«Vi må være smartere enn dem» – Kolstad
Foto: Ida/TittMelhuus

«Vi må være smartere enn dem»

I morgen står Kolstad-guttene overfor en uhyre viktig oppgave; Zagreb i Trondheim Spektrum. En seier er langt på vei en inngangsbillett til andre del av Champions League-spillet. Med tap ser det dystert ut.

Det kroatiske storlaget var før sesongen av mange holdt for å besette én av de to nederste plassene. Prestasjonene har svingt masse, fra timålstap mot Aalborg i forrige runde til 11-måls seier mot oss i kamp nummer tre. Hvordan skal vi tolke og forklare 20-31 borte mot Zagreb, Sander Sagosen?

– Det var et slag i ansiktet, må vi innrømme, rett og slett ikke godt nok det vi leverte i Zagreb. Syv mål bak til pause og ni mål bak et lite stykke ut i andreomgangen, da går luften ut av oss, frustrasjonen brer seg, og vi begynner å gjøre masse dumme ting. Dermed ble også differansen stor. 

Etter endt trening i formiddag stilte Kolstad-spillerne til autograf-møte med de mellom 150 og 200 unge guttene og jentene som deltok på Kolstads håndballskole. Mellom en halv og hel time satt og sto spillerne og skrev autografer; på drakter – foran og bak – på shortser, på baller, på sko og også på låret til et par unge spillere. Og så ble det tatt selfies i lange baner, naturligvis.


– Så vet vi at det absolutt er et riktig godt håndball-lag vi skal møte, med mange gode spillere. Det er vanskelig å score mål på dem; gode defensivt, god keeper. I morgen gjelder det å få ballen i mål og komme oss raskt tilbake i forsvar slik at vi unngår at de scorer mange kontramål på oss.

– Og så må vi unngå å gjøre så mange tekniske feil som det vi gjorde i bortekampen. I Zagreb ble vi for sideveis og nølende i angrepsspillet. Vi ble lette å lese, som ga Zagreb sjansen til å score mange mål på kontra – i stedet for at også de ble nødt til å stå og kjempe hardt for hver eneste scoring. I Zagreb scoret de også på mange distanseskudd – i tillegg til kontringene. 

Etter kampen i Zagreb antydet trener Stian at prestasjonen vår kanskje hang sammen med at vi hadde en dårlig prestasjon – seksmålstap for Runar – bare fire dager bak oss. Hva tror du?

– Man kan legge skylden på mye. Det er krevende å skulle snu en dårlig prestasjon. Men etter skuffelsen i Zagreb gjorde vi nettopp det; snudde skuta og slo Szeged med 13 hjemme i Trondheim Spektrum. 

– Marginene er små i håndball, og nå er vi på mange måter på «samme sted». Selv om vi ikke hadde en så dårlig kamp borte mot Szeged, så tapte vi. Det vi står overfor på onsdag er en «finale» med tanke på å komme oss videre i Champions League. Vi må være såpass ærlige og si at denne kampen må vinnes om vi skal komme oss videre.

Keeper Matej Mandic var i det umulige hjørnet mot oss – reddet 16(!) skudd. Mot Pelister var han enda «verre» – tok 23. Men så i forrige runde – mot Aalborg – viste Mandic at han tross alt er et «menneske»; reddet ett(!) skudd…

– Det handler om å være tålmodig og spille seg til de riktige sjansene. Hvis man begynner å ta halvsjanser, står han der. Mandic er utvilsomt en god keeper.

Hvem er de sentrale utespillerne i dette Zagreb-laget?

– Det er venstrebacken Srna, begge høyrebackene – Morales og Klarica. Så har de to gode playmakere, ikke minst Kos, som også har et meget eksplosivt og hardt skudd. Vi skal være kompakte i midten, og tvinge dem til å spille flere pasninger under press. Det blir viktig. 

– Nå er den siste treningen før kampen unnagjort. Har du vanligvis noen sterk følelse om hvordan en kamp vil gå basert på prestasjonene og nivået på treningen?

– Neii, men det handler jo om å skaffe seg en godfølelse på ting, og skape seg et bilde av hvordan kampen kommer til å bli. Så er det viktig også å få en god følelse fysisk, hvordan kroppen fungerer, at man ikke har noen smerter noe sted, kjenner at ting er på plass.

– Føler du at dette er på plass…?

– Ja, absolutt. Det gjelder både for meg og resten av guttan. Vi har et ekstremt godt apparat rundt oss, med Ole (Martin Viken), Tommy (Remen) og Øyvind (Skarsaune) som tar godt vare på oss og pleier oss «i hytt og gevær». Vi er i de aller beste hender. Vi har et tøft og tett kampprogram nå med mye reise. Likevel føler vi oss «fit» og klar for denne «finalen» mot Zagreb.

– Hva med forskjellen på hjemmebane kontra bortehall?

– Det er en stor forskjell. Vi har jo vist i Champions League at hjemme i Trondheim Spektrum kan vi slå hvem som helst. Vi har spilt noen fantastiske kamper både mot PSG, Szeged og Kiel. Så har vi også spilt dårlig hjemme, mot Aalborg ikke minst. Likevel, å få spille på hjemmebane foran et fullsatt Spektrum er noe spesielt. Så håper vi at ikke «alle» er dratt på vinterferie, men at vi også onsdag får anledning til å spille foran utsolgt hall med en fantastisk stemning og ramme rundt kampen.

– Du nevnte høydepunkter, men hva med det motsatte. Kom det nettopp mot Zagreb i Kroatia? 

– Ja, det kan vi si, men også hjemme mot Aalborg hadde vi en periode hvor vi presterte dårlig. Første 20 borte mot Zagreb var ganske bra, og så ble de siste 40 minuttene helt horrible, egentlig. Det er altså topp og bunn. Så handler det om å bli jevnere i prestasjoner, kjenne hverandre bedre – bli mer samspilte, tryggere på relasjonene oss imellom. Vi er på et helt annet og bedree sted nå enn det vi var da vi reiste til Zagreb.

– Hvor stor er sjansen for at vi slår Zagreb?

– Tja, jeg er egentlig veldig dårlig på sånn prosentregning. La meg si det slik; sjansen er stor om vi får satt forsvaret, spiller tålmodig i angrep og skyter hull på Mandic. Sjansen er liten dersom vi går i fella og det blir mye én mot én, mange frikast og oppstykket angrepsspill og ikke lar ballen gjøre jobben. 

De er større og sterkere enn oss. Vi må være smartere enn dem.

– Det er en åpen kamp. Men med forhåpentligvis full hall og stor publikumsstøtte, da er vi favoritt, sier Sander Sagosen.

LITT STATISTIKK-MAT

Her er noen flere tall og fakta knyttet til Kolstad og Zagreb før morgendagens utrolig viktige kamp i Trondheim Spektrum. I bortekampen mot kroatene lå vi under med syv til pause (10-17) og tapte 20-31.

* Sigvaldi var vår toppscorer – 11 mål, syv av dem på straffekast. Yoel Morales var kroatenes mestscorende med 8 treff.
* I den offisielle statistikken står Zagrebs  Matej Mandic med 16 redninger – våre to med til sammen 5.

* Zagreb har ett poeng mer enn oss og ligger på tabellplassen over oss – på 6.plass, som er den siste plassen for å gå videre fra gruppespillet.

* Vi har Kielce (borte) og Pelister (hjemme – 6. mars) som våre to siste kamper – Zagreb skal møte PSG hjemme og Kiel borte. Betydelig mer «tungfordøyd», skulle jeg tro…

* Sigvaldi og Sander er våre to mestscorende så langt i Champions League med henholdsvis 64 (uttellingsprosent 75) og 61 (62% uttelling) fulltreffere.
* Mestscorende Zagreb-spillere er Timur Dibirov (43) og Luka Klarica (39).

* Sander er assist-kongen med 67 målgivende pasninger. Gøran (41) og Simen (23) er også på topp-30-listen. Zagreb har ingen.

* Målvakt-tall; vi er på delt 2.plass med Aalborg. Torbjørn og Lars har til sammen reddet 138 skudd – redningsprosent 30,87. Zagreb har tilsvarende 131 redninger og 31,19 prosent.

* Våre to har reddet 10 syvmetere, Zagrebs tilsvarende er seks.

* Hittil siste kamper: Vi tapte som kjent med bare to (27-29) borte mot Pick Szeged. 
* Zagreb fikk stryk borte mot Aalborg; 22-32.

TEKST og FOTO: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida/TittMelhuus