler Adrian og fortsetter: – Men det har alltid vært en drøm, da, å få spille i den gjeveste turneringen.  


– Hvilke tanker gjorde du deg da det altså ble «sjæmpions liig» med Kolstad og klar for debut i det fine selskapet – borte mot Pelister i Makedonia?  

«Jeg tenkte at det kommer sikkert til å bli et enormt trykk i hallen. Jeg har ofte likt å spille sånne kamper; forsvinne liksom litt inn i kampen, ikke gruble så mye. Jeg tenkte at jeg skulle gå ut på banen og kose meg. Være litt frekk og freidig og være god på det jeg er god til. 

– og det gjorde du… 

«Det gikk bra det! 

– Absolutt; ni scoringer på ti skudd. Hvordan var følelsen i kroppen på vei inn i garderoben? 

«Den var god, veldig god, en god start. Og så tenkte jeg at det her hadde det vært fantastisk å få til hver uke. Men det viktigste er stabiliteten at man ikke synker til bunns og går opp på toppen, men at man bidrar i alle kampene enten man presterer bra eller fantastisk. 

– Hvordan vil du oppsummere angrepskanten Adrian etter de ni kampene vi nå har spilt i Champions League? 

«Jeg vil si at jeg har vært okei stabil. Det har selvsagt vært noen flere skudd jeg skulle ha sett i mål. Jeg har hatt én kamp jeg slett ikke er fornøyd med – Zagreb borte. Ellers føler jeg at jeg har bidratt i resten av kampene. 

– Hva med forsvarsspillet? 

«Det føler jeg har vært stabilt bra, greit. Man blir jo utfordret på litt ulike måter – for eksempel når vi møter lag som har verdensklasse-spillere på høyre back, spillere som ikke har noen store svakheter. Vi tenker at når det kommer en avslutning, så skal den komme bredt i banen, og da er det situasjoner som jeg ofte havner i: Backen kan forsøke gjennombrudd mellom meg og nærmeste medspiller eller at han triller ballen ut til kant. Det handler også mye om å gi keeperne de situasjonene de helst vil ha – Torbjørn er jo veldig bra her. Så blir det selvsagt situasjoner hvor jeg kan bomme og slippe gjennom motstanderkanten til for gode gode vinkler. Men sesongen så langt føler jeg at vi har truffet greit – og i alle fall gjort det vi er blitt enige om å gjøre. 

– Har det vært episoder utenfor hallen når der har kommet til nye og ukjente bortebaner? 

«Vi har jo registrert at når vi kommer til flere av hallene, enten det har vært til trening dagen før kamp eller på kampdagen, da merker vi hvor stort det er for hjemmelagets fans. Ofte står det en gjeng som vil ha autografer og bilder av noen av våre gutter, Sagosen eller Rød eller Torbjørn eller… Det er noe annet enn det vi opplever i Norge, selv om det er litt sånn denne sesongen også til hjemlige kamper. Til Champions League-kampene har vi ikke hatt behov for politieskorte for eksempel. Men det har vært flere kamera på oss uten at vi aner hvor de bildene og filmene havner. Og så var det selvsagt veldig artig i Paris med ganske mange Kolstad-supportere på tribunen, mamma og pappa blant dem.  

– La meg pirke bare litt borti kampen i Zagreb. Den var uventet dårlig etter en godkjent hjemmedebut mot Kielce – overrasket? 

«Ble litt overrasket. Vi trodde jo at Zagreb, Pelister og vi kom til å kjempe om å unngå de to siste plassene – det var jo slik de fleste trodde. Men så har det jo vist seg at det bare er Pelister som har havnet litt bakpå. Zagreb er jo et ordentlig bra håndball-lag. Da vi møtte dem i Zagreb, da hadde de virkelig kontroll på oss. Jeg er spent på hvordan det ender opp til slutt. Tabellen er veldig jevn. Syvendeplassen er fortsatt i spill. 

– Hvordan håndterer du åpenbart feil dommer-avgjørelser – f.eks. utvisningen du fikk borte mot PSG like før pause… 

«Jeg er jo god til å få alle andre til ikke å ha fokus på dommerne. Selv er jeg ikke så ofte involvert i slike situasjoner. Så har jeg jo i ettertid sett at jeg er ikke så god til å styre følelsene mine, jeg heller, når jeg blir tatt. Men det er veldig viktig å ikke rette det direkte på dommeren så vi slipper ekstra bestrafning. Du kan rope litt ekstra uti løse lufta og på norsk, som dommerne ikke forstår. Men det er tøft å la være å reagere høylydt når man mener det gjøres klare feil. Så er det en egenskap det også, å håndtere slike situasjoner. Jeg føler at vi har klart det bra selv om det har vært dommeravgjørelser som vi har syntes har vært veldig rare. Vi har ikke snakket på oss utvisninger, ikke pådratt oss ekstra bestrafning fordi vi har vært sur og «grinat». Så kan vi kanskje legge lett press på dommerne ved å diskutere litt, vise misnøye, diskutere litt. Det gjelder å finne en slags balanse her. Dessuten, sett med andre briller, kan det jo hende at vi har fått flere avgjørelser også i vår favør… 

– Den sterkeste opplevelsen så langt – er det hjemmekampen mot Kiel og 34-30-seier? 

«Jaaaa – PSG… Kiel… – men Szeged var kampen hvor det skikkelig løsnet, ordentlig. Husk at Szeged er et lag som flre ganger har gått videre fra gruppespillet og  også vært i kvartfinaler. Seieren vår mot dem synes jeg var ekstrem sterk. Det er vanskelig å rangere prestasjonene opp mot hverandre. Men det var veldig stort mot Kiel, ingen tvil. 

– Hvor inspirerende er det at Norge nå har fått en fast plass i Champions League også på herresiden… 

«Helt fantastisk. Det er jo Elverum som har lagt grunnlaget for det. Det er perfekt i den forstand at da vet vi hva vi spiller om i sluttspillet. Vinner du det, er det ikke bare sannsynlig at du får en plass i Champions League, men at plassen er sikret. 

– Hva med fortsettelsen; Kiel på onsdag og så to måneder til neste kamp – er det fare for Champions League-abstinens? 

«Absolutt! Det er ekstremt morsomme kamper å spille. Kiel nå og resten av kampene som følger blir som finalekamper hver kamp. Jeg tror det blir veldig spennende – og kjedelig å vente to måneder på neste kamp… 

CHAMPIONS LEAGUE
STATISTIKK


De 10 mestscorende i vår pulje:

 1. Sander Sagosen                     – 54 scoringer
 2. Mario Sostaric, Pick Szeged   – 53 scoringer
 3. Kamil Syprzak, PSG                – 53 scoringer
 4. Sigvaldi Gudjónsson              – 51 scoringer
 5. Niclas Ekberg, THW Kiel         – 49 scoringer
 6. Mikkel Hansen, Aalborg         – 47 scoringer
 7. Mads Hoxer, Aalborg             – 41 scoringer
 8. Elohim  Pradi, PSG                 – 41 scoringer
 9. Szymon Sicko, Kielce              – 40 scoringer
 10. Timur Dibirov, Zagreb            – 39 scoringer

 I den andre puljen – og flest i hele gruppespillet:20-årige Celje-spilleren Mitja Janc med 59 scoringer 

Resterende Kolstad-kamper i gruppespillet:
6. desember: THW Kiel – KOLSTAD
14. februar: OTP Bank Pick Szeged – KOLSTAD
21. februar: KOLSTAD – HC Zagreb
28. februar: Barlinek Industria Kielce – KOLSTAD
6. mars: KOLSTAD – HC Eurofarm Pelister

TABELLEN «VÅR»:

 1. Kiel:                 13 poeng
 2. Aalborg:          12 poeng
 3. Kielce:             12 poeng
 4. Kolstad:            9 poeng
 5. PSG:                 9 poeng
 6. Szeged:             9 poeng
 7. Zagreb:             8 poeng
 8. Pelister             0 poeng

 De to beste lagene går direkte til kvartfinalen, mens de fire lagene fra 3. til 6. plass går til gruppespill hvor de møter tilsvarende plasserte lag i den andre gruppen. De fire beste fra dette «gruppespill to» går til kvartfinalen. 

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida/tittMelhuus og Lars Skaug