Gullgutter etter sitrende spenning – Kolstad

Gullgutter etter sitrende spenning

Håndballkamper kan være ulidelig spennende. En slik kamp opplevde vi i kveld i Trondheim Spektrum, og slike kamper har vi lite imot – så lenge seieren går til «riktig» lag. I dag var det riktige laget Kolstad, og 29-28 (15-14) over seriegull-utfordrer Elverum, det var bare lækkert – syntes mellom 4000 og 5000 på tribunen.

Men la oss gå litt tilbake i tid og til situasjonen foran dagens kamp. På tabelltoppen og med fire poengs forsprang til Elverum på sølvplass, ville det vært nok med et uavgjort resultat til å sikre oss seriegull nummer to på rad – to serieomganger før ferdigspilt. Elverum trengte seieren for å ha en teoretisk sjanse til å hente et nytt seriegull til Terningen Arena. Børge Lunds mannskap viste fra start at de hadde tenkt å selge seg dyrt for å kunne reise fra Trondheim Spektrum med en teoretisk sjanse til seriemesterskap.

Det ble med forsøket, kan vi vel ha lov til å si. Men kred. til Elverum for innsatsen. Stian Gomosa det blant annet slik: – Elverum er et bra lag, og i dag var de spesielt gode defensivt. Men vi klarte det altså, å vinne, og det var rett og slett magisk foran et stort og godt hjemmepublikum – som fikk god valuta for inngangspengene. En slik kamp er også flott reklame for produktet håndball.

Ingen kan vel være uenig i det, Stian. Denne «gullkampen» – det var jo det for oss, var kliss jevn gjennom hele timen. Vi vekslet på å ha ledelsen, ingen av lagene hadde mer enn ett måls forsprang. Det er ikke akkurat hverdagskost.

I det nervepirrende oppgjøret ble vi det første kvarteret hardt straffet, av dommerne – for hardt, opplevde jeg, ikke helt upartisk…. I førsteomgangen fikk vi seks syvmetere imot oss, mens vi selv ikke fikk noen, som må sies å være uvanlig i et så jevnt oppgjør. I tillegg pådro vi oss fire utvisninger før kampen var halvspilt, tre av dem i løpet av to-tre minutter midtveis i omgangen. Til da hadde Elverum ikke fått en eneste utvisning. Sander fikk to av de fire, hva syntes han?

– Vel, når dommerne mener det er utvisning, ja, så er det det. Vi sto på, fightet og kriget gjennom hele kampen.

Og lagkaptein Sigvaldi, han syntes det hadde vært en gøy kamp å spille: – Vi spilte en forholdsvis bra kamp også og ga oss aldri mot et Elverum-lag som var ikke minst gode taktisk.

Fra syvmeteren startet lagkapteinen vår med å knalle ballen i rammen. Det var den første av tre bom fra straffemerket i løpet av de fire første minuttene av andreomgangen. Men vi lot oss altså ikke knekke. Sander personifiserte viljen ved krige seg til returen på straffekastet han bommet på for så å sette ballen bak Elverum-keeper Bakken Øien.

Så er vi fremme mot avgjørelsen av håndballdramaet i Trondheim Spektrum og som skaffet oss seriegullet, to serierunder før ferdigspilt. Vi er rundt 15 sekunder før full tid. Vi leder 29-28; Elverum får syvmeter. Lagets playmaker, Tobias Grøndahl hadde scoret på fire syvmetere og gjorde seg klar til å sette den femte. Alle fulgte spent med. Adrian forteller:

– Jeg sto sammen med Lyse. Han var tydeligvis litt irritert på dommerne for å dømme straffekast. Jeg var rolig, husket jo at dette var en situasjon Torbjørn har vært i før og behersket – sist i hjemmekampen mot Elverum forrige sesong. Torbjørn tar den, sa jeg.

Og det gjorde vår eminente sisteskanse. Torbjørn selv: – Det var litt frustrerende å få nok et straffekast imot oss. Men jeg har stått i slike situasjoner før og var trygg på situasjonen – som i Spektrum mot Elverum forrige sesong. Det gikk bra, og Berge/Gomo tok time out. Det er da bare ti sekunder igjen. Seieren var på nippe til å glippe, og det på grunn av en upresis pasning fra vår beste i kveld. Simen forklarer:

– Jeg forsøkte å kaste ballen langt, men armen min ville ikke sende den langt nok. Dermed plukket Elverum opp ballen, Grøndahl sendte den til Søndenå mot mål. Jeg rakk å tenke, enn om jeg er skyld i at seieren glipper, men hørte sluttsignalet da han var i ferd med å skyte – heldigvis det ene sekundet for sent. Nå ville en scoring ikke ha betydd noe for gullet allerede i dag, det ville vi uansett ha tatt. Men det ser absolutt penere ut med en seier å feire ligagullet med.

Stort grattis til gullguttene og et fantastisk dyktig støtteapparat!

PS!
Så kan jeg ikke la være å ta et kort tilbakeglimt fra keeper Torbjørn og straffekast i kritisk tidspunkt i en viktig kamp. Vi er i VM-hall i Paris, fredag 27. januar 2017. Norge er i semifinale, det spilles om å få møte vertsnasjonen i finalen. Stillingen er 22-22. Bare 12 sekunder gjenstår av kampen da Kroatia får frikast. Vi låser ned, kroatene får nytt frikast. Det er fem sekunder til siste fløytstøt da det tsjekkiske dommerparet dømmer syvmeter til stormakten Kroatia.
Straffekastet kommer til å bli det siste i kampen, i alle fall før full ordinær tid. Torbjørn er mesterskapsdebutant. Motstander er en ringrev og ikke minst dreven straffekast-eksekutør – og spesialist. Zlatko Horvat er selv med sin enorme rutine smått stresset. Det gjør nok at han velger godhjørnet, ned til venstre for Torbjørn. Men det hadde Torbjørn og keepertrener Steinar Ege tegnet opp. Skuddet kommer der de ventet, og Torbjørn reddet.
Redningen var match-avgjørende. I ekstraomgangene var vi best.

FAKTA 

KOLSTAD – Elverum 29-28 (15-14)
REMA 1000-ligaen
Trondheim Spektrum
Tilskuere:  4553
KOLSTAD: Lars Eggen Rismark, Torbjørn Bergerud – Aksel Hald, Vetle Eck Aga, Sander Sagosen 5, Sander Rønning, Adrian Aalberg 4, Magnus Langeland, Henning Limstrand, Gabriel Setterblom 1, Magnus Gullerud 4, Thomas Boilesen, Simen Lyse 10, Martin Hovde, Sigvaldi Gudjónsson 5(3), Erlend Johnsen.
Toppscorer Elverum:
Tobias Grøndahl 6(4) og Sindre Heldal 6(3)
Utvisninger:
Kolstad: 4 x 2 min. – Elverum: 3 x 2 min.

 TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida/TiTTMelhuus