Utlandet frister – men vil bli ordentlig god i Kolstad – Kolstad
Foto: FotoLars

Utlandet frister – men vil bli ordentlig god i Kolstad

Aksel Hald fikk den første smaken på elitehåndball i kvartfinalekamp mot ØIF Arendal. Han fyrte av venstrekanonen med ett skudd, uten scoring. Noen dager senere fikk den knapt 17-årige tromsøværingen sin seriedebut på elitenivå – borte mot Bækkelaget. «Men da kom jeg vel ikke en gang på banen», husker han med et smil.

Etter at han flyttet til Trondheim og ble fullblods håndballspiller, har «venstrearmingen» tatt steg, store steg. «Ikke redd for å feile», var en karakteristikk trener Stian serverte for ganske lenge siden.

Men Aksel med det knallharde skuddet har virkelig fått kjenne på ikke bare forskjellen fra 3. divisjon i Tromsø til elitespill for Kolstad, tidlig denne sesongen også krydret med noen 1. divisjonskamper for samarbeidsklubb Charlottenlund. 

Foto: Obelix Barbala

Denne sesongen startet han som tredjevalg på høyrebacken, bak Abelvik Rød og Gabriel. Tidlig i sesongen ble tegningen en annen; Abelvik Rød langtidsskadet og Gabriel klar for klubbskifte til dansk håndball neste sesong. Med signering av Magnus Søndenå får Aksel neste sesong en ny makker – og konkurrent om spilletid. Trenerne ser positivt på det. Stian sier:

– Vi er veldig komfortable med Aksels utvikling. Han har tatt store steg, spesielt etter jul. Han strutter av energi og tar mer og mer plass. Vi har absolutt tiltro til hans ferdigheter. Og så er vi klar på at vi ikke kan stille urimelige krav heller. Å komme fra Tromsø og 3. divisjon til elitehåndball i Kolstad er tross alt et stort steg.

Hvordan vil Aksel selv beskrive det han har prestert så langt denne sesongen?

«Det har kanskje vært litt varierende, noen kamper bra, andre mindre bra. Det har ikke gått helt på skinner, det har det ikke. Så har jeg jo spilt noen kamper for Charlottenlund, og det har jo også vært litt rart – å spille for to klubber. Så startet jeg sesongen som tredjevalg på høyrebacken, bak to landslagsspillere – Abelvik Rød og Gabriel. For meg ble det om å gjøre å vise hva jeg kan bidra med, både på trening og i kamp.»

Tilbakemeldingene fra trenerne – hvordan har de vært?

«De har vært mer positive den siste tiden. Føler at det har gått riktig vei, gått flere steg frem enn tilbake.»

Og Stian sier blant annet: – Han har fått en større rolle med skadesituasjonen på posisjonen, og han har vokst inn i den. Vært flink til å ta vare på de minuttene han har fått både i kamp og spill på trening. 

Når jeg ber Aksel plukke ut sine tre beste seriekamper denne sesongen, da blir han stille og tankefull; kommer ikke på mer én:

«Ja, det var det. Det er vel kanskje Drammen borte at jeg kom inn og fikk det til å fungere litt, hvertfall i førsteomgangen. (Fire scoringer på fem skudd. min kommentar) 

Utviklingen din, har du innfridd egne forventninger?

«Jeg er vel blitt litt mer voksen, både fysisk og psykisk – og en bedre håndballspiller vil jeg vel si. Det hadde vært dumt om jeg ikke var blitt det. Så var det jo slik at da jeg kom hit som 16-17åring og skulle spille med «de store guttan», da blir det fort så man tenker «wow, hva er det jeg er blitt med på nå.» Nå er skuldrene lavere takket være følelsen av å ha et nivå inne. Det er faktisk en grunn til at jeg er her i Kolstad. Så har det jo ikke vært bare bare å ta steget opp fra 3.divisjon med Tromsø til eliteserien.» 

Foto: Anders Bergheim

Hva med det daglige treningsarbeidet – hvor har du lært mest?


«Å være klar over at det er helt andre og større krav som stilles enn det jeg har vært vant til. Man kan ikke være fornøyd med bare å være her (i Kolstad). Man må hele tiden jakte noe, jakte forbedring; jakte utvikling, jakte mer spilletid. Det handler om å legge sjelen sin i treningsarbeidet og i tillegg gjøre de riktige tingene med kosthold og hvile. På treningene handler det også om å utfordre seg selv, gå ut av komfortsonen.»

Hva med toveis-spilleren Aksel?

«Ja, den må forbedres ganske betraktelig. Jeg føler at jeg kanskje har tatt litt steg, men kanskje ikke så mye. Jeg er vel blitt litt mer robust, men er fortsatt ikke så himla bra i duellspillet. Og i forsvar er jeg jo heldig med at Sigvaldi kan stå to’er. Dagens håndball krever nesten at man må være en toveisspiller. De beste i verden er toveisspillere.»

Uredd, ikke redd for å feile – er to beskrivelser av deg, treffer de?

«Tja, det er jo om å gjøre å tørre gjøre feil, ikke bry seg liksom. Likevel kan tanken «enn om jeg bommer på skudd eller gjør en pasningsfeil» komme. Det er frustrerende.» 

Spiller du på Norges beste lag, har du høye ambisjoner for karrieren – hva er dine?

«Jeg vil bli god, jeg vil bli veldig god! Det har jeg lyst til. Bli blant de beste i verden, det er det riktig store målet. Spille på landslaget. Vinne titler med gode lag.»

Bli veldig god og vinne titler med Kolstad, eller har du ambisjoner om å spille håndball på heltid i utlandet…

«Det hadde jo vært veldig artig, det hadde det jo. Men akkurat nå har jeg veldig lyst til å bli ordentlig god i Kolstad. Jeg trives jo i byen, trives med gjengen.»

AKSEL – fakta:

Eliteserien
2020/21:
 1 kamp, ingen scoring
Eliteseriedebuten kom borte mot Bækkelaget, 11. oktober 2020
2021/22:
6 kamper, 9 scoringer
2022/23:
20 kamper, 51 scoringer
2023/24 (hittil):
22 kamper, 33 scoringer

Yngreslandskamper:
25 kamper, 63 scoringer

Kort-fakta om NÆRBØonsdagens motstander i Kolstad Arena

* per nå; 7 plass på eliteserie-tabellen – 23 poeng (vi har 45)
* Tord Haugseng er lagets toppscorer i ligaen; 113 mål –
Theodor Svensgård (95) og John Thue (85) følger nærmest
* Utvisnings-«topperne»: Gustav Bergendahl (15) og Rassin Haugseng (13)
* Bortekampen mot Nærbø vant vi 28-21 (14-9)
* Forrige sesong endte Nærbø på 5.plass i REMA 1000-ligaen

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball