Vetle: Vinnersjansen mot Zagreb – 50-50 – Kolstad
Foto:Fotolars

Vetle: Vinnersjansen mot Zagreb – 50-50

Forsvarssjef Vetle Eck Aga er både litt realist og litt optimist når han vurderer våre sjanser mot RK Zagreb i onsdagens Champions League-kamp

Men faktum er altså at etter to kamper i Mesterligaen så står vi uten poeng, som eneste lag i gruppen vår. Er hovedårsaken at vi har åpnet mot Barca og Magdeburg og ikke som i fjor mot Pelister og Kielce?

«Ja, det var jo slik at Pelister ble nærmeste en kasteball i gruppen vår. At vi nå står med null poeng etter to kamper, må vi si var en forventet sak. Så har vi ikke spilt på vårt toppnivå i de to kampene, og det kreves, om vi skal ha noen sjanse. Det er ikke noen unnskyldning, men en grei forklaring. Litt kjipt også at vi i begge kampene har vært litt bakpå i starten, noe som har gjort at vi har måttet jage veldig. Jeg håper at vi har tatt lærdom av og kan gjøre noe med det slik at det ikke blir den samme starten på kampen mot Zagreb.»

Forandringene i spillerstallen – uten Abelvik Rød, Gabriel og Gøran, alle tre var medmot Zagreb i fjor. Hvor viktig er de?

«Det sier seg jo selv; tre klassespillere som har bidratt veldig mye og som har tyngde, fysikk, erfaring og masse kvalitet. Vi er i år et lag med litt mindre fysikk enn i fjor, men som også gjør at spillestilen kan bli litt raskere. Og så blir vi mer avhengig av at ballen gjør mer av jobben. Og bakover må vi nok være litt mer offensiv og ikke så mye stå «i ramma». Så handler det om å finne en balanse – ikke bli for offensive»

Vi har med 68 baklengsmål i de to første kampene i Champions League – flest av alle i gruppen vår (Zagreb har 33). Kan du peke på årsaker? Er det også her «bare» fordi vi har møtt to kanongode lag som Barca og Magdeburg?

«Hvis vi ser på de to første kampene og på førsteomgangene våre. Da har vi vel sluppet inn rundt 15 mål – (vel, Vetle – 18 og 20 er riktig…) – og det er litt fordi vi er blitt straffet hardt på våre feil og er blitt kontret ned. I tillegg åpner kampene i Champions League ofte i et forrykende tempo, på en helt annen måte enn i hjemlig liga. I de første 20 (minuttene) av de to kampene har vi vært for unøyaktige. Det er noe vi må «tette til» mot Zagreb, som er et lag som kommer ut i hundre. De løper kanskje ikke på alt, som Barcelona og Magdeburg gjør, men når de løper, så løper de skikkelig! De kommer både med hurtighet og tyngde.»

I fjor slapp vi inn 31 og 34 mål i kampene mot Zagreb – blir vanskelig å vinne da…

«Ja, det betyr jo at du er nødt til å score mer enn 31 og 34 det, da…Og det vet vi samtidig er vanskelig. Håndballen er blitt mye raskere de siste årene; det skytes også tidligere i angrepene, og det scores flere mål. Hvis vi skal ha sjanse til å slå Zagreb, som er et veldig bra forsvarslag – med gode målvakter – så kan vi ikke la dem score over 30 mål.»

Spillermøte som vanlig med video-gjennomgang både mandag og i dag – hva viser videoklippene?

«De viser egentlig at vi i fjor – både hjemme og borte – skapte utrolig mye bra i førsteomgang, men også brente for mange sjanser, som ga Zagreb etter hvert sjansen til å stikke ifra. Første 20 borte i fjor ledet vi vel likefullt 10-9(?) 
(Stemmer, Vetle – 10-9-målet etter ca 17 og et halvt minutt var forresten en perle: flyver fra Adrian til Sander.)

«Men så ble det etterfulgt at 20 minutter hvor vi ikke scoret.»

(Stemmer også, mens kroatene scoret ytterligere åtte før pause.)

«Kampbildet for hjemmekampen var litt likt. Video-klippene viser at vi egentlig gjorde en god del bra. Men brenner du mye på dette nivået, blir du fort hektet av. Det er så enkelt at det handler om å få ballen i mål når vi spiller oss til gode sjanser. På onsdag må vi også regne med at det blir en fysisk tøff batalje. Vi er nok Zagreb litt underlegne på fysikk. Det her er tunge, svære karer. Vi må virkelig ta i litt ekstra. Det rekker ikke med 100 prosent, det må være 150!» 

Hva er det største forsvarsproblemet vårt – etablert eller kontra imot? 

«Kampene vi nå har spilt viser at det nok er i kontra/ankomst vi har sluppet inn mest. Mot Magdeburg, som er et godt angrepslag, klarer vi oss egentlig fint når vi er etablert i forsvar. Det samme mot Barcelona også – etter de første ti minuttene – står vi bra bakover. Vi har slitt litt med omstillingen – fra angrep til forsvar. Vi må – alle – finne den riktige dynamikken, helt fra kampstart.»

Hvor stor er sjansen for at vi tar poeng mot Zagreb i morgen, tror du?

«Den er 50-50, mener jeg. Det er kanskje et feigt tips, men det er likefullt et ærlig svar. Det er en helt åpen kamp. Vi møter et lag som i fjor overrasket alle. Nå er det ingen grunn til å bli overrasket over hvor god Zagreb egentlig er. Jeg tror at om vi får et stort publikum med oss og at vi klarer å matche dem i den fysiske matchen – da får vi kampen inn i en spor vi gjerne vil.»

Til slutt; jeg har registrert at i de to siste seriekampene har du scoret – hva skjer, herr forsvarssjef?

«Hmm, det er et hemmelig våpen som Zagreb sikkert ikke vet om. Så jeg sier at scorer jeg i morra, så er det en seiersgaranti, avslutter Vetle med et høylydt smil…

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball