Spille i utlandet – det haster ikke – Kolstad

Spille i utlandet – det haster ikke

Aksel Hald, yngstemann i Kolstad-troppen, 21 år like før julaften – har som mange talentfulle spillere ønske og ambisjon om å spille i en utenlandsk liga, men det haster ikke, sier Aksel og tilføyer:

– Jeg trives veldig godt i klubben og i Trondheim. Dessuten er første mål å bli skikkelig god i Kolstad, så får vi se.

Aksel ble «oppdaget» gjennom deltagelse i en sommer-camp i regi Håndballregion Nord. Kolstad var raskt på ballen, og da den gang 17-årige Aksel takket ja til Kolstad-tilbud – først som langreist hospitant mellom Tromsø og Trondheim – da forklarte Stian på denne måten hvorfor Kolstad var ivrig etter å få Aksels «autograf»:

Foto: Fotolars

«Aksel er utvilsomt ett av de største høyreback-talentene vi har. Han kommer etter hvert til å bli en toppspiller i norsk eliteserie og deretter kanskje også i utlandet.»

Og Stian vet hva han snakker om. Men hvordan vil Aksel beskrive starten på sin fjerde sesong som Kolstad-spiller?

–  Tja, grei, til tider. Det er noen kamper der jeg har kommet inn hvor skuddet sitter og gjennombruddet likeså. Men så er det noen kamper hvor jeg ikke er helt på topp.

De gode opplevelsene, mot hvem har du hatt dem denne høsten?

– Mot Arendal følte jeg at jeg traff greit da jeg kom inn ganske tidlig i førsteomgangen. (Fem skudd, fire mål.) Litt det samme også i bortekampen mot Fjellhammer (fem mål, syv skudd) borte – kom inn og traff godt fra start, som gjorde at jeg følte meg passe avslappet og rolig.

Godt gjort for det er kanskje litt ekstra sitring når man kommer tidlig inn i kampen, som ikke har vært et vanlig «kampbilde» for Aksel?

– Man tenker kanskje litt på det – men det skal man jo helst ikke gjøre. Man skal jo kose seg med håndballen. Og, det er jo «bare» håndball. Nå har jeg tatt et steg opp sammenlignet med rollen min i fjor. Jeg har fått litt mer spilletid – og dermed større ansvar. 

Hva med tilbakemeldingene fra trenerne?

– Spiller jeg en god kamp, scorer noen mål, så får jeg gode tilbakemelding. («Det skulle bare mangle» – mitt innspill) – Så er det ingen tvil om at jeg kan variere en del i prestasjonene, ikke treffe helt i timing for eksempel. Det får jeg også høre.  De tilbakemeldinger man får – uansett type, de sier man ikke nei til. Det er jo et uttrykk for at trenerne har troen på meg. 

Utviklingen – spesialitetene – gjennombruddet / skuddet, både fra bakken og lufta. Status er?

– Skuddet har vært det trygge i spillet mitt – forsen, helt siden jeg begynte å spille håndball. Jeg kan jo sette litt fart på beina også. Det handler om å bli mer stabil i det man allerede er god på – og så bygge opp det med gjennombrudd. Jeg føler at jeg har tatt steg her; har egentlig hatt mye fokus på nettopp det. Men enn så lenge er det skuddet jeg lettest faller tilbake på, det jeg er tryggest på.

Hva med forsvarsspillet?

– Det er ikke like bra, nei. Det kjenner jeg på. Som mot Bergen nå sist; jeg blir litt veik, litt feig faktisk – smeller ikke til skikkelig. 

Du har aldri tapt i serien mot Nærbø – men noen tette kamper har det vært…

– Nærbø er et lag som er veldig, veldig godt samspilt. Man snakker gjerne om den gyldne 98-generasjonen deres. De har spilt sammen siden de var små, og spillerne kjenner hverandre ut og inn. De kan gjerne gjøre flere små-avtaler og så skjer det noe ut av ingenting. Så spiller de gjerne offensivt forsvar, og det er ikke like lett å vite hva man møter der. Det er ingen tvil om at det er et bra lag. De har jo vunnet en europacup, vært i NM-finaler. Nærbø er absolutt ikke et lag som skal undervurderes selv om de har hatt en litt vanskelig start på sesongen. De har hatt en del skader, fått ny trener, flere spillere som har dratt sin vei. Det er noe nytt som skal bygges opp. Likefullt, Nærbø skal man slett ikke undervurdere! 

Til slutt, Aksel, hva med livet utenfor håndballbanen? Studier? Kjæreste?

– Jeg er ikke så «himla mye» utenfor leiligheten; det kan jeg si. Kjæreste har jeg, men hun bor i Tromsø og er sykepleier-student. Vi har vært avstands-kjærester i tre år nå. Det er jo litt kjedelig, så klart, å se hverandre kanskje én gang i måneden. Vi kommer oss gjennom det og setter pris på de få og korte møtene, sier Aksel og forteller at også han bruker litt tid på studie:

– Jeg har ei bok med S1-matte. Jeg hadde ikke realfag på videregående, og det vil jeg gjerne ha – fordi jeg har litt lyst til å bli tannlege eller studere medisin. Og det blir jo i så fall fort i Tromsø det må gjøres. Det er jo Nord-Norge-kvote, vet du, og det betyr fordel meg. Går det som jeg vil med dette, blir det vel fadderuke for meg når jeg er 32-33 år, sier Aksel med en liten latter.

Og jeg sier; det høres kjekt ut om han også blir værende i Kolstad inntil studier påbegynnes for skytteren med det knallharde venstrearm-skuddet.

AKSEL-fakta
hittil i sesongen
REMA 1000-ligaen
12 skudd, 9 mål
CHAMPIONS LEAGUE
2 skudd, ingen mål
NM-cupen
10 skudd, 8 mål

Aksels 110 eliteserie-scoringer
2021/22: 9
2022/23: 51
2023/24: 41
2024/25: 9

NÆRBØ-tall 
hittil i sesongen
REMA 1000-ligaen
4 kamper, 1 seier (mot Sandnes)
Toppscorere i ligaen
Felix Lunde 14
Jesper Røiseland 14
Theodor Svensgård 13

Liga-møter med Kolstad
tre siste sesonger; 4 tap, 1 uavgjort, 1 seier
2023/24
Kolstad – Nærbø 36-28
Nærbø – Kolstad 21-28
2022/23
Kolstad – Nærbø 29-27
Nærbø – Kolstad 24-30
2021/22
Kolstad – Nærbø 34-36
Nærbø – Kolstad 36-36

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball