«100 % profesjonell – hele tiden» – Kolstad

«100 % profesjonell – hele tiden»


Han går i sitt 33. år og er nest eldst i Kolstad-troppen. Men alderen tynger ikke Magnus Gullerud synlig mye. Han er blant annet én av bare fem spillere som har vært på plass i alle 28 kamper i REMA 1000-ligaen. Han har også vært på plass i alle 14 Champions League-kamper.

Hva synes Magnus om sesongen sin så langt – like før klubben går til de aller viktigste kampene, sluttspillet, hvor seier betyr plass i Champions League også neste sesong.

«Den har vel vært tålelig bra. Jeg har holdt meg skadefri – bank i bordet. Jeg har fått spilt Champions League og gjort både bra og medium kamper der. I det store og hele er jeg ganske greit fornøyd. Men for meg er det mer resultatene som teller – om vi vinner eller ikke.»

Kjært barn har mange navn, er det noe som heter. Idrettsprofiler har også kallenavn, ett eller flere. For Magnus er det både «Gullis» og «Gull» som brukes, ikke sant?

«Ja, det startet med «Gullis». Nå har den en stund også vært «Gull», så det ender vel kanskje opp med bare en «G», sier Magnus med et smil.

Christian Berge sa ved en tidligere anledning at: «Magnus er en god avslutter. Nå handler det for oss om å få flere baller inn til ham på streken.» Christian har et poeng – eller hva?

«Det skal jo være balanse i spillet. Vi har jo et spill, og vi har mange gode, kjappe spillere, så det er ikke slik at det er nødvendig å styre mye inn til strek. Før det blir behov for å spille til strek har vi ofte brutt gjennom eller skutt fra distanse. Men vi har også spillere som Sander, Simen og etter hvert nå også Gabriel som er flinke til å finne strek etter at vi har trykket hardt på i systemene våre. Jeg føler jeg får ballen en del, men uten at det blir en avslutning – det kan gjerne bli et straffekast eller også får jeg spilt ballen videre.»

Jeg så på en statistikk at du ikke har mer enn 12 utvisninger i løpet av de 26 seriekampene. Det må vel være godkjent for en som «jobber» i midtsektor hvor de tøffeste – og fleste -duellene gjerne blir utkjempet?

«Jeg synes ikke at jeg spiller stygt; prøver å spille hardt. Så er det litt vanskelig å være objektiv, men jeg synes at det noen ganger blir «billige» utvisninger. Det må man leve med. Jeg prøver å unngå utvisninger fordi det jo er en ulempe å være færre på banen. Så er det også spørsmål om hvordan type to-minutter man får. Dumme to-minuttere vil jeg ikke ha noe av.»

Du har altså som én av bare fem spilt alle kamper i REMA 1000-ligaen og spilt alle Champions League-kampene – altså unngått skade og ryggen har oppført seg fint – som vel var et argument og forhåpningen for å flytte hjem til norsk håndball; gi ryggen, som er operert to ganger, en sjanse?

«Absolutt. Siden jeg er litt eldre og har skaffet meg den rutinen som jeg har, får jeg muligheten til å styre noe av dette selv. Jeg har trener-teamets tillit til å kunne si fra når jeg kjenner at det kan være lurt å bytte. Det har vært viktig gjennom hele sesongen. Jeg kan ikke stå utpå der i hele kamper. Da er jeg ikke i stand til å yte på mitt beste nivå i en hel kamp. Belastningsstyring er veldig viktig, ikke minst for å ta hensyn til ryggen.»

Vi har slått Drammen komfortabelt i to seriekamper denne sesongen – hva betyr det for kampen på onsdag?

«Det gir jo selvtillit at vi har hatt et godt tak på Drammen. Vi vet at vi kan slå dem, selv i tette kamper. Så håper jeg at vi tar med selvtilliten i kampen uten at vi havner dit at vi undervurdere dem; det tror jeg heller ikke at vi gjør, da. Det er ingen tvil om at vi møter et godt lag i sluttspill-semifinalen, et lag som har tatt store steg med Kristian Kjelling som trener.»

Hva er skarpeste fokuspunkt før kampen mot Drammen?

«Vi må i alle fall løpe bra hjem. De er gode i kontrafasen og ankomst. Der lager de mye mål, også mot oss. Det er et ungt lag som har mye fart i seg. I etablert forsvar gjelder det å stå kompakt og da få det ut i kantene – da er det gode sjanser for at Torbjørn skal «spise opp» det som kommer derfra. Så vet vi også at de har noen gode skyttere som vi må passe på og gi press. Klarer vi det, tror jeg vi har gode muligheter til seier.»

Forresten, hva synes du om 7-mot-6?

«Prinsippet er greit, det, men det er kjedelig å spille imot. Så er det fint når motstanderen gjør feil fordi det da åpner seg for enkle scoringer (i tomt mål). Der har vi forresten bommet noen ganger med å kaste ballen utenfor det tomme motstander-målet. Så er syv-mot-seks kanskje litt kjedelig også for publikum. Det går jo betydelig saktere og blir lett veldig stakkato hele greia. Men det er jo altså et taktisk våpen – som vi også kan bruke, for eksempel får å få ned et offensivt forsvar.»

Litt om andre viktige ting, Magnus:

Hvor tett følger du tidligere lagkompiser i Magdeburgs kamp om bundesligatittelen?

«Jeg ser noen kamper, ikke alle, blant annet fordi det ikke er alle kamper som vises på tv. De har et solid grep på liga-trofeet. De er rett og slett det beste laget. Magdeburg har også alltid vært god til å vinne jevne kamper.»

Det skal om ikke lenge tas ut en tropp til OL – plass til bare 14. hva tenker du?

«Jeg håper så klart å få være med på OL nok en gang. Nå er jeg tatt ut til samlingen i mai. Så får vi også se hvordan det blir med barnefødsel, men det har jeg en grei dialog med Wille om. Han har sagt at om jeg ikke blir tatt ut til OL, så er det ikke på grunn av det, at jeg kanskje melder forfall til samlingen. Jeg kan bare pushe mitt nivå, spille så godt som mulig slik at det blir vanskelig for Wille å ikke ta meg ut.»

Så skal du og Kristine altså snart bli foreldre – hvor spennende er vel ikke det?

«Kjempespennende! Det er jo veldig, veldig stort da. Og så er det jo vanskelig for meg å se det for meg. Jeg gleder meg, men det er jo en erfaring jeg ikke har hatt. Vi gleder oss masse begge to, og så tror jeg hun bekymrer seg litt mer enn det jeg gjør. Nei, det blir rart. Jeg er spent på hvordan hverdagene blir med en liten jente. Håper selvsagt hun er frisk og at hun ikke får kolikk for eksempel. Jeg er veldig klar for å bli far. Så hadde det passet veldig fint om hun melder sin ankomst etter andre semifinale…»

Hvis det blir «stevnekollisjon» mellom fødsel og en avgjørende sluttspillkamp, hva da…?

«Da blir det fødsel! Det kan jo bli aktuelt å ha med en telefon på benken i Drammen om det ikke har skjedd noe før semifinale nummer to (mandag 29.) Enn så lenge får vi se det hele an. Kristine har termin om halvannen uke.»

Hel ved er en klisje som ikke er en klisje når vi snakker om Magnus Gullerud. Eller for å hente frem et tidligere sitat fra Christian Berge, trener for Magnus både på landslaget og i to klubber (Elverum og Kolstad): «Han er 100 prosent profesjonell – hele tiden.»

GULLERUD-FAKTA
* 32 år
* Andre sesong i Kolstad-drakt.
* Har kontrakt til 2028.
* Tidligere utenlandsproff både i Tyskland (i mesterklubben Magdeburg og i Minden) og i Danmark (SønderjyskE).
* Har spilt alle seriekampene (26) denne sesongen – 58 scoringer
* Har også spilt alle kamper (14) i Champions League – 24 scoringer
* Har 190 A-landskamper (288 scoringer) og 61 kamper (114 scoringer) på yngreslandslag.
* Debuterte på A-landslaget allerede i 2010.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Anders Bergheim