Sander: «Bunn-nivået må heves mye» – Kolstad

Sander: «Bunn-nivået må heves mye»

Det er gått et par tre uker siden vi sjansen til å gå videre i Champions League gled sakte, men sikkert ut av hendene på oss. Fredag spurte jeg Sander Sagosen om å reflektere på noen sentrale tema og starter med å be ham skru tiden tilbake til 13. september, til Champions League-debuten. Hva så han for seg ventet oss…

– Jeg tenkte at det skulle bli lærerikt, utfordrende. At det skulle bli oppturer og nedturer. Vi er jo en uerfaren gjeng sånn sett. Hadde likevel sett for meg og trodd at det skulle bli flere oppturer enn nedturer.

Og så til dagen i dag, to dager etter vår siste opptreden på den internasjonale scene denne sesongen…

– Tja – det ble oppturer og nedturer, og det ble mye læring. Så ble det dessverre kanskje noen flere nedturer enn oppturer, spesielt på bortebane. Vi henger egentlig godt med i de flere kampene, men det er Kielce borte og Zagreb borte hvor vi er langt unna. Ellers er det jevnt som Szeged borte to minus, Aalborg borte to minus, Kiel borte med ett mål – og uavgjort mot PSG – og seier mot Pelister. Det er små marginer. Vi sitter helt klart igjen med en skuffet følelse – samtidig som jeg føler revansjelyst og en tro på at vi har lært mye gjennom denne første sesongen i Champions League. Hadde vi ikke vært så uheldige på skadefronten, så hadde det nok sett annerledes ut. Men vi kan ikke skylde på andre enn oss selv at det gikk som det gjorde. 

Så til noen stikkord – først kynisme?

– Vi må bli mer kyniske, absolutt. Vi merker det når vi konkurrerer mot de aller beste; de er flinkere til å lukke kamper. Selv om det ikke akkurat er typisk norsk, så handler det for eksempel om å drøye tid dersom det er et viktig moment. Der har vi også noe å lære. Man må opptre ekstremt for å vinne kamper på dette nivået. Et annen ting er jo å bli liggende når man blir taklet, lagt i gulvet, for eksempel – uten at jeg sier at vi skal filme, late som om man er hardt tatt.

Bredde i spillerstallen?

– Vi er jo blitt smal i møter med europeisk motstand. Vi har mange talentfulle gutter i laget, spillere som kanskje ikke har fått så mye spilletid, og da blir vi smale, ekstra stor slitasje på oss som spiller mye. Og med Magnus (Abelvik Rød) og Gøran (Søgard Johannessen) ute med skader, to av våre sentrale spillere som skal være med på å dra lasset i store perioder i disse kampene, ja, da blir det ekstra mye på oss andre. Det er ikke til å unngå at prestasjonene da blir varierende – når vi for eksempel spiller 13 kamper på 30 dager.

Topp- i motsetning til bunn-nivået vårt?

– Per i dag er avstanden for stor til at vi skal kunne hevde oss mot de beste. Toppnivået vårt er godt. Vi er jo – sammen med Aalborg – det eneste laget som har slått Kiel på innbyrdes (firemålsseier i Trondheim, ettmålstap i Kiel). Toppnivået er der. Husk at Kiel vant gruppa. Vi viser at vi kan hamle opp med de aller beste. Vi tok også tre poeng mot PSG (femmålsseier hjemme, uavgjort borte). Men det er like klart, bunn-nivået vårt er alt for lavt. Når vi først slipper oss ned, eller får en knekk, så faller vi så til de grader ut av det. Og løfte bunn-nivået, det er nøkkelen for suksess i Europa. 

Hva kan vi forvente oss av resten av sesongen – uten Champions League?

– Dere kan forvente å se et heltent lag. Vi har spill om seriegull og sluttspillet. Det siste er alfa omega for oss – sluttspillseier må som kjent til for å få plass i Champions League også neste sesong. Vi kommer til å søke utvikling, bli bedre, finne godfølelsen igjen og forhåpentligvis vinne mange håndballkamper.

Og til slutt; hva er det største du opplevde i Kolstads første sesong i den internasjonale eliteligaen?

– For min egen del, så var hjemmeseieren over Kiel helt spesiell. Det var en artig opplevelse. Så takker vi alle som har kommet til Trondheim Spektrum og støttet oss – og håper de har hatt samme opplevelser som oss og at de vil komme tilbake neste sesong.

(Så er det altså en sjanse til å se et norsk toppoppgjør i Trondheim Spektrum allerede om et par uker. Da kommer serietoer Elverum på besøk. Vinner vi den kampen, ligger alt til rette for et nytt seriegull.)


LITT STATISTIKK FRA
CHAMPIONS LEAGUE


Statistikk etter at den nye Final4-formelen ble innført i 2015/16-sesongen.


Gruppevinnerne
2015/2016:
Paris St. Germain og Barca

2016/2017:
Barca og Vardar

2017/2018:
Vardar og Paris St. Germain

2018/2019:
Barca og Paris St. Germain

2019/2020:
Barca og THW Kiel

2020/2021:
Flensburg og Barca

2021/2022:
Aalborg og Kielce

2022/2023:
Paris St. Germain og Barca

2023/2024:
THW Kiel og Magdeburg

Poengløse ut av den innledende gruppen

Det har skjedd svært sjelden:
Zagreb i 2020/21-sesongen og Pelister denne sesongen. Og etter 30-34 mot GOG torsdag kveld, knyttet også Celje seg til denne lille, men lite attraktive gruppen…

Toppscorere
1) Emil Madsen, GOG – 90
2) Mitja Janc, Celje – 8
3) Kamil Syprzak, PSG – 86

Våre tre mestscorende:
8) Sigvaldi – 79
10) Sander – 72
21) Simen – 58

Assist-listen:
1) Rui Silva, Porto – 77 
2) Sander – 75
3) Nedim Remili, Veszprem – 64


Flere Kolstad-plasseringer:
9) Gøran – 41 (på 11 kamper)
16) Simen – 35

Syvmeter-scoringer
1) Omar Magnusson, Magdeburg – 42
2) Niclas Ekberg, Kiel – 39
3) Kamil Suprzak, PSG – 35


Kolstad-plasseringer:

10) Sigvaldi – 19
16) Simen  – 15 – med 83,3% uttelling!

PS! 
Gruppespill to innledes 27. mars, og finalespillet, Final4, avvikles i helgen 8./9. juni – som vanlig i Köln.

Kilder
EHF og Rasmus Boysen


TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida/TittMelhuus