Kielce «glemt», nytt mål – Drammen – Kolstad

Kielce «glemt», nytt mål – Drammen

Frustrasjon og skuffelse etter stortapet i Kielce må snues til en god prestasjon og poengfangst i Drammen i morgen kveld. Jeg har bedt Vetle Eck Aga se to dager tilbake i tid – og én dag motsatt vei.

La oss ta det første først. Etter skuffende Champions League-prestasjon på torsdag. Beskriv stemningen i garderoben etter 23-31.

– I stikkordsform; skuffelse og frustrasjon. Det var en gjeng spillere som var ganske så slitne, både i kroppen og i hodet, starter «visekaptein» Vetle og fortsetter:

– Som naturlig er etter en slik kamp kommer slike reaksjoner – ikke bare på grunn av kampen i seg selv, men også skuffelsen over at tapet førte til at vi ikke nådde målet vårt om å komme oss videre fra gruppa, og det selv om vi på forhånd visste at vi var havnet i ei knalltøff gruppe. 

– Det er mange mange meget gode lag i gruppa vår, og mange veldig jevne kamper. Vi har ikke vært skarpe nok i de viktigste periodene i noen kamper, kan man vel si. Og da er det ikke bare de siste to minuttene av en kamp jeg tenker på, men i perioder hvor vi ligger under med for eksempel tre for så plutselig å ligge syv bak – rett og slett blitt saget av. Og det igjen er resultatet av flere forhold; ikke minst det at troppen har vært skadeskutt og sliten. 

– Når vi ser til Kielce så manglet de riktignok sin toppscorer, Sicko, og strekspiller Tournat. Men de hadde på plass også kanskje den aller beste strekspilleren – og én av verdens beste, Karalek. Videre kanskje verdens beste keeper per dags dato, Wolff, og den beste høyrebacken i verden, kanskje, Alex Dujshebaev. De var i stand til å stille et ganske bra lag…

– For å kunne vinne mot en slik motstander, måtte vi ha hatt en toppdag, og det hadde vi ikke. 

– Vi visste jo før sesongen at det kom til å bli høye topper og dype daler når vi skulle ut å måle oss mot noen av de aller beste lagene i verden. Vi skulle selvsagt gjerne fått en høy topp etter en cupfinale hvor vi ikke spilte fantastisk, men vant, og altså nådde et mål. Nå venter en kamp mot et nytt norsk topplag, Drammen. Selv om de også har hatt sine skader og mistet spillere, synes jeg de har hatt en enormt fin evne til å være med i alle kamper. 

Forresten, sover du godt etter en kamp som Kielce-kampen?

– Ja, søvnen min etter en kamp blir ikke påvirket av utfallet av kampen. Sånn er jeg som person. Vi var også forberedt på at det med spill i Champions League ville komme noen flere tap enn det vi var vant til fra forrige sesong. Og det tror jeg også vokser på, lærer noe av.

Spesielt mot Kielce, i favorittskiktet til å vinne hele Champions League, det er ikke akkurat en motstander vi kan regne med å slå på bortebane. Men for eksempel Zagreb hjemme, den burde vi ha vunnet, og så skulle vi gjerne fått med oss poeng borte mot Kiel da vi ledet med to-tre mål. (Endte med ettmålstap). Vi har hatt våre muligheter; det var ikke Kielce-kampen som egentlig var avgjørende.

Før (lør)dagens trening var det klart for oppsummering…

– Ja, da fikk vi pratet om kampen i Polen, men også sett fremover – mot søndagens kamp i Drammen. I Kielce ble vi for stussende med ballen, slapp den for sjelden hurtig nok videre. Det resulterte i at vi måtte kjempe hardt for hvert eneste mål – ingen lette kontringsmål. Bakover var det i starten bra, Torbjørn sto en bra førsteomgang. Men så fikk de revet oss i stykker med godt strekspill, og så begynte de å skyte mer fordi vi måtte passe på streken mer – og så gikk vi etter hvert tom for energi. 

Kielce er historie, nå venter Drammen. Det handler om å reise seg etter en skuffende kamp i Polen. Det kreves ferdigheter for å gjøre det…

– Vi blir først og fremst som enkeltpersoner testet på hva vi velger å fokusere på etter en dårlig opplevelse: Hva kreves av meg for at jeg skal være bedre i neste kamp, men også hva vi som lag skal jobbe med – taktisk og mentalt. Kjedelig svar, kanskje; men hva blir arbeidsoppgavene til neste oppgave. Hvordan skal jeg løse forskjellige situasjoner bakover, og hvordan skal jeg ta situasjoner fremover. 

Flere medieaktører setter merkelappen fiasko på prestasjonene våre i Champions League. Hvordan reagerer du på den ordbruken?

– Vi har selv gått ut med høye målsettinger, om at vi ønsker å nå et Final4 etter hvert. Men så er det også snakk om realisme, som både media og vi må tenke på: Var det realistisk at vi skulle vinne denne gruppa, eller i alle fall gå videre, allerede i vår første sesong. Husk at vi har fått lite bruk av Abelvik Rød og Gøran på grunn av skader. Så er det lett for media og andre å bruke ordet «fiasko». Jeg vil ikke kalle vår debutsesong for en fiasko. Jeg hadde ikke forventet at vi skulle være blant de to beste i gruppa. Jeg så for meg at vi kom til å kunne kjempe om plassene fra tre til syv. Nå ble det dessverre syvendeplass. Med lit mer flyt, litt mer flaks – og litt mer dyktighet, selvfølgelig, kunne vi blitt nummer tre eller fire i gruppa. 

Så til det som ligger foran oss; Drammen i Drammenshallen søndag kveld. Hva da?

– Fart, fart, fart. Noe inni h…… mye fart. De løper på alt. Gomo sin analyse viste for eksempel at de scoret 16 mål på oss – i ankomst og ren kontra – 16 av de 25 målene de scoret i Kolstad Arena. (Vi scoret 38!) Det viser jo også at vi løste deres etablerte angrep. Men det er utvilsomt farten som er DHKs store styrke, synes jeg. Så, kan vi komme oss hurtig nok hjem slik at vi får spille etablert forsvar seks mot seks, da har vi en større sjanse til å vinne. Vi må også minimere våre tekniske feil, for Drammen er et lag som kan straffe oss – med fart – når vi gjør slike feil. Søndagens kamp tror jeg absolutt blir meget fartsfylt.

– Hvem er de spillerne i Drammen vi først og fremste må håndtere?

– Trym Johnsen er en viktig spiller for Drammen, en spiller som står bak mye og som er veldig sentral i deres fartsfylte spill. Viktig på høyrebacken er også Viktor Norberg. Men Drammen har også fått opp noen unge spillere som har fått sjansen og vist seg den verdig. August Oma på midtback for eksempel, en ung gutt (18 år) som har gode ferdigheter med et bra håndballhode. Rett og slett en flink spiller allerede. Klarer vi å holde dem under 30 mål, da har vi en god sjanse til å vinne.

– Og forhåpentligvis skal vi på søndag kunne vise at erfaring, rutine og litt alder trumfer ungt pågangsmot, sier Vetle, den fotrappe og duellsterke forsvarsbautaen vår.

PS!
Kampen mot Drammen har avkast kl. 18:15 – den vises på TV2 Sport 2

LITT NAVN OG TALL

Tidligere seriekamper mot DHK
* Vi har spilt 16 seriekamper mot DHK etter at vi debuterte i eliteserien i 2015/16-sesongen
* Vi har vunnet 11 kamper, spilte én uavgjort og tapt fire.
*De tre største seirene kom i 23/24-sesongen (38-25), 22/23-sesongen (40-28) og 19/20-sesongen (31-21). 
* I åtte av kampene har vi scoret 30 mål eller mer.

Sesongens første seriemøte
* Er også vår største seier; 38-25.
* Vi ledet 20-13 til pause.
* Adrian og Sigvaldi var våre toppscorere – begge med 6.
* Sander, Simen og Magnus Abelvik Rød scoret alle 5.
* Torbjørn og Lars reddet til sammen 16 skudd – DHK-keeperne 6.
* Vi scoret ti på kontra/ankomst – DHK 9.
* DHKs toppscorer var Trym Johnsen med 6.
* To av de fire spillerne i stallen som er under 20 år spilte:  August Oma (18 år) og målvakt Oscar Syvertsen (19 år).

REMA 1000-ligaen, tabellen
* Vi topper med 37 poeng på 20 kamper.
* Drammen ligger på 3.plass med 29 poeng på 20 kamper.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
Foto: Ida/TittMelhuus og FotoLars