Simen: «Tøffere i skallen» – Kolstad
Foto: Ida/TittMelhuus

Simen: «Tøffere i skallen»

To ganger månedens spiller hos Norsk Topphåndball og kåret til kampens beste i cupfinalen mot Elverum. Hva gjør slike kåringer med Simen Lyse?

«Du får jo litt selvtillit av slike kåringer, ingen tvil om det.  Og så er det artig, så klart – uten at jeg legger veldig mye i det. Det er en god bekreftelse. Men jeg går ikke og venter på månedens kåring eller blir sur om jeg ikke kommer på rundens lag, sånn er det ikke. Likefullt, artig å være med.»

I hvilken del av spillet har du forbedret deg mest denne sesongen?

«Jeg vet ikke helt, men jeg føler i alle fall at forsvarsarbeidet mitt er blitt mye bedre, er blitt tøffere der. Og så synes jeg at jeg er blitt tøffere i skallen. Det er blitt mye mer ansvar lagt på meg denne sesongen, har fått mye mer spilletid når Gøran har vært borte så lenge skadet. Har fått og tatt mer ansvar også i Champions League. Det er ikke alltid jeg har lyktes, men jeg har i alle fall forsøkt. Jeg har våget og gått for det. Noen ganger har det gått bra, noen ganger har det gått dårlig. Der føler jeg at jeg har tatt et lite steg i alle fall; jeg graver meg ikke ned selv om det ikke går så bra, fortsetter å prøve.»

Tøffere i skallen innebærer fortsette forsøke selv etter noen bomskudd…

«Ja, ja – som når man har bommet fire ganger på fire skudd fra ni meter, da frister det ikke veldig å ta det femte skuddet. Men én av mine spisskompetanser er jo skudd, da må jeg fortsette med det, å skyte, og det får jeg også beskjed om å gjøre. Så er det ganske tungt om heller ikke det femte skuddet går inn, men deilig om det femte skuddet gjør det.»

Foto: Ida/TittMelhuus

Hvor har du lengst vei å gå?

«Det er i alle fall i duellspillet, selv om jeg føler at jeg har forbedret meg litt. Det trengs at jeg tar et stort steg her fordi det er jo slik håndballen er blitt – mye duellspill. Men heldigvis går det an å spille håndball også uten at duellene er det viktigste. Bra pasninger og gode skudd er det også plass til.»

Hva er din beste kamp så langt i denne sesongen?

«Vanskelig å si. Tja, jeg synes kanskje at Szeged hjemme og Paris hjemme var fint. Skuddene satt. Det er jo gjerne den store forskjellen for meg; i noen kamper sitter skuddene godt, i andre ikke. Også bortekampene mot Szeged og Kiel, selv om det ble en del bom i Kiel. Men alt i alt er det nok hjemmekampene mot Szeged og PSG at jeg føler jeg har fått bidratt mest og lyktes best.»

Du har agent, men etter at du forlenget kontrakten med Kolstad til 2026 er det vel ganske stille på den fronten…

«Det har vært litt spørsmål, men det er jo ikke annet å si enn at nå er jeg her og at jeg har kontrakt til 2026. Jeg bruker ikke energi på å tenke ut over det. Kontrakten ut? Ja, fortsetter jeg og trives, så er det ingen grunn til å flytte på seg.»

Før søndagens hjemmekamp mot Sandnes vil nok de aller fleste mene at det blir lett match for Kolstad. Hva sier du?

Foto: Ida/TittMelhuus

«Så klart er det et annet lag vi skal møte nå enn de vi har spilt mot i Champions League. Men Sandnes har gjort en bra sesong, egentlig. Det er et ekkelt lag å møte som også har noen riktig gode enkeltspillere. Vi er store favoritter, det vet vi, men vi må passe oss for ikke slippe oss ned i nivå, for da er de der og hugger til – uavgjort til pause, for eksempel. I forsvar står de litt annerledes enn mange andre og har kantspillere som er flinke til å stjele ballen. Offensivt har de i Kjetil Johansen og Emil Rodahl to som scorer mye. Spesielt Kjetil er også flink til å sette opp andre i gode posisjoner. Jeg føler at klarer vi å luke bort de to, har vi gjort mye, sier Simen Lyse.

LITT OM SANDNES

Sandnes ligger på 10.plass på tabellen i REMA 1000-ligaen. Laget har ennå til gode å vinne en kamp i 2024. 

Rogalendingene avsluttet likefullt 2023 med en soleklar borteseier på Nærbø (38-30). Men på nyåret har det altså så langt ikke gått all verdens bra. Seks kamper spilt, seks tap innkassert – selv om det har vært veldig nært poeng ved et par-tre anledninger; ettmålstap både mot Runar og Fjellhammer og tomålstap mot Haslum.

Sandnes fikk real juling (25-39) da Kolstad kom på besøk 22. oktober.

I vår kamp i Sandnes var forskjellen på lagene også stor på målvakt-posisjon. Sandnes-duoen reddet syv skudd, redningsprosent 15, mens Lars stoppet 20(!) skudd, 50%, og Henrik (Ibsen) fulgte godt opp i de minuttene han fikk stå; reddet fire av de syv skuddene han fikk imot seg – 57%.

I andre ende av banen dominerte Simen og Magnus (Langeland) med 9 og 7 scoringer, og i assist-rollen leverte Gabriel og Gøran til henholdsvis åtte og seks Kolstad-scoringer.

Simen nevnt Rodahl (104 seriemål) og Johansen (73 mål) spesielt. Men i bortekampen mot rogalendingene var det Marius Ferkingstad (6) og Martin Helland (5) som var lagets mestscorende.

Det blir spennende å se om Sandnes skaper like mye bry for oss som det de gjorde mot Runar (27-28) og Fjellhammer (35-36)…

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida / TittMelhuus