Forrykende kvarter la grunnlaget for cup-GULL nummer to – Kolstad
Foto: Beate Oma Dahle / NTB / POOL

Forrykende kvarter la grunnlaget for cup-GULL nummer to

Vi spilte et suverent andre kvarter av kampen, saget av Elverum – delvis – og gikk til pause med 18-11-ledelse. Men så klarte vi ikke å fortsette i samme spor i andreomgangen. Fire pluss – 27-23 – holdt likevel til kongepokal og NM-tittel nummer to på rad.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Mens vi den første halvtimen endte opp med en uttellingsprosent på 72 – mot Elverums 61, sto vi ganske så likt med Elverum i uttelling da det hele var over. Når vi kunne gå til pause med syv pluss, så skyldtes det mye godt både at Torbjørn reddet mer enn Morten Nergaard og at elverumspillerne gjorde langt flere tekniske feil enn oss. I sum endte vår bakerste mann med 35% redninger mot Elverums 25%. 

Når du vinner målvaktkamper i håndball med god margin, vinner du som oftest også kampen.

Alle som kommenterte og forklarte finalen gjorde det stort sett på samme måte da TV2 stilte sine spørsmål rett etter kampslutt. 


Sander Sagosen: «Vi leverte en fantastisk 1. omgang, men etter pause gjorde vi mange dumme feil og bommet på mange skudd.» 
Elverum-trener Børge Lund: «Vi startet bra, i begge omgangene. Så fikk vi en dårlig periode frem mot pause, og de fikk kjøre mange kontringer. Synes vi i andreomgangen viste en fantastisk mentalitet.»

Torbjørn Bergerud: «I forsvar var vi gode hele tiden. Men i andreomgangen så det ut som om vi ikke våget å gå på mål.»

For meg var dette en kamp med heftige taktiske skifter og spill – motspill. Elverum gikk for eksempel ut i en offensivt 5-1-formasjon hvor også toerne var offensive. Begge lag kjørte angrep i syv-mot-seks – i flere etapper.

Disposisjoner? Elverum forsøkte flere varianter – vi var stort sett trygge på en nesten «første-sekser» eller «syver» med Vetle-jobben kun i forsvar.

Med gullmedalje rundt halsen og pulsen i normalt leie; Stian hvordan vil du karakterisere denne finalen?

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det ble en litt spesiell håndballkamp. Vi kom litt dårlig ut, men fortsatte forrykende mot pause. Satte standarden. Offensivt var det ikke minst positivt å se at vi fikk 7 mot 6-spillet til å fungere; en trygghet å vite at det kan bli godt å ha også i fortsettelsen. Vi var forberedt på at Elverum kunne komme med noe «nytt» – og det var altså en offensiv 5-1.

– Ble det litt uro på benken da Elverum krøp innpå oss og kom så nær som to bak, 22-24, med drøyt fem minutter igjen?

– Egentlig ikke. Berge var kanskje litt mer urolig enn meg, men jeg følte at vi var bra bakover samtidig som Torbjørn reddet det ekstra.

– Hva betyr denne seieren for fortsettelsen – Champions League og REMA 1000-liga?

– Den betyr at vi tar med oss mye selvtillit videre. Det er stor forskjell på gull og sølv, sa Gomo.

Simen ble kåret til finalens beste. Jeg har ingen innvendinger. Vi hadde egentlig flere «matchvinnere» – jeg tenker:

* Bergerud som endte med en redningsprosent på rundt 35. (Ti mer enn Elverum-keeperen) 
* Setterblom før pause – fem scoringer på seks skudd.

* Lyse etter pause – seks skudd i «svarten» , bare ett utafor.
* Eck Aga – strålende defensivt – topp også selv med to utvisninger å ta hensyn til.
* Aalberg – traff på alle sine tre skudd, i tillegg ball-tyv og fremprovoserte flere Elverum-feil, og:
* Sagosen – sto frem som den hærføreren han er, når det var som mest nødvendig.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

PS!
Elverum måtte klare seg i store deler av kampen uten sin playmaker, en småsyk Tobias Grøndahl. Vi hadde Gøran på benken så godt som i hele kampen..

PS2!
Med NM-gull rundt halsen klarte Sander en «uavgjort» med lillebror Ciljan som tok NM-gull i juniorklassen da Charlottenlund fredagskvelden finalebeseiret Haslum. Ciljan scoret forøvrig seks, to flere enn storebror…

FAKTA
Elverum– KOLSTAD 27-23 (18-11)
NM-finale
Sør Amfi, Arendal
KOLSTAD: Lars Eggen Rismark, Torbjørn Bergerud – Aksel Hald, Vetle Eck Aga 1, Sander Sagosen 4, Sander Rønning, Adrian Aalberg 3, Magnus Langeland, Henning Limstrand, Gabriel Setterblom 6, Magnus Gullerud 1, Simen Lyse 7(1), Thomas Boilesen, Gøran Søgard Johannessen, Sigvaldi Gudjónsson 5(1), Martin Hovde.
Toppscorer Elverum: Daniel Blomgren 4
Utvisninger, Elverum: 1 x 2 min. – Kolstad: 5 x 2 min.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Beate Oma Dahle / NTB