«Håper at Kolstad-prosjektet lykkes» – Kolstad
Tatabanya, Ungarn 20240314. Sander Sagosen og Christian O'Sullivan under kampen mellom Norge og Portugal i OL-kvalifiseringsturneringen i håndball for menn. Foto: Nikola Krstic / NTB

«Håper at Kolstad-prosjektet lykkes»

Christian O’Sullivan har spilt i Magdeburg siden 2016 og har vunnet både Champions League og IHs superfinale. Årets sesong på hjemmebanen GETEC Arena starter i dag mot Kolstad. Sesongåpningen gjorde Christian og lagkameratene i Ungarn. Det gikk ikke veldig bra – tomålstap for Pick Szeged.

Forsvarskjempen i angrepsaksjon. Christian O’Sullivan fra stormøte i Tyskland; Magdeburg mot Kiel. (T.v. på bildet, Harald Reinkind)
(FOTO: Marius Becker/dpa/dpa via AP)

Hvordan var oppsummeringen av den kampen, Christian?

«Starten av andreomgangen var altfor dårlig. I 10-12 minutter spilte vi riktignok ok, men deres keeper (Roland Mikler) reddet mye. Vi tapte kampen i den perioden.  I de 10-12 minuttene hadde vi sjanser fra seksmeteren, og det er de sjansene vi ønsker å ta. At han redder, er gode prestasjoner av ham og kanskje litt for dårlig skyting av oss. Men det er jo innimellom en del av håndballen; når enkelte spiller kanskje ikke over evne, men på sitt maksimale nivå, ja, da er det så mange veldig gode enkeltspillere i Champions League at de kan avgjøre kamper alene.» 

Dere må klare dere lenge uten Felix Claar – hvor stor svekkelse er det?

«Stor. Ingen tvil om det. I fjor var det vel Felix, Omar (Magnusson), Gisli (Kristjansson) og Janus (Smarason) som spilte mest for oss i angrep, og nå er to av dem borte (Janus til Pick Szeged og Felix langtidsskadet). Det er ikke det at vi ikke har mange gode spillere, men det vil nok ta litt tid å få samspillet til å sitte. Og Felix var kanskje vår aller beste spiller forrige sesong. Det er tungt for oss å miste han.»

Av det du har sett og hørt om Kolstad – hva er lagets sterkeste sider?

«De spiller typisk skandinavisk, er gode i forsvar og sterke i ankomsten. Jeg kjenner jo mange av spillerne veldig godt; det er spillere med individuelle kvaliteter på et veldig høyt nivå. Og så føler jeg at Kolstad for tiden har det samme problemet som vi har, med at man har hatt flere nøkkelspillere i OL og dermed fått lite tid sammen før sesongstarten. Samspillet sitter kanskje ikke riktig så godt som det man har vært vant til.»

Hele Magdeburg venter vel og forlanger at dere skal slå Kolstad…

«Ja, vi trenger to poeng, vi, etter at vi har tapt første kamp. Det er absolutt målet vårt å ta begge poengene mot Kolstad. Jeg har advart de jeg spiller med om at det er et godt lag vi møter. Og selv om vi ikke har møtt Kolstad før, så har vi tidligere møtt mange av spillerne. Man vet hvilke kvaliteter som Kolstad har.»

Christian i franske olympiske omgivelser. At så mange spillere har vært i aksjon i OL, har gitt mindre forberedelsestid til toppklubbene.
(Foto: Stian Lysberg Solum / NTB)

Hvor stor misère er det om dere taper for Kolstad hjemme i CETEC Arena?

«Vi vant gruppa vår i fjor selv etter å ha tapt de to første kampene (mot Veszprem og Barcelona). Så er det også sånn at Kolstad på høsten var ett av de beste lagene i Champions League. Vi vet hva de kan, men målet vårt er å vinne alle hjemmekampene vi spiller – uansett mot hvem og i hvilken liga, cup eller andre.»

Kan undervurdering bli den største utfordring mot Kolstad?

«Nei! Det håper jeg hvert fall ikke. Kolstad er et godt lag og er ett av de lagene som har plukket flest poeng i Champions League uten å komme videre til kvartfinalen.»

Hvor lenge ser du for deg selv å spille på topp internasjonalt nivå?

«Så lenge jeg har lyst, så lenge jeg synes det er gøy og så lenge kroppen spiller på lag.»

Og kroppen er så langt samarbeidspartner?

«He he, so far so good. Jeg synes det er veldig gøy å få møte de beste, i bundesliga, i Champions League. Vi har bodd i Tyskland veldig lenge nå. Jeg spiller jo sammen med mange skandinaver her i Magdeburg, som gjør at jeg ikke føler at jeg bor så veldig langt hjemmefra. Jeg tror det hadde vært annerledes om jeg hadde spilt sammen med bare ikke-skandinaver. Mange av spillerne er også blitt veldig gode venner – også utenfor spillebanen, og det er også viktig. Dessuten trives familien (kone og to barn – og hund). Det er rett og slett mange ting som stemmer for oss her i Magdeburg.»

Kontrakten din i Magdeburg går ut når?

«Den går ut etter denne sesongen.»

Og da forlenger du?

«Vi får se. Det har jeg ikke bestemt meg for. Det kan bli vanskelig å bestemme seg for om man vil prøve noe nytt eller bli værende.

Christian heier på Kolstad-prosjektet og håper det lykkes. Her sammen med Sander i OL. (Foto: Nikola Krstic / NTB)


Takk for praten, Christian, og så skal jeg passe meg for ikke å ønske dere lykke til i kampen på torsdag…

«Og jeg kan ønske dere lykke til alle kampene – bortsett fra mot oss. Jeg synes forresten det er gøy at Kolstad har «turt» å satse. Generelt synes jeg at man i Norge heier for lite på dem som prøver – og også bryter litt grenser. Jeg tror norsk håndball har godt av denne satsingen. Elverum først og så dere nå; herrelag som spiller på absolutt høyeste nivå i Europa. Det er ikke så mange lagidretter i Norge som har klubber som gjør det. Jeg tror også at slik satsing er viktig for rekrutteringen til håndballen.
Jeg håper at prosjektet Kolstad lykkes.»

FAKTA
Christian O’Sullivan
33 år
Playmaker / forsvarssjef
Klubber:
Bækkelaget – til 2014
IFK Kristianstad (Sverige) 2014 – 2016
SC Magdeburg 2016 – kontrakt til 2025
Landskamper:
190 A-kamper – 296 scoringer (debut  i 2012)
Foreldre:
Sissel Bleivik – 62 A-landskamper for Norge
David O’Sullivan – 60 landskamper for Storbritannia

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball