«Demokratisk valg» av motstander – Kolstad
Foto:Ida/TittMelhuus

«Demokratisk valg» av motstander

I kveld avsluttes REMA 1000-sesongen, for vår del borte mot Haslum.  Hjemmekampen mot bæringene endte med en grei seier (åtte mål), men til pause lå vi ett mål bak. Hva forteller det om Haslum, Stian Gomo?

«Jeg synes Haslum er et lag som har prestert bra i år, til tross for trenerskifte og litt turbulens. De har stått fint i det og ligger på syvendeplass nå. Det blir spennende å se om de ender på sluttspillplass. I Haslum er det veldig mange unge og spennende spillere. De spiller veldig tempobasert håndball; det er jo noe vi også liker, både å spille mot og å se på. De klarte jo å kvalifisere seg til FINAL8 (cupsluttspillet) og ligger nå altså på en «hyggelig» syvendeplass på tabellen.»

Foto: Obelix Barbala

Hva er forskjellen på Haslum før og etter Erlend Mamelunds inntreden som trener?

«Det er litt vanskelig å si. Én ting er at de har gått fra 5-1 til 6-0-forsvar. Vi slet forresten veldig mye med deres 5-1-forsvar i førsteomgangen av seriekampen hjemme. Vil vel kanskje si at det er mye «mamelundsk» i fremoverspillet hvor det legges mye til rette for skyts. Så synes jeg de er blitt skarpere og skarpere på samspillet med linje. Og så er det unggutter som Ottesen på venstreback og Lid på høyre som har fått mer erfaring. Jeg vet ikke hvor mye nytt Mamelund har tilført laget, men han har jo både stor erfaring og mye ekspertise og har vært i Haslum-systemet «hele tiden». Han kjenner Haslum og Haslum kjenner ham.»

Lasse Lid og Even Haugli – scoret henholdsvis 6 og 5 mål mot oss i første seriekamp. Nå har de også fått opp Sverre Ottesen som har scoret 115 seriemål – og ble kåret til seriens Månedens spiller i mars. På mars-laget finner vi også Lid…

«Og i tillegg til disse unge har Haslum ikke minst Stig-Tore (Moen Nilsen). Han var ikke med mot oss i seriekampen i Kolstad Arena, var skadet, men markerte seg  kraftig i FINAL8-kampen mot oss – scoret ni mål. En klassespiller når han er skikkelig påtent. En konstant trussel, og sammen med de unge guttene veldig uredde. Det er absolutt mye å ta tak i for oss.»

Og så har laget en rutinert rev på streken i 30-åringen Vegard Tennfjord…

«Han synes jeg er bare blitt bedre og bedre utover sesongen. Spesielt etter jul synes jeg han virkelig har tatt steg.»

Målvakt Nikolai Wiig reddet 18 av våre skudd i første kamp (19. november). Enda en viktig spiller…

«Ja, han har vært god mot oss før også han, også da han var i Bækkelaget. Men så synes nå jeg at alle keeperne vi har spilt mot denne sesongen har vært ganske gode. Vi snakker absolutt om at vi skal ha skarpere krav til uttellingen vår.»

Så over til oss selv, status?

«Fin, synes jeg. Det har vært veldig deilig å få litt pusterom mellom kampene. Så fikk vi påsken med et kjærkomment lite avbrekk, verdifullt spesielt for landslagsspillerne våre som har hatt mye å stå i. Men også for resten har det vært mindre med fri. Så har det vært veldig fint å ha fått «pustet ut» litt. Også fått tid mellom kampene til å få trent skikkelig, med høy intensitet, med litt temperatur – mye mer kamplikt enn når kampene kommer tett og det nesten bare blir restituering og forberede neste kamp på treningene. Nærbø-kampen var et veldig bra svar på det vi hadde gjort på trening. Mot Haslum blir det interessant å se om det fortsatt henger sammen.»

Så er det et par forandringer på laget mot de som var i aksjon sist (mot Nærbø)…

«Gøran kommer inn, som er viktig for oss, viktig for Gøran – å komme i gang igjen. Nå har vi investert i litt ekstra tid. Det var ikke ideelt å veksle han inn og ut av troppen i Champions League og norske kamper, i februar spesielt. Etter siste kamp mot Pelister valgte vi å ta ham helt ut – gi ham pusterom til å lege akillesen. Det har han respondert relativt bra på. Vi la en langtidsplan – faktisk før Champions League var ferdig for oss. Det er en opptrappingsfase vi er inne i nå med Gøran. Han kommer ikke til å spille kjempemye mot Haslum.»

Foto: Obelix Barbala

Så blir det et Kolstad-lag i serieavslutningen uten Henning…

«Han er ut med en trøblete rygg. Han har vi for øvrig dyrket som en ren forsvarsspiller den siste tiden – mye godt fordi vi synes Hovde har tatt veldig fine steg offensivt og viser samme utvikling også defensivt, som mot Nærbø sist. Med en vond rygg og med den troppen vi har nå, er det passende at Henning får en liten pust i bakken og får sjansen til å få skikk på kroppen.

Hva er det viktigste for oss i Nadderud Arena på onsdag?

«Å være med fra start,» kommer det kontant fra Stian. «Haslum kommer til å gå ut i hundre, det gjør de i hver kamp. Det er litt sjarmen med Haslum. De går voldsomt ut, de kriger, og smeller på i 6-0-en sin. Er vi ikke klar til å ta den fysiske bataljen det sikkert kommer til å bli, kan det fort bli som i førsteomgangen her hvor de gikk rett i strupen på oss. Det var jo nettopp litt sånn i det første kvarteret i semifinalen i FINAL8 hvor de gikk ut i hundre og ledet vel 7-3 på det meste (etter ti minutter). Vi ønsker ikke å havne i den situasjonen. Da blir spillet vårt veldig jagende, og da kan det komme inn et element av stress – selv om det ikke er en kamp hvor resultatet betyr så mye for oss. Men Haslum er jo en av lagene vi kan få i kvartfinalen i sluttspillet. Og da blir det ekstra viktig å kunne gå fra kampen på onsdag med en god følelse etter å ha prestert skikkelig.»

Kan få Haslum i kvartfinalen? Vi får jo muligheten til å velge…

«Jo, men det spørs jo om hvem vi får muligheten til å velge blant. Men hvis vi skulle velge Haslum, er det veldig viktig å ha med seg godfølelsen etter onsdagens kamp.»

Men hånden på hjertet; hvilket lag er ønskemotstander i kvartfinalen?

«Vi har hatt det på høring(!) i gruppa. Vi benytter oss av demokratiske spilleregler i Kolstad. Det har vi gjort de siste årene når vi har hatt en slik mulighet til å velge. Vi har en rangering. Så mye kan jeg si…»

PS!
Når Gøran Søgard Johannessen entrer banen i Nadderud Arena på onsdagskvelden, er det første gang på over to måneder i seriekamp; borte mot Halden 4. februar.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida/TittMelhuus og Obelix Barbala