«Veldig spesielt å dra» – Kolstad
Foto:Ida/TittMelhuus

«Veldig spesielt å dra»

Lørdag spiller Gabriel Setterblom det som kanskje er hans siste kamp i Kolstad-drakt. Hva tenker 26-åringen om det?

«Det er spesielt og kommer nok til å ta en stund før det går skikkelig opp for meg, det at jeg ikke skal tilbake hit til høsten.»

Husker du hva du ble forespeilet da du første gang snakket med Kolstad (Stian) for fem år siden?

«Jeg fylte 22 den høsten jeg kom hit. Jeg fikk høre at jeg ble sett på som et lovende råmateriale som ikke var helt finpusset. Og så var det vel allerede da snakk om at jeg skulle spille og spille mye – begge veier, og at det var forsvarsspillet som det skulle jobbes mest med.»

Hvilke ambisjoner hadde du med i bagasjen da du kom flyttende fra Halden til Trondheim?

«Jeg vet ikke; jeg har alltid vært en sånn type som tar det som det kommer. Jeg har aldri vært sylskarpt motivert, og målrettet, hele tiden. Jeg prøver å hygge meg, samtidig som jeg er opptatt av å prestere – være god i det jeg driver med. Hittil synes jeg at jeg har klart meg bra.»

Hva har vært din største opptur eller beste kamp-opplevelse som Kolstad-spiller?

«Det har jo vært mange kule kamper de siste to sesongene. Du kan trekke frem flere Champions League-kamper, men de kampene som det har vært mest nerve i, som har vært av størst betydning – før kampen i morgen – det var sluttspillet i fjor. Finalekamp nummer fire, helt klart; det å vinne sluttspillet og sikre plass i Champions League.»

Enn det motsatte?

«Hmm, kanskje ettmålstapet borte mot Kiel? Vi var virkelig på skuddhold. Jeg bommet på et skudd der, i en situasjon hvor det muligens kunne vært blåst straffe. Men det får du jo aldri som bortelag mot Kiel. Det måtte i alle fall ha vært veldig stygt. At vi ikke fikk ett poeng i alle fall, det er nok den største nedturen.»

Hva har fem år i Norges fineste by gitt deg bortsett fra håndballen?

«Jeg får lett nære relasjoner til folk. Derfor har jeg mange som jeg kan kalle nære venner – også i Trondheim. I en frihelg eller ferie vil det nok være aktuelt å komme opp hit på besøk, rett og slett fordi jeg føler tilhørighet her.»

Hva vil du savne mest fra Trondheim?

«Spillerne, den gjengen vi er i garderoben. Det er bare kjernekarer og ekstremt nære venner. Nå har jeg spilt med Lars, Sander (Rønning) og Lyse i fem år, men også de som er kommet inn de siste par årene er helt nydelige karer.»

Hvis du visste før du signerte for SønderjyskE at Magnus (Abelvik Rød) kom til å forsvinne, hva ville du da sagt til den danske klubben?

«Det er jo et spørsmål jeg i etterkant har stilt meg selv. Jeg skjønner Kolstads situasjon godt at klubben var opptatt av å lande situasjonen med Magnus og at det tok litt tid. Så presset SønderjyskE på for en avklaring og hadde et veldig spennende tilbud. Da ble det slik. Det blir vemodig å reise fra Kolstad og Trondheim, men jeg gleder meg veldig. Jeg vil også bruke håndballen som et reiseeventyr.»

Hva møter deg i SønderjyskE – et bunnlag i Danmark i motsetning til dagens klubbadresse i Norges beste lag…

«I danske liga er det mye mer marginalt enn her i Norge. For eksempel fra denne sesongen; en stund var det vel fire poeng som skilte fra tabellplass fire til tiendeplass. Jeg er sikker på at vi får et bra lag og vil gjøre det bedre. Jeg tror ikke de var tilfredse med denne sesongen. Men det vil jo bli rart å reise fra et lag som har presset på seg for å vinne hver kamp. Det tror jeg er en god erfaring å ta med seg når jeg kommer til Danmark.»

I lørdagens andre sluttspillfinale, hvor trygg er du på seier?

«Trygg, det er jeg, men det kreves en ordentlig god prestasjon av oss. Du så jo onsdag; vi startet knallbra, men så knappet de innpå. Jevn match blir det nok igjen. Vi har likefullt så pass mye kvalitet i gruppa, ex-faktor-spillere, som er vant til å stå opp når det gjelder som mest. Derfor sier jeg: Vi vinner.»

Og hva med spiller nummer 13; scoringsbidrag og «innkjøring forbudt» i forsvar…

«Jeg skal spille mitt spill når jeg kommer innpå. I den første finalen var det ingen vits, for da spilte jo Magnus en helt sinnssykt god kamp. For meg nå handler alt om å vinne! Om jeg spiller to minutter, fem minutter, ti minutter eller mer og om jeg scoret ett eller ti – det spiller ingen rolle, så lenge vi vinner.»

«Men for all del, jeg vil jo prestere, jeg ville ikke være utpå der og spille dårlig.»

Med seier er vi altså klare for Champions League også kommende sesong og da uten Gabriel Setterblom. Det blir litt rart også for oss som følger Norges beste lag fra tribuneplass.

TEKST: Tore Sæther /Kolstad Håndball
FOTO: Anders Bergheim og Ida/TittMelhuus