Fra dansk håndball til Kolstad – Kolstad

Fra dansk håndball til Kolstad

Kolstad har signert bakspilleren Thomas Boilesen fra danske Holstebro. Kontrakten gjelder ut sesongen med intensjon om å se på en mulig forlengelse. Vi får en komplett offensiv bakspiller, sier Stian Gomo.  


Så sent som søndag, tre dager før overgangsvinduet lukket, var den første kontakten mellom Boilesen og Kolstad:

– Det var Christian (Berge) som ringte meg og spurte om jeg var interessert. Naturligvis var jeg det – både å få sjansen til å bli en del av norsk håndballs beste treningsgruppe og få mulighet til å spille i Champions League. Med andre ord attraktivt både «hverdag og helg».

Thomas har tre og en halv sesong i dansk elitehåndball. Siste stoppested ble TTH Holstebro som han startet på en ettårskontrakt foran denne sesongen.

– Slik det utviklet seg for meg i Holstebro, var jeg klar på at jeg ville videre når denne sesongen var over. Jeg spilte mye første del av sesongen, men da vi fikk spillere tilbake etter skader, ble det rett og slett for mange spillere – og for meg for lite spilletid i forhold til det jeg ønsket. Jeg fikk en for liten og ustabil rolle, kan du si. 

Nå skal bakspilleren i gang i sin femte klubb. Han har for øvrig for moderklubben Haslum et cupmesterskap allerede som 18-åring – mot Bodø HK med blant andre Vetle på laget.

Og apropos kjentfolk; Thomas har flere av dem i Kolstad:

– Magnus (Abelvik Rød) er en veldig god venn. Adrian spilte jeg sammen med i Drammen – og flere, Lars og Vetle blant andre, kjenner jeg godt fra rekruttlandslag.

Hvordan ser du på det som nå ligger like foran deg?

– Jeg gleder meg veldig til å bli en del av et spennende prosjekt som til og med er norsk. Og så håper jeg å kunne bidra så fort som mulig.

Signeringen med 25-årigen er kommet i stand fordi bakspiller-gruppen hos Kolstad har vært rammet av skader på flere og er meget sårbare.

– Jeg satt på fredagskvelden og tenkte nøye gjennom status og det som ligger foran oss. Jeg hadde en dårlig følelse, en følelse som har tiltatt i styrke den siste tiden fordi vi er hardt rammet av skader på bakspillerplass; Abelvik Rød, Søgard Johannessen og Langeland. Ikke bare har disse tre vært satt ut av skader. Det fører også til overbelastning ikke minst på Sander (Sagosen) og Simen. I tillegg har vi også vært nødt til å bruke Vetle i bakspillerposisjon, som kan gjøre at vi blir litt svekket defensivt, sier Stian og fortsetter:

– Jeg begynte å ta noen telefoner, til agenter, og spurte om hvilke spillere som kunne være aktuelle, først og fremst på utlån ut sesongen. Da kom Boilesens navn ganske fort opp. Vi har på ingen måter ubegrenset med penger, selv om det er god utvikling på økonomien. Det var derfor med ydmykhet vi tok saken opp med Jostein (Sivertsen) og fikk ja til å gå videre med dette. Behovet for å fylle opp backrekken har nok vært til stede helt siden Janus (Smarason) forlot oss, det har bare ikke vært økonomisk mulig å erstatte ham.

– Det er sikkert flere på det europeiske markedet som kunne ha fungert som «leiesoldat» for oss ut sesongen. Men vi vet at Thomas har klart seg veldig bra i Kolding da han var der. Jeg husker han både som Haslum- og Drammen-spiller. Ikke minst hos Drammen gjorde han seg positivt bemerket.

Du karakteriserer Boilesen som en anvendelig bakspiller – utdyp det.

– Han er god i valgspillet. I Kolding kom det godt til syne når laget spilte syv mot seks, og det gjorde de ganske mye. I tillegg er han en bra duellspiller og har et bra skudd.

Betyr alt dette at det er en enveisspiller som kommer til oss?

– Det er det ikke selv om han nok har sin styrke offensivt. I forsvar har han spilt mye som to’er, og en spiller som gjør det i dansk eliteserie bør i alle fall klare seg godt i den norske ligaen.

Og når Thomas selv skal karakteriserer vår nye spiller nummer 19, da er det ikke mye forskjell fra det trener Stian leverte:

– Jeg er en spiller med tempo, ønsker fart både i etablert angrep og i kontringsspillet. Så er jeg en duellspiller, og når det gjelder skudd, best fra mellomdistanse. Forsvar, det har jeg spilt mye de to siste sesongene, som to’er.

Thomas gjennomgikk i formiddag fysiske tester. Tak over hodet får han foreløpig hos sin gode venn Magnus Abelvik Rød.

FAKTA
Thomas Boilesen
25 år
195 cm – 92 kilo
Tidligere klubber:
Haslum – 2014-2015 og 2015-2016
Drammen – 2016/2017 til 2019/2020 (fire sesonger)
KIF Kolding – 2020/2021 til 2022/2023 (tre sesonger)
TTH Holstebro – 2023/2024 
Kolstad – 2024 – foreløpig ut sesongen

Fasit i den danske Herreligaen – denne sesongen:
* spilt 19 av 21 kamper
* 30 scoringer – uttellingsprosent, 56
* 18 assist

Landslag:
* 59 yngreskamper, 185 scoringer
* 2 A-landskamper (i januar 2021 mot Belarus), 8 scoringer

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball