På pinebenken i tre kvarter – Kolstad

På pinebenken i tre kvarter

Håndball er en merkelig sport, og taktikken med syv mot seks-spill er en uforutsigbar greie. I kveld benyttet gjestene fra Halden seg lenge av denne taktikken, hadde god kontroll på storfavoritt Kolstad og holdt hjemmepublikum på pinebenken i tre kvarter før vi stakk ifra og til slutt vant med trygg margin (33-24).

Gjestene åpnet scoringene med en kontring, og etter at Magnus Gullerud kvitterte og åpnet vår scoringskonto, var det lite som minnet om at vi i seriespillet endte med dobbelt så mange poeng – 49 mot 24 – som Halden; og at vi i de to seriekampene slo Jan Thomas Lauritzens gutter med henholdsvis syv og åtte mål.

Aksel Hald både toppscorer og vår beste i kveld.

Frem til pause bet bortelaget seg overraskende godt fast i favoritten. Ikke bare det; de var a jour både på 12-12, 13-13, 14-14 og 15-15 til pause – etter at vi hadde gjort uvanlig mange tekniske feil – åtte i tallet; mistet ballen i mottak og sendte håpløse pasninger. I garderoben etter halvspilt, da var det vel behov for å bruke utestemme, eller hva Stian…?

– Vi varslet fra, ja. At slik vi fremsto i den første halvtimen, det ønsket vi ikke å gjøre. 

– Høy puls?

– Ikke så mye det, mer sint puls, sa treneren, og lagkaptein Sigvaldi var på god bølgelengde med Stian:

– Dette var dårlig, spesielt førsteomgangen. Jeg var irritert over innsatsen vår, som var for dårlig, rett og slett. Det er tross alt sluttspillet, som er så viktig for oss, og da kreves det hundre prosent bedre innstilling enn det vi viste før pause. Så var det kanskje bra at vi i kveld fikk en slags «wakeup-call», fordi i andreomgangen var vi bedre – ikke god, men bra nok, i dag, sa Sigvaldi.

Det lyser av besluttsomhet når lagkaptein Sigvaldi kontrer inn én av sine seks scoringer.

Et viktig moment for å forklare at tabellsyver Halden hadde oss «på gaffelen» helt til nesten halvspilt andreomgang, var at de lyktes veldig godt med sin syv-mot-seks-taktikk.

– Vårt 6-0-forsvar mot dette var i dag ikke godt. Men da vi gikk over til 5-1-forsvar, ble det avgjørende. Vi fikk bedre tak på dem, og tvang dem til å gå tilbake til 6-0-forsvar, oppsummerte Stian. 

I løpet av åtte-ni minutter gikk vi fra ett mål bak (19-20) til 25-21-ledelse og nektet Halden å lykkes bedre med 6-mot-6. Vi scoret nye fem på stripe, til 30-21 fire og et halvt minutt før kampslutt og tok første matchball i  kvartfinale-oppgjøret.

Vi slet lenge med å forsvar oss. Halden lyktes godt med sin 7-mot-6-taktikk.

– Jeg vil si at det var ikke bra hvordan vi fremsto den første halvtimen. Vi var ikke riktig på jobb! Før pause gjorde vi åtte tekniske feil – alt for mange – mistet ballen, kastet bort ballen. Det var overraskende og skuffende.

Men lagkapteinen gikk foran, sendte de riktige signalene – som Stian uttrykte det. Sigvaldi var solid både i forsvar og angrep. Offensivt var han feilfri, og med sine sugende kontringskliv og presise skyting satte han inn alle skudd – seks.

En annen som har all grunn til å være fornøyd med egen innsats – Aksel Hald. Gabriel Setterblom måtte melde forfall etter at en liten kjenning i lysken fra serieavslutningen mot Haslum ikke ville helt slippe taket. Dermed ble høyrebackplassen Aksels ansvar – hele kampen. Det siste er ikke dagligdags kost, selv om han var i samme situasjon i én sluttspillfinale (mot Elverum) forrige sesong. Også da var Gabriel skadet.

– Starten var litt hakkete for oss alle. Det var liksom litt halvveis i alle ledd. Dermed ga vi Halden sjansen til å henge på. Litt utestemme i garderoben i pausen var på sin plass. 

«Venstrearmingen» på høyre back hadde heller ikke spesielt god treff før pause; et par balltap og to treff på fem skudd. Andreomgangen åpnet med ett treff etterfulgt av én bom, men så:

– Jeg fikk høre at det ikke var grunn til å slutte skytingen, bare å fortsette. Følte jeg hadde tillit, og det er viktig. Noen skudd var ikke topp, men de gikk da inn, konstaterte Aksel.

Det deles ikke ut stilkarakterer i håndball. Unggutten har all grunn til å være fornøyd med sine siste fem skudd; alle gikk i mål! «Kolstads beste», treff det også…

PS!
Andre kvartfinale mot Halden spilles i Halden Arena førstkommende onsdag.

PS2!
Her er resultater fra de andre kvartfinalekampene spilt i kveld: 
Elverum – Bergen HK 36-18 
ØIF Arendal – Nærbø 33-29 
Runar – Drammen 30-31

KAMPFAKTA

KOLSTAD – Halden 33-24 (15-15)
Sluttspillet, kvartfinale 1
Kolstad Arena
Tilskuere:   1104
KOLSTAD: Lars Eggen Rismark, Torbjørn Bergerud – Aksel Hald 8, Vetle Eck Aga 2, Sander Sagosen 4, Sander Rønning, Adrian Aalberg 6(1), Magnus Langeland 1, Henrik Hestbek Nielsen, Magnus Gullerud 3, Thomas Boilesen, Simen Lyse 3, Martin Hovde, Sigvaldi Gudjónsson 6, Erlend Johnsen.
Toppscorer Halden:
Isak Sanderød-Bakkerud 5
Utvisninger:
Kolstad:  1 x 2 min. – Halden: 2 x 2 min.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Lars Skaug