Berge: «Lite rom for overraskelser» – Kolstad

Berge: «Lite rom for overraskelser»

– Jeg er jo glad i å gi unge uprøvde talenter en sjanse i mesterskap – å kunne overraske. Men i OL-troppen er det nok i mye rom for overraskende uttak.

Det sier Christian Berge en måneds tid før den norske OL-troppen reiser til Japan. Altså kan vi se bort fra at Håndballlgutta reiser til OL uten en type Rød eller Blonz.

Med bare 14 spillere i troppen (pluss én reserve inn i OL-området), kan ikke Berge & co tillate seg å gi kommende sentrale spillere mesterskapserfaring. 18-mannstroppen som taes ut i neste måned vil bestå av «sikkerstikk». 

Aldri uten «forfall»

Christian har nå god erfaring på uttak til mesterskap siden debuten i EM i 2016. Har han noen gang kunnet velge blant alt vi har av gode spillere, at alle har vært tilgjengelig?

– Nei, det har aldri skjedd, men det kan skje denne gangen, sier landslagssjefen med forhåpning i stemmen, men vet også mer enn godt at skader kommer som lyn fra klar himmel i kontaktidretten håndball og også at meget sentrale Gøran Johannessen (bildet) har vært ute av aksjon:

– Gøran har stått over en del kamper. Han sliter med en lyskeskade. Nøyaktig status har jeg ikke, men vår fysioterapeut, Harald Markussen, har vært i Flensburg og behandlet Gøran. Og så var det positivt å registrere at han var på banen et lite kvarter, i forsvar, mot Stuttgart i går kveld.

Ikke bare hyggelige samtaler

Når Berge skal ta ringerunden for å gi spillere beskjed om de er med eller ikke i OL-troppen, så er det ikke det en spesielt hyggelig del av jobben:

– Mange vil jo bli glad for telefon fra meg, noen ikke. Det er ikke artig å gi spillere beskjed om at de ikke er med, men det er en jobb som må gjøres. Og jeg føler at når vi kommer så langt som til endelig uttak, har vi gjort grundige vurderinger og har gode argumenter for at det blir som det blir.

Våre tre trønderske eliteserietrenere – Gomo, Laug og Ruud – pekte på en del dilemmaer du står overfor. Hva sier du til de momentene?

– Jeg leste hva de tok opp, og de er helt klart inne på sentrale problemstillinger. Vi må vurdere hvilke 14 spillere som sammen gjør oss sterkest.

Ikke glad for spillerbytte-reglementet

– OL-reglementet med bytter av spillere inn og ut av troppen gjør det ikke enklere. Hvis en spiller blir skadet, må vi tenke nøye gjennom om hvor raskt vedkommende kan bli spillbar igjen. Bytter vi i troppen, er det for resten av turneringen. Jeg er liker ikke denne regelen, men slik er det.

– Når dere skal vurdere posisjoner og besetning, hvor problematisk er det at en Magnus Jøndal (bildet) som er et soleklart førstevalg på venstrekanten nesten ikke har fått spilletid i klubben sin (Flensburg) denne sesongen?

– Jøndal er meget rutinert i gamet. Han har vist sitt høye nivå gang på gang, og jeg blir ikke overrasket om han gjør det nok en gang.

– Men er Jøndal sin klubbsituasjon av en slik karakter at det vil påvirke vurdering dere gjør med tanke på enkel eller dobbel dekning ute på venstrekanten…?

– Du kan si det slik at vi har diskutert problemstillingen, svarer Christian.

Korona-spøkelset

Et utenomsportslig forhold er usikkerheten rundt korona. I disse dager leser vi om fotball-landslag i inngangen til EM-sluttspillet rammes av korona-smitt blant spillere. Det kan også bli et OL-tema. Hva gjør dere?

– Vi er veldig påpasselige. Hittil har vi inne i bobla vår vært flinke – og heldige – og unngått smitte. Men vi ser jo at man kan bli smittet selv om man gjør alt «riktig». Vi får bare gjøre som vi hittil har gjort og håpe at det holder oss smittefrie. Så føler jeg en ekstra trygghet med at vi alle blir vaksinert, sier Christian Berge.

Sentrale datoer

Håndballgutta reiser til precamp i Japan 12. juli. 20. juli er det avtalt treningskamp mot Sverige, og 23. juli – én dag før første kamp – må Berge & co melde inn spillerne (14 + 1) som skal inn i OL-områdene.

Norges innledende kamper spilles slik:
* 24. juli mot Brasil
* 26. juli mot Spania
* 28. juli mot Argentina
* 30. juli mot Tyskland
* 1. august mot Frankrike
Åpningskampen mot Brasil har avkast klokken 02:00 norsk tid. Tysklandskampen starter 14:30, og de øvrige tre har avkast 09:15 norsk tid.

TEKST: Tore Sæther

LES OGSÅ
Tre trønderske elitetrenere om Berges OL-dilemma: