Kolstads nye gullgutter – Kolstad

Kolstads nye gullgutter

For en dramatikk, for en seiersvilje, for et herlig sluttresultat. Kolstad-rekruttene slo Elverum 35-34 etter fire ekstraomganger og ble første trønderske guttelag som har vunnet Lerøyserien.

Hva ligger bak suksessen, trener Jan Erik Wiedemann?

– Dette er først og fremst en mental seier. Vi mister aldri troen på en seier, og når vi er så sterke i troen som disse spillerne, da er det også mulig å klare det, å vinne.

«Kompani-økt» i Bymarka

– Så er det også et annet forhold som gjør at vi presterer det vi gjør. Det er ei skikkelig hardøkt i Bymarka i sesongoppkjøringen. Da fikk spillerne virkelig testet seg, måtte gå helt i kjelleren. Det var ei slags «kompani Wiedemann», sier Jan Erik med smil og fortsetter:

– Det var ei økt hvor vi gikk langt, bar tungt, spiste lite eller ingenting. Ei forsvars-inspirert økt. Vi fikk økt terskelen for hva vi kunne tåle, hvor slitne vi orker å bli, og det gir en trygghet som vi tar med oss på banen. 

Kamper vinnes gjerne i forsvar – og der var gullguttene våre spesielt gode – her med Mikkel Bremseth i førsteduell og med Elias Aarsand (t.v.) og Samuel Vikdal som «cover». Og kommer skuddet likevel, da er keeper Jørgen Aune parat.

Ikke snakk om å gi seg, nei!

Etter at lagene fulgte hverandre tett som en trøndersk myggsverm gjennom hele førsteomgangen, tilrev Elverum seg et initiativ og så ut til å skaffe seg en veldig viktig ledelse til 25-20. Da gjensto det bare drøyt seks minutter av kampen; det vil si det vi trodde skulle være kampens lengde.

Men våre gutter hadde ikke tenkt å gi seg, alt annet enn det! Magnus Johannessen startet opphentingen med tre scoringer på rad, og Krister Midtflå skaffet oss kampforlengelse med to sene scoringer, den siste åtte sekunder før andreomgangen var ute.

Så startet to trette, men innsatsfylte mannskap oppløpet hvor de lå skulder til skulder først gjennom 2 x 5 minutter – til 30-30. Så kjempet Elverum seg til ettmålsledelse da tredje ekstraomgang var over.

Det smeller og gjør vondt. Men det er godt også – å få det til! Mikkel Bremseth tar støyten – og livtak – mens Samuel Vikdal (nærmest) og Magnus Johannessen hjelper til.

Og fjerde ekstra 5-minutter ble ikke mindre tett: Mikkel Bremseth sendte oss ajour til 32-32. Elverum scoret. Så frosket Fredrik Bjærum inn til nok en «uavgjort», men Elverum kvitterte før vi en 7-meter. Erik Jakobsen motsto presset og klinket inn til 34-34, før keeper Jørgen Aune vant en ren duell med elverumsspiller på gjennombrudd.

Venstrekant Sindre Schei ble så match-vinner – 23 sekunder før dramaets var ferdigspilt. De sekundene klarte ikke Elverum å utnytte til scoring.

Hvilke håndball-faktorer ble avgjørende?

– Vi spilte egentlig en ganske dårlig førsteomgang, men klarte å hente oss inn – ikke minst ved å spille et veldig bra forsvar. 

7 mot 6-spill kom også et godt stykke ut i kampen. Vi måtte tåle ball i åpent mål…

– Men vi kunne fortsette fordi vi aksepterer at vi kan få slike baklengs og det uten at frykten skal ta oss. Vi står i det fordi vi vet at gevinsten er større enn hva det koster.

Jan Erik videre: – Selv om vi nå klarte å vinne Lerøy, så sitter vi igjen med en følelse av at vi ikke har prestert ekstremt godt i helgen. Men treningsprestasjonene våre som ligger bak dette, de har hele tiden holdt gullstandard. 

Jonas Brå-Hanssen klar til å sette ballen i mål.

Hva med enkeltspillere, Jan Erik?

– Jeg synes hverken er riktig og heller ikke har jeg lyst til å trekke frem noen. Vi får brukt hele laget bra, og det vi har prestert er en enorm laginnsats.

Kommer vil til å få se noen av disse guttene – født i 2005, 2006 og én i 2007 – i elitelaget vårt i løpet av et par års tid?

– Det er et veldig stort sprang opp til A-lagsspill, og det mener jeg også det skal være. Jeg tror nok vi må ha litt lengre perspektiv på utviklingen enn de «par årene» du nevner. Men så vil jeg si at jeg synes det er fint at det er rekrutter fra Norges to beste lag som nettopp spiller om Lerøy-seieren. Det vitner om at toppklubbene også tar utviklingen av unge spillere ordentlig på alvor.

Storscorer Krister Midtflå klar til å fyre løs.

Med gull erobret, medaljer rundt halsen og gullhatter på, da er det vel lov til å feire litt, Jan Erik?

– Absolutt. I kveld skal guttene få slå seg løs. Det blir lov til både spise is og drikke brus, sier trener Wiedemann med et smil.

FAKTA
Kolstad – Elverum 35-34 (13-15 – 27-27 – 28-28 – 30-30 – 31-32) etter 4 e.o.
Finale i Lerøyserien
Drammenshallen

KOLSTAD: Jørgen Aune, Ludvig Stølan – Erik Magne Skauge Jakobsen 2 (1), Krister Skaarsvaag Midtflå 7, Mikkel Kulvik Bremseth 6, Elias August Aarsand, Preben Berge Berdal, Jonas Brå-Hanssen 2, Fredrik Bjærum 4, Sindre Sundal Schei 4, Magnus Buseth Johannessen 4, Tobias Aasbø 2, Stinius Skaanes Nilsen 4 (3), Samuel Andreas Silva Vikdal.

Elverums toppscorer: Leon Owrenn Bronken 9
Utvisninger; Kolstad: 1 x 2 min. – Elverum: 1 x 2 min.

PS!
Bare to trønderklubber har tidligere vært topp tre i Lerøyserien for gutter; Charlottenlund sølv i 2021/22-sesongen og Strindheim bronse i 2012/13.

PS2!
Ingen skal påstå at våre gutter kom lett til denne triumfen. Semifinalen mot Follo ble vunnet 38-36 etter at vi hadde ligget tre mål bak til pause (16-19). Mestscorende: Krister Midtflå 11 og Jonas Brå-Hanssen med syv. Også i kvartfinalen mot Åsane var vi tre mål bakpå etter første omgang, men snudde kampen til tomålsseier (31-29). Midtflå toppscorer også her med 12 fulltreffere.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Bente Bremseth