Matchvinner med stor M – Kolstad

Matchvinner med stor M

Viktor Petersen Norberg er ikke blant de mest ruvende i norsk elitehåndball – i antall centimeter. Men Drammens 24-årige høyreback har ei «kjeive» det lukter krutt av og som er velegnet som matchvinner-verktøy – tatt i bruk i begge de to første sluttspillkampene mot Runar.

Var det Viktors sanne ansikt vi fikk se da du scoret matchvinner-mål i sluttsekundene i begge kvartfinalekampene mot Runar?

«Jeg vet ikke om du kan si «sanne ansikt», men det var i alle fall veldig deilig.»

Er du typen som gjerne vil fyre det siste – og kanskje avgjørende skuddet – som for eksempel i den andre sluttspill-kvartfinalen?

«Jeg tar gjerne det ansvaret, det gjør jeg. Og så er det opp til Kjelling å bestemme. Om det er noen som har hatt en bedre kamp enn meg, eller jeg føler at det er noen andre som er bedre egnet, så selvfølgelig skal de få ta det ansvaret. I den andre kampen mot Runar ble avslutningen litt tilfeldig også. Den første kampen mot Runar derimot, da var ting i avslutningen litt planlagt. Men som sagt, jeg ønsker å ta ansvar, og så har vi jo nå i laget flere ganske unge spillere. De tar også ansvar selvsagt, men de skal slippe å ta det «siste» ansvaret i en tett kamp.»

Beskriv spilleren Viktor?

«Jeg vil vel si at jeg kan litt av hvert egentlig; litt skudd fra bakken, fra lufta, finter. Litt bra på vurderinger.»

Det at dere vinner to klissjevne kvartfinalekamper i sluttsekundene – tyder det både på særdeles god kampmoral og masse krefter?

«Det var vel litt tilfeldig at det endte som det gjorde. Men vi trener bra, og så synes vi det er moro å stå i slike tette situasjoner.»

I de to kvartfinalene har du scoret 11 mål, fem i den første og seks i den andre – og altså vært matchavgjørende begge ganger. Folk som følger DHK tett kan likefullt fortelle om en noe ujevn Norberg-sesong. Stemmer det?

«Ja, det vil jeg nok si. Jeg føler at jeg i perioder har vært ganske god, mens jeg i andre perioder ikke har hatt samme gode flyten, ikke prestert det jeg ønsker.»

Forresten, hva synes du om 7 mot 6-spill…?

«Jeg synes det er greit egentlig. Det er jo taktikkeri, da, og det er noen utfordringer med det også. Noen lag får det til veldig bra. Jeg har ikke så mye mot det, som en del andre tydeligvis har. 7 mot 6 er blitt en del av håndballen, sånn er det bare.»

Forrige sesong spilte dere mot Kolstad kvalik til EHF European League. Det endte med klart tap i Drammenshallen, knapt tap i Trondheim, men du husker kanskje åtte scoringer på ti skudd?

«Jeg husker kampene, ja, og at Kolstad allerede da hadde et veldig bra lag, så resultatet ble litt som forventet; det gjorde det. «

Beskriv Kolstad som du ser laget?

«De har veldig mange gode spillere; de har liksom ikke på noen plasser svake ledd. Og hvis det er én som ikke har dagen, så har de alltids en annen å sette inn, å rullere med. Å ha en slik bredde er jo en stor styrke i håndball.»

Hva må til for at dere skal slå ut Kolstad og nå sluttspill-finalen?

«For det første, det tror jeg kan bli veldig vanskelig. Men kampene skal jo spilles, de skal jo det. Ingenting er umulig, men skal vi slå ut Kolstad, må vi prestere årsbeste og satse på at Kolstad ikke helt har dagen.» 

Er det noen spesielle moment som blir avgjørende – bortsett fra at DHK har en så klar matchvinner som deg?

«Skjer det igjen, at jeg avgjør en kamp, vil det selvsagt være moro. Men vi må i alle fall stoppe Kolstad-godstoget når det kommer dundrende med Sander og Gullerud og Gøran og hele den der gjengen. Vi må absolutt prøve å demme opp bakover og hindre dem å komme i de situasjonene de ønsker, prøve å presse dem til å gjøre andre valg, valg som vi ønsker at de må gjøre. Å få hull på forsvaret blir også avgjørende. De er skikkelig solide når de får treff.»

Til slutt, Drammen skal gjøre det vanskelig for Kolstad, selv i løvens hule, i Kolstad Arena…

«Vi skal gjøre alt vi kan for at det ikke skal bli en enkel kamp for dem. Vi har ikke noe press på oss i det hele tatt. Vi kan komme til Trondheim og rett og slett nyte å spille mot Norges beste håndball-lag som også er ett av de bedre i Europa. Vi skal kose oss, vi, og forsøke spille den håndballen vi ønsker å spille; rett og slett fremstå på best mulig måte.»

PS!
Første semifinale i Kolstad Arena onsdag klokken 18:15.
Andre semifinale mellom Drammen og Kolstad spilles i Drammenshallen mandag 29. april.

FAKTA
Viktor Petersen Norberg
24 år
185 cm
Venstrehendt bakspiller
Klubber:
Sandefjord fra 2016 til 2020
Drammen fra 2020/21
Aldersbestemte landslag:
49 kamper – 177 scoringer
Scoringer i REMA 1000-ligaen:
2023/24: 104
2022/23: 103
2021/22: 102
2020/21:  55
Mot Kolstad i ligaen:
2023/24: 6 skudd, 2 scoringer
2022/23: 12 skudd, 6 scoringer
2021/22: 9 skudd, 6 scoringer
2020/21: 12 skudd, 7 scoringer (bare én kamp, den andre stoppet av covid)

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Roy Martin Johnsen