«Leken» på kanten – ny kolstadgutt i troppen – Kolstad

«Leken» på kanten – ny kolstadgutt i troppen

Ute på venstrekanten finner vi Sander Rønning, den eneste ekte kolstadgutten i dagens spillerstall. Nå får Sander ikke forlenget kontrakt, men uten at det lokale preget blir mindre. Fordi inn på kanten kommer en annen ekte Kolstad-gutt; Magnus Stølefjell oppvokst i Søndre Husebytun. 

Jeg startet like godt med et ganske vanskelig spørsmål: beskriv kantspilleren Magnus?

«Jeg synes det er litt vanskelig å beskrive seg selv. Men kanskje, jeg vil gjerne kalle meg en lekende kantspiller, som gjerne vil flikke litt rundt hodet og sånn. Spretten.»

Og apropos spillertype, så sier Christian Berge dette om Magnus og grunnen til at de gjerne ønsket han i troppen neste sesong:

«Det er noe med den skuddarmen, noe annerledes, med en x-faktor, og sånne synes jeg det er spesielt artig å jobbe med. Magnus sin skuddarm er vanskelig å lese for målvaktene, han skjuler skuddet godt. Vi har troen på at han skal få en god utvikling, men vi pusher ikke, er tålmodige. Hittil har han vært i utdannelse og jobb; fra neste sesong får han sjansen til å ha mer fokus på håndballen, sier trener Berge.

Tilbake til Magnus, er det noen spesielle kantspillere han har hentet ideer og inspirasjon fra?

«Jeg ser opp til både Adrian og… Uwe Gensheimer (tysk legende på venstrekanten).»

Hva med draktnummer. De få kampene (se fakta under) du har i Kolstad da har du hatt enten 9 eller 15. Begge er ledige, så vidt jeg vet. Har du ønsket deg ett av dem?»

«Jeg har faktisk ønsket meg 17, det er nummeret jeg har spilt mest med både på rekruttlaget og i Charlottenlund. Foreløpig har jeg ikke fått svar på om ønsket er godtatt, så vi får se.»

Tilbake i tid. Magnus startet med fotball. På håndballbanen først som 12-13-åring, og da som bakspiller. Debuten i Kolstad-drakt den fikk han i en turnering i Elverum, og forflytningen fra back til kant, den kom for fire-fem år siden. Og allerede som 17 ½ åring, i 2021-/22-sesongen, fikk han sin debut i den voksne Kolstad-drakten. 


Forrige sesong ble det med to kamper for rekruttspilleren, som hospiterte i A-laget. Men om det var bare to kamper, så innrømmer Magnus at han husker den ene – mot Bækkelaget – veldig godt. Ikke så rart. Magnus klinte til og scoret ni(!) mål på 11 skudd:

I min reportasje fra denne for Magnus så spesielle kampen skrev jeg:

«Bare én gang tidligere har Kolstad vunnet så stort som 18-målsseieren (38-20) over Bækkelaget på bortebane i kveld. Bare tre ganger før har laget scoret så mange mål, og for en inntreden på venstrekanten som den rekruttspiller Magnus Stølefjell leverte!
I løpet av en liten uke fikk vi skade på våre to faste venstrekanter. Først Adrian Aalberg i sesongpremieren mot Nærbø, så Sander Rønning på trening mandag. Ingen av dem spilleklare til Bækkelaget-kampen. Men vi har en 19-årig rekrutt på lur og klar til innsats. Noen treninger med A-laget allerede forrige sesong, men nå ble det altså mer alvor; inn på laget som førstevalg ute på venstrekanten. Trenerduoen Christian Berge / Stian Gomo var ikke urolig for hvordan det
 skulle gå:
– De sa egentlig bare at jeg skulle gjøre det jeg pleier å gjøre – sette ballen i mål, smiler kveldens Kolstad-toppscorer – med imponerende ni treffere – og kåret til vår beste.»

Gjett om han gjorde!

Tilbake til dagens intervju, ikke for å være lei, men; husker du også de to skuddene du bommet på…?

«Ja. Det ene var rett og slett en god målvakt-redning; nesten godkjent bom. Det andre, der ble jeg litt stresset, trodde jeg hadde brukt på skrittene og bare kastet – ballen gikk langt over mål. Den er jeg ikke så veldig stolt av. Men resten av kampen var jeg ganske fornøyd med.»

Denne sesongen har Magnus «bare» spilt kamper for vår samarbeidsklubb Charlottenlund. Begynte han å tvile på om det skulle bli en ledig plass for ham i Kolstad-troppen – tre og et halvt år etter debuten?

«Egentlig ikke; har alltid hatt troen, en plass i troppen har alltid vært målet. Sesongen i Charlottenlund har jeg sett på som et riktig steg på reisen, men jeg trodde ikke at muligheten i Kolstad skulle komme så tidlig.»

Som da betyr at da tilbudet om en plass i neste sesongs elitestall kom, da var det overraskende…?

«Jeg ble overrasket, selv om jeg har tenkt at det kunne være mulig. Siden Kolstad og Charlottenlund har en samarbeidsavtale så har jeg gått en del imellom – på treninger. Så var det Gomo som tok en prat med meg og sa at de ville ha meg med videre, og det satte jeg selvsagt pris på.»

Magnus har vært lur nok til å skaffe seg en utdannelse (elektriker) og har så langt vært i full jobb. Fra neste sesong blir det langt mindre enn 100 prosent elektriker:

«Jeg må nok trappe ned på jobbingen, ja. Det går nok ikke an å ha en hundreprosent jobb ved siden av å være en del av Kolstad-troppen. Har ikke lyst til det heller; ønsker å ha mulighet til å ha overskudd og tid til håndballen. Så er det heller ikke mulig å jobbe 100 prosent fordi som kolstadspiller blir det mye reising og mye borte. I tillegg trening på dagtid.»

Fra sommeren av blir snart 21-åringe Magnus på ytre venstre mye mer håndball-arbeider enn elektriker…

MAGNUS — SÅ LANGT

2020/21:

* Debut 11. oktober borte mot Bækkelaget – som 17 ½ åring
* Én seriekamp til; mot Haslum hjemme.

2021/22:
* Hospitant – fikk eliteseriekamper – to scoringer
* Første eliteseriemål 22. september mot Runar

2022/23:
* To seriekamper – 9 scoringer
* Alle scoringene i én kamp:
7.september 38-20 over Bækkelaget

2023/24:
* Ingen eliteseriekamper (så langt…)

2024/25:
* Start på ettårs-kontrakt med elitelaget 

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Anders Bergheim