«Hver Kolstad-dag er givende» – Kolstad

«Hver Kolstad-dag er givende»

Lars Eggen Rismark er eldstemann i Kolstad-laget, såvidt, men føler det gode samarbeidet med Torbjørn Bergerud og stadig høyere nivå på treningene bidrar til utvikling – og at hver treningsdag er givende. 

Etter treningen dagen før sluttspillstarten søndag, mot Halden, slo vi av en prat med vår rutinerte ballstopper og spurte blant annet om dagene er 100% håndball eller «noko attåt», om utvikling og keeper-samarbeid og om håndball-engasjement etter karriereslutt,

Etter min mening er det ingen tvil om at siden vi rykket opp til eliteserien for ni år siden har vi aldri hatt et så godt keeperpar som det vi har nå. Tøff konkurranse er ofte grunnlag for fremgang – enig?

«Sterk konkurranse i kombinasjon med høyt nivå på trening er avgjørende. Dette er jo en effekt som vi ønsker alle i Kolstad skal ha nytte av.»

Se tilbake på sesongen din – hvor fornøyd er du med egne prestasjoner?

«Stort sett er jeg det. Sesongen sett under ett. Det er selvsagt innhopp hvor man har lyst til å ta flere baller. Jeg er vel mest fornøyd med kamper hvor Torbjørn har vært ute, og jeg har fått ansvaret; det er kamper som jeg føler har gått bra. Det har vært noen solide prestasjoner, kamper hvor jeg har vært trygg, noe som har gitt også forsvaret og laget en trygghet. I tillegg har det vært noen innhopp som også har vært bra. Det er alltids et par matcher hvor man har hatt lyst til å ta flere baller.»

Hvis du skulle trekke frem én kamp du er spesielt godt fornøyd med egen prestasjon, hva skulle det bli?

«Hmm – synes at både bortekampen mot Drammen og borte mot Halden (se fakta i slutten av saken) var bra. Det er jo litt annerledes når man går til kamp og skal ha hovedansvaret. Hjemmekampen mot et godt Zagreb-lag var også bra.»

Målvakter er som et eget lag laget – hvordan er samarbeidet med Torbjørn?

«Det er veldig bra. Vi har bra kjemi. Vi er begge erfarne målvakter som sparrer hverandre når det er nødvendig, men har hver våre rutiner og måter å forberede oss til kamp, ting som vi gjør hver for oss. Det å stå i mål kan jo føles litt ensomt, så vi prøver å støtte hverandre – gjøre det mindre ensomt, få følelsen av at vi er et keeper-team som skal utfylle hverandre, spille hverandre gode. Det er viktig. Men vi er altså to målvakter som har holdt på lenge og som har hver vår tilnærming til oppgaven. Det funker veldig bra.»

Har du fortsatt noen arbeidstimer i uka i TOBB eller er du nå 100 prosent håndballmålvakt?

«Jeg jobber litt på siden av håndballen. Jeg føler det er godt å ha noe å koble av håndballen med, for meg en pluss-greie. Det fungerer veldig bra. Jeg har en kjempegrei arbeidsgiver i TOBB, som er flink til å legge til rette; all honnør til dem.»

Ryggen din har ikke hele tiden spilt på lag med deg. Hva er status per i dag?

«Nå er den fin, men det har vært noen problemer, som gjerne dukker opp ganske uventet. Jeg prøver hele tiden å gjøre ting, forebyggende, for å unngå låsningene som er problemet. Nå har jeg tatt noen nye grep, i styrkerommet og under oppvarming – på oppvarmingen fordi problemene gjerne har oppstått i starten på treningsøktene. Får håpe at dette fungerer. Jeg skal følge det nye ut sesongen og oppsummere hvorvidt det har gitt ønsket effekt.»

Over til søndagens kvartfinale mot Halden – hvordan skal vi unngå at det smeller en  sluttspill-bombe i Kolstad Arena?

«Bakover er det viktig å demme opp for gode skyttere, to sidebacker som er glade i å skyte, og skyter mye; Jørgen Jansrud og Benjamin Holm. Så har de også en spillende midtback i (Mikkel) Madsen. Demmer vi opp for de to skytterne og tar litt tempo ut av Madsen, tror jeg vi løser mye bakover. Fremover er jeg ganske trygg på at vi skal finne veien til mål. Så skal det også nevnes at de har en bra målvakt i (Nicolai) Neupart. Hvis Halden får satt et godt forsvar og den danske målvakten begynner å ta baller, da er Halden en farlig motstander.»

Med dine snart 33 år er du eldst i Kolstad-troppen – så vidt litt eldre enn Magnus Gullerud. Målvakter varer som regel lengst – hvor lenge varer du?

«Det har jeg ikke noe svar på, men jeg tenker jo litt på det. Jeg har kontrakt ut neste sesong; så får vi se, hvordan veien videre vil bli. Jeg synes jo det er veldig artig å holde på her i Kolstad, med det prosjektet vi jobber med nå. Jeg synes det er givende hver eneste dag. Så har jeg sagt at jeg har lyst til å holde på så lenge jeg føler at jeg utvikler meg, blir bedre, ser fremgang. Den dagen jeg føler at det ikke er fremgang, da har jeg lyst til å finne på noe annet.»

Tvillingbroren din, Christian, gikk rett fra å være Ranheim-spiller til å bli Ranheim-trener. Kan du se for deg en lignende aksjon når målvakt-tøyet legges bort? 

«Jeg tror nok at jeg vil komme til å holde på med noe målvakt-relatert når jeg gir meg, uten at jeg vet hvilken form, i hvilken rolle det blir. Jeg har god kompetanse, og jeg ønsker å gi noe tilbake. Jeg husker godt hvor viktig det var for meg å få den veiledningen jeg fikk av Olav Sødal (kolstadgutt med totalt 26 landskamper på slutten av 1980- og begynelsen av 1990-tallet) da jeg var 15-16 år. Det var helt avgjørende for at jeg er blitt den målvakten jeg er i dag. Jeg tror ikke jeg kommer til å bli noen håndball hovedtrener. Men jeg tror kanskje jeg vil få lyst til å holde på med målvakt-utvikling. Det er noe jeg synes er artig.»

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida / TittMelhuus

FAKTA 
Sesongens to ligakamper mot Halden

KOLSTAD – Halden 35-22 (16-11)
Topp3-scorere:
Gøran 10
Gabriel 6
Magnus L. 4
Haldens toppscorer:
Jørgen Jansrud 9
Målvaktduellen – klar seier:
13-8 (Torbjørn)

Halden – KOLSTAD 22-30 (11-15)
Topp3-scorere:
Simen 12
Gabriel 5
Aksel 3
Haldens toppscorer:
Jørgen Jansrud 6
Målvaktduellen – klar seier:
18-10 (Lars)