Mandic: «Kolstad er favoritt» – Kolstad
Foto: Terje Pedersen / NTB

Mandic: «Kolstad er favoritt»

205 centimeter høy og med dertil lang rekkevidde – med både armer og bein. 22-åringen Matej Mandic er virkelig noe bryne seg på for Zagrebs – og det kroatiske landslagets – motstandere. 

Matej Mandic og tolk og ex Kolstad-spiller Josip Pazin på Scandic Lerkendal i kveld.

Matej Mandic og tolk og ex Kolstad-spiller Josip Pazin på Scandic Lerkendal i kveld.

Men når jeg møter ham på Scandic Lerkendal for et kort intervju før trening dagen før storkampen i Trondheim Spektrum, da «påstår» Matej: «Kolstad er favoritt fordi de har hjemmebane. Det blir en vanskelig kamp for oss – selv om vi har gode minner fra kampen her i Trondheim forrige sesong.»

Mandic har dobbelt statsborgerskap – bosnisk i tillegg til kroatisk – og startet sin karriere i den bosniske klubben Izvidar. 

– Jeg startet med håndball som syvåring, har aldri drevet med annen idrett, og jeg har vært målvakt hele tiden, forteller den unge stjernekeeperen gjennom min kroatiske tolk, tidligere Kolstad-spiller Josip Pazin.

Men allerede som 19-åring ble han plukket opp av Zagreb. Hvordan var den overgangen?

– Det var veldig spennende å komme til en så stor klubb som Zagreb.

I Champions League fikk vi forrige sesong slite med Mandic-kvaliteter. I det første møtet – i Zagreb, tap 20-31 – reddet han ikke mindre enn 18(!) Kolstad-skudd. Hjemme i Trondheim Spektrum var problemet vårt litt mindre – 11 Mandic-parader.

Hva husker han fra de to kampene mot Kolstad forrige sesong?

– Vi hadde ikke trodd at vi skulle vinne så stort i Trondheim (34-25), spesielt fordi vi kom hit uten to viktige spillere. Men denne gangen kommer vi med fullt mannskap.

Hvis du skulle sammenligne årets Zagreb-lag med fjorårets. Hvilke er det beste?

– Vi har fått flere nye spillere, og det gjør at vi etter min mening har tatt et steg opp, er et bedre lag. Vi viste ikke minst i kampen mot Aalborg (31-23) at vi har et lag med mye kvalitet.

Og 22-åringen har startet årets mesterliga på skikkelig nivå. I første kamp, mot Kielce, var han riktignok bare såvidt ok (målt med hans standard) – åtte redninger, redningsprosent 22. Men mot Aalborg stengte han før pause «butikken». Spør Sebastian Barthold om utfordringen mot Mandic – enten den er i en kontra eller fra kant…

50 prosent av Aalborg-skuddene før pause, tok Mandic hånd om, og enda lå Aalborg bare fire bak til pause. Men danskenes beste lag tapte også andre omgang med fire, og i den siste halvtimen var Mandic mer til å komme på talefot med. Likevel endte det altså med stortap for Aalborg og redningsprosent totalt på 36 for Mandic. Sterkt.

Nå har Mandic mang en gang allerede vist sin klasse på internasjonale arenaer – med landslaget og i Champions League. Hva er ambisjonen for videre karriere?

– Jeg har kontrakt med Zagreb denne sesongen og neste. Deretter vil jeg gå til en stor utenlandsk klubb og bidra til å vinne Champions League og andre titler.

Kontrakt til 2026 og så usikkert. Likevel har ryktene lenge versert om at det er så godt som sikkert at neste klubbadresse er PSG. Hvor mye er det i de ryktene…?

Matej smiler lurt og kan i alle fall gå så langt som til å si: – Jeg har fått mange tilbud, men ingenting er avgjort per i dag…

Når jeg takker for praten og ønsker lykke til, bare ikke i de to kampene mot Kolstad, da ler keeper-fenomenet godt.

TEKST og FOTO: Tore Sæther / Kolstad Håndball