Talent-akademiet Kolstad – Kolstad

Talent-akademiet Kolstad

Egentlig er det Kolstad rekrutt vi snakker om når vi nå etter hvert blir mer familiær med «Talent-akademiet Kolstad». Men kjært barn har som kjent mange navn…

REKRUTT-TROPPEN
Foran fra venstre:Marco Voldhagen, Preben Berdal, Stinius Skaanes, Herman Schanke, Sokrates Ljøkelsøy, Ludvig Stølan, Peter Baadsvik, Jørgen Aune, Sindre Schei, Oliver Dypdahl, Anders Krosby, Jacob Mohn og Tobias Aasbø.
Bak fra venstre:
Sindre Røkke, Olve Hagelien, Krister Midtflå, Mikkel Bremseth, Jonas Brå-Hansen, Henning Reitan, Erik Magnus Skauge Jakobsen, Elias Aarsand, Fredrik Bjærom, Magnus Johannesen og Andreas Koch. (Samuel Andreas Silva Vikdahl, ikke til stede da bildet ble tatt.)

Men om navnet er nytt, er hensikten den samme. Jan Erik Wiedemann, spillerutvikler-ansvarlig i Kolstad:

– Vi samarbeider med trenerne på elitelaget, får blant annet tilbakemeldinger på hva de ønsker og ser etter hos spillere som på sikt kan bli aktuelle for A-laget.

Talentansvarlig Melchior Husebø legger til: – Siden vi har Charlottenlund som samarbeidsklubb ser vi for oss et ønsket utviklingsløp fra andrelaget vårt (i 2. divisjon) via CSK i 1. divisjon og opp på elitelaget vårt.

Jan Erik: – Vi er ikke opptatt bare av våre «egne» spillere, men vil også ha et våkent øye spesielt med spillere vi «sender i fra oss» til andre klubber og hvordan utviklingen deres er.

Den nye akademi-modellen er så langt absolutt i støpeskjeen. Hvor mange spillere det nye utviklingsprosjektet skal omfatte, er ennå ikke bestemt.

Er talentakademiet en trussel for andre klubber?

Nei tvert imot. Vår akademi modell går ikke ut på å samle mest mulig spillere til Kolstad, men heller gjøre ressursene våre tilgjengelig ute i klubbene der spillerutviklingen foregår. Det vil si at vi kan følge opp spillere, trenere og deres treningsmiljø lokalt, slik at flere får mulighet til å utvikle seg. I stedet for at vi jobber med ett talent, ønsker vi å påvirke hele deres treningsmiljø, slik at kanskje enda flere fra samme miljø tar stegene opp i topphåndballen. 

Vi skal fortsatt ha et «rekruttlag» i Kolstad slik som før. Det er et lag som har fokus på spillerutvikling og som hvert år sender fra seg spillere til primært 1 div klubber. Vi har over tid sett at det kan være nyttig å kunne følge opp disse spillerne også når de går videre. Derfor vil vi nå ha ressurser som ikke er knyttet direkte til eget rekruttlag som kan bidra som coacher i miljøer som ønsker en slik støtte. 

Vi ser vi for oss å kunne tilby våre tjenester innenfor hele Regionens geografiske område. Vår primære målsetning er å bidra til en spillerutvikling som øker bredden i toppen. 

Vår akademimodell er altså todelt. Den ene delen er at vi har et akademilag, som i praksis er likt Kolstads rekruttlag slik det eksisterer i dag. 

Den andre delen er den delen som er beskrevet over. Der vi gjør trener/coach ressurser tilgjengelig for andre enn de som er i Kolstad. Dette gjør vi for å kunne hjelpe flere. Trenerne på akademilaget (Kolstad 2) jobber primært med utviklingen av egne spillere, så vil Melchior og Jan Erik være de ressursene som jobber mer eksternt. 

Lerøy-laget vårt har hatt mye å juble for denne sesongen.

Nå er Kolstads elitesatsing basert på å hente allerede etablerte eliteseriespillere. Slik sett kan det kanskje se ut som om veien til elitelagshåndball er svært så bratt for lokale talenter. Ingen grunn til å svartmale situasjonen. Spillerutviklingssjefen understreker:

– Vi har tre spillere som denne sesongen har vært med på landslagssamlinger; bakspiller Krister Midtflå (2005-modell), Samuel Andreas Silva Vikdahl (strekspiller – ´06-årgang) og kantspiller Tobias Aasbø (07-modell). Det er også flere spillere som tidligere har vært på samling, spillere som kan være aktuelle for fremtidige samlinger.

– Videre er Magnus Stølefjell tatt opp i elitestallen etter utvikling i Kolstad og 1. divisjonsspill i CSK. Ytterligere en lokal spiller, Henrik Nielsen Hestbek, hadde tilbud om kontrakt i elitestallen, men valgte å søke utvikling i Bergen Håndball. Dette viser at døren til elitespill i Kolstad slett ikke er lukket for lokale spiller. Jeg synes det vi nå ser er en liten suksesshistorie.

Lerøy-resultatene
KOLSTAD – Linderud 33-26
KOLSTAD – Charlottenlund 36-28
KOLSTAD – Grenland 27-23
KOLSTAD – Reistad 31-24
KOLSTAD – Viking HK 27-14
KOLSTAD – Øyestad 46-25
KOLSTAD –  Bækkelaget 37-20
KOLSTAD – Haslum 26-26
Sluttspillet avvikles 26. til 28. april i Drammenshallen
NB! 
* To av våre gutter er mestscorende i hele Lerøy før sluttspillet: Krister S. Midtflå 57 og Mikkel K. Bremseth 49.
* Vi har scoret klart flest mål – 32,8 i snitt per kamp.

LERØY-LAGET
Bak fra venstre:
Tobias Aasbø, Jonas Brå-Hanssen, Krister Skarsvaag Midtflå, Mikkel Kulvik Bremseth, Erik Magnus Skauge Jakobsen, Elias August Aarsand, Fredrik Bjærum og Magnus Buseth Johannessen
Foran fra venstre:
Marco Enrique Voldhagen, Stinius Skaanes Nilsen, Preben Berge Berdal, Olve Leinsvang Hagelien, Ludvig Stølan, Jørgen Aune, Sindre Sundal Schei, Oliver Sandø Dypdahl og Anders Vinje Krosby. (Ikke til stede da bildet ble tatt: Samuel Andreas Silva Vikdahl.)

2.DIVISJON – NOEN AV VÅRE FAKTA:
* 6.plass på tabellen – 9 seire, 9 tap
* Fire kamper gjenstår
* Startet sesongen med 3 strake tap – så 3 strake seire
* Vi scorer mye; 573, som gir 31,8 i snitt
* Mestscorende: Krister S. Midtflå 106 – Herman T. Schanke 91 – Fredrik Bjærum 79.
* Fire kamper gjenstår: 20. mars mot CSK – 3. april mot Vikhammer – 7. april mot Kolbotn og 13. april mot Tiller.

Målvakt-talentet og den ferske treneren

Jørgen Aune (t.h.) og Sindre Røkke er to av kolstadtalentene. Jørgen (19) havnet mellom stengene fordi ingen andre ville da han startet med håndball i Byåsen. Sindre (20) har «frivillig» bestemt seg for allerede å la kjeiva og playmaker-spill vike for trener-virke. Men hvordan startet det med håndball for de to ungguttene?


SINDRE: «Det var i Heimdal da jeg gikk i 6. klasse; jeg var venstrehendt og litt stor for alderen. Så dro jeg videre til Kolstad da jeg gikk i andreklasse på videregående. Jeg ble hentet inn til Kolstad rekrutt og har vært her siden. I Kolstad lyktes vi ganske godt med en femteplass i Lerøy. Neste sesong gikk det så som så, fjerdeplass i pulja. Men for egen del har det vært mye å lære og har hatt god progresjon.»

JØRGEN: «Jeg startet i Byåsen da jeg gikk i 5.klasse. Begynte i Kolstad da jeg startet på videregående. Det startet med å ta en tredjeplass i Bringserien, og det var jo gøy. Og så har det jo godt fint etter det også…»

Har du Jørgen stått i mål hele tiden?

– Ja, jeg har det. I Byåsen var det ingen andre som ville stå i mål. Men jeg var også innom både strek og back i Byåsen uten at det var noen kjempesuksess.

Men Sindre har ikke hatt keepertrøye…

– Nei, jeg startet som høyreback, og så kom jeg til Kolstad hvor jeg det siste året nå er blitt omskolert til midtback – mer spillende enn skytende, vil jeg nok si.

Hva med de sterke sidene (og kanskje noen litt mindre sterke)?

JØRGEN: «Noe må nok være at jeg gjør litt egne ting, at jeg har evne til å se hva andre målvakter gjør og bruke det som passer for meg. Det dårligste, det må vel være kastarmen. Ifølge Jan Erik i alle fall er jeg ingen spesielt god førsteangriper.»

Og trener Jan Erik sier blant annet dette om Jørgen: «Han er flink til å studere motstanderne, nitidig i video-arbeid.»

SINDRE: «Mine sterke sider er nok duellspillet og det taktiske, at jeg klarer å oppfatte situasjoner ganske raskt, har god forståelse av spillet, egentlig både i forsvar og angrep. På den svake siden, det er nok skuddstyrke – jobber fortsatt på å få mer kraft i skuddet. Foreløpig gjelder å skyte lurt i stedet for hardt.»

Trener Jan Erik om Sindre. «Han har god teknisk og taktisk forståelse. Dessuten er han et ekstremt trenertalent.»

Ambisjonene videre? Ikke minst er Sindres planer spennende:

SINDRE: «Planen er at jeg skal få muligheten til å gå inn i trenerteamet i Kolstad rekrutt neste sesong. Jeg har hatt et ganske bra år i Heimdal med G15-laget – Jørgen har også vært med der som målvakttrener – hvor vi har vunnet alle seriekampene. Så har jeg også fått være med som fysisk trener i regionen. Å ikke spille håndball neste sesong, det er litt vemodig å tenke på det. Men jeg har først og fremst lyst til å satse på å utvikle meg som trener. Jeg har plukket opp mye fra Jan Erik og Melchior og merket at jeg nok har talent for å være trener. Er det mulig å kombinere, så gjerne også spille videre etter neste sesong. Men må jeg velge, så har jeg mest lyst til å prioritere å utvikle meg som trener.»

JØRGEN: «Jeg har foreløpig ingen tanker om å bli trener, selv om jeg altså er med som keepertrener på G15-laget i Heimdal. Jeg synes det er veldig greit å se på Heimdal-keeperne og hva de bør gjøre for å stå bedre. Og når jeg skal rettlede dem når de gjør feil, så er det selvsagt greit å tenke over hvorfor det er feil – slutte med det som ikke passer.»

Forbilder – dere har sikkert sett på gode utøvere som dere har ekstra stor sans for»

JØRGEN: «Det er ekstra gøy å se på Bergerud. Han er jo god til å holde roen i alle situasjoner. Lars er også et fint forbilde; han står litt mer eksplosivt, og så er han ikke like høy som mange av de andre gode målvaktene.»

SINDRE: «Jeg synes Remili er en veldig fin type. Han har jo også gått fra å være høyreback til nå midtback. Han er jo involvert i så å si alt både i Veszprem og det franske landslaget. Han er tekniske god og har en nærmest majestetisk spillestil. En fantastisk spiller å se på.»

Hva har dere fått igjen med tanke på utvikling i Kolstad, de siste par årene?

SINDRE: «Det byr blant annet på input på mange nye teknikker. Jan Erik er veldig flink til å følge opp hver enkelt. Så har jeg fått en fysisk og mental utvikling og dessuten har jeg fått en forbedret spilleforståelse.»

JØRGEN: «Er enig med Sindre; Jan Erik er veldig flink på detaljer.»

Hva med ambisjonene – hvor langt skal de føre dere?

JØRGEN: «Jeg har lyst til å bli så god som mulig. Og det bør jo være mulig å gå hele veien, da, å komme på landslaget. Men det kreves at det er en stor jobb som skal gjøres – og så må en kanskje også ha litt flaks.»

SINDRE: «Min største ambisjon er å bli topptrener. Første steget kanskje å bli med i 2.divisjon og være assistent der – kanskje også å få ansvaret for Lerøylaget neste sesong. Og etter hvert kanskje også ta steget til 1. divisjon og eliteserien – og kanskje også til utlandet. Det er i alle fall målet.»

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball  
FOTO: Bente Bremseth og Tore Sæther