«Gode opplevelser må vi skape selv» – Kolstad
Foto: Anders Bergheim

«Gode opplevelser må vi skape selv»

Kampene kommer tett som hagl, gjerne tre i løpet av ei uke:  Mellom Magdeburg sist torsdag og Zagreb kommende onsdag har en bortekamp mot Fjellhammer kilt seg inn. Før vi ser litt på utfordringen fra de grønne i Fjellhammer, noen trener-blikk på de internasjonale kampene.

Foto: Fotolars

Stian, gi oss noen refleksjoner du har gjort deg etter det som skjedde i Magdeburg?

«Det var jo en skuffende start på kampen; vi åpnet med litt sånn «lua i handa». Så er det klart at når vi gjør det mot en type motstander som møtte oss i Magdeburg, blir det fort brutalt. De første 20 minuttene var vi ikke konkurransedyktig i det hele tatt. Det var fot dårlig (skudd)uttelling, for dårlig returløp, naive i forsvarsspillet – ga motstanderne for mye plass. Vi laget mange frikast og spillestopp for dem, men Magdeburg er jo vant til det – og fikk altså kampen inn i det sporet de ønsket.»

«Samtidig sier jo realisten i meg at vi er jo ikke bedre akkurat nå. Derfor kan vi ikke svartmale situasjonen heller, fordi det var noen fine momenter, og vi var altså opp mot ett av verdens beste håndball-lag. Vi ble jo heller ikke sendt hjem som slakt. Jeg fryktet litt for de to første kampene – mot Barca og Magdeburg – at avstanden skulle være enda større. De topp internasjonale prestasjonene vi gjorde i fjor, da hadde vi for eksempel et helt annet forsvarsspill, og vi kan ikke spille på den måten med de spillerne vi har nå. Endring tar tid, og det må vi ta oss tid til.»

Hvilke tanker gjør du deg rundt den «slow start» vi opplevde i Magdeburg?

«Det går nok litt på selvfølelsen. Vi er fullt klar over hvor vi står akkurat nå. Å gå ut og tro på julenissen, er ikke så enkelt. Det handler om hardt arbeid over tid, en tid som vi ennå ikke har hatt. Jo flere opplevelser vi får – type Arendal-kampen og andreomgangen mot Bergen og Barca – jo sterkere blir vi. Det handler mye om å få spilt mange kamper, og heldigvis får vi det.»

Kan vi bruke uttrykket «tapt på forhånd»?

«Neiii, jeg tror ikke det. Stemningen og feelingen som var der før kampen startet, den var bra. Så blir vi kanskje preget av starten på kampen; vi har ikke den selvtilliten som er nødvendig. Vi «knekker» litt for fort. Men vi knekker ikke på en negativ måte heller, som har skjedd litt før, hvor vi peker litt finger og har dårlig kroppsspråk; vi blir bare litt anonyme. Jeg synes vi er på en bedre plass enn på lenge; men vi trenger flere gode opplevelser, og dem må vi skape selv.»

Likevel, det offensive kroppsspråket, det var ikke veldig synlig…

«Nei, og det snakket vi også om før treningen i dag; og så synes jeg vi fikk god respons på dette allerede på dagens trening. Det må jo trenes på det også, som alt annet:  Hvordan du angriper oppgavene mentalt, og hvordan du ser ut fysisk når du skal angripe oppgavene; hvordan vi står sammen som den familien vi ønsker å være. Så må vi også erkjenne at skal vi ha sjanse mot de beste lagene, så må vi være ekstrem på noe, og da er jo dette på en måte «gratis». 

Foto: Anders Bergheim

«Så synes jeg det er progresjon. Vi holder for eksempel Magdeburg ned på 29 mål når det gjenstår bare tre minutter. Men så får Damgaard fyre av gårde noen enkle skudd når kampen på en måte er ferdig. Magdeburg var et riktig steg i forhold til kampen mot Barca. Samtidig skal vi ikke lure oss selv til å tro at vi er så nær de beste. Vi er foreløpig et godt stykke unna – så får vi jobbe steinhardt på å redusere avstanden.»

Det overrasket meg litt at dere i to perioder la om til et offensivt forsvar, og det er vel nesten som å skyte seg selv i foten mot et lag som Magdeburg?

«Det kan du kanskje si, men samtidig er det «motgift» mot Magdeburg. Når jeg tenker for eksempel på Kielce mot Magdeburg i kvartfinalene i Champions League i fjor og Aalborg med Møllgård og de guttene der som også sto veldig offensivt mot Magdeburg i semifinalen i Final4. Så det er et forsvar som har fungert mot Magdeburg. Og med de spillertypene vi har, så må vi beherske også å stå utgruppert i forsvar.

Litt også om Zagreb som er neste motstander i Champions League (onsdag 25. med avkast klokken 18:45 i Trondheim Spektrum). 

«Vi fikk jo erfare et par skrekkelige eksempel i fjor hvor god Zagreb kan være, og de har jo ikke blitt noe dårligere – åttemålsseier over Aalborg i forrige kamp. Vi må unngå å spille på Zagrebs premisser – at kampen blir veldig fysisk, nærmest slåssende offensivt. Vi må evne å spille ballen hurtig. Så har de gode målvakter, og vi kan ikke være naive og skyte på halvsjanser. Vi må spille med tålmodighet, samtidig med veldig høyt tempo. I fjor dikterte de alt mot oss – sto og var fysisk sterke og ga oss mye juling. De ledet oss dit de ville ha oss og fikk også bestemme tempoet i kampen. Men for all del, det finnes flere muligheter mot Zagreb. Likevel, om vi går rundt og tror at det er én av de enkleste motstanderne i gruppen, så tar vi feil. De tok så pass mange poeng i gruppen i fjor, og de har heller ikke mistet så mange spillere heller. Onsdag i Trondheim Spektrum, det blir en fight! Ingen tvil om det.»

Så «hjem igjen» – til Fjellhammer – borte på søndag. De to siste årene har vi spilt fire kamper mot dem i serien; vunnet tre med utklassingssiffer, men også tapt én. Nå skal det legges til at tapet kom i runden etter at vi hadde sikret oss seriemesterskapet, men «læll»… Er den verste fellen vi kan gå i på søndag at vi tror det er en kamp vi vinner klart, en motstander vi kjører over – lett?

«Det er ingen lag i REMA 1000-ligaen som du bare kan møte opp mot og slå så stort som du bare vil. Det er mange godt trente lag, mange ser frem til å møte oss, det er stor entusiasme i bortehallene vi spiller i, og det er motstandere med stor energi som har ingenting å tape når de går på banen. Uansett hvem vi møter så er den største utfordringen oss selv. Vi skal gå ut på banen og bestemme. Vi skal stille med pondus og autoritet og styre kampen; offensive og skikkelig på fra start. Det blir viktig. Steinhard jobbing er nøkkelen!»

Hva kan Fjellhammer by på som kan skape problemer for oss?

«Det er flere ting. De har nå igjen Bliznac, en trener som er flink til å få spillerne til å tro både på seg selv og på konseptet – og spille over evne. Så er det et forsvarsspill som kan variere mellom både 6-0, 5-1 og 3-2-1 – og også veksle hyppig mellom de forskjellige formasjonene. Det offensive spillet deres er basert på mange avtaler. Spillerne kjenner hverandre ok og er flinke og lojale i det offensive spillet. Å bryte rytmen deres blir også viktig.»

 Er Fjellhammer et utpreget kontringslag?

«Nei, det vil jeg ikke si. Men sier jeg det, så kommer vel laget ut i hundre…Det er vanskelig å si om de vil prøve å dra tempoet ut av kampen, om de vil komme med mye spill 7 mot 6, om de går flatt ut og blir med på en løpefest. I de tre kampene som er spilt denne sesongen synes jeg det har gått relativt langsomt med dem.»

Syv-mot-seks-spill?

«Det har det vært en del av og kommer sikkert i perioder også mot oss på søndag.»

Det er et spill vi ikke liker spesielt godt…?

«Nei, og det håper jeg det ikke er noen trenere som gjør. Det er jo utrolig destruktivt og kjedelig. Men samtidig, vi møter jo 7-mot-6 både i hjemlige kamper og ut i Europa, så det er jo et spill vi må beherske. Jeg synes vi har stadig klarere avtaler hvordan vi skal beherske dette spillet. Det handler også der om ikke å bli for forutsigbar. 
Det verste med 7-mot-6 er at det suger energi og tempo ut av kampene.
Det blir litt halvslapt, tenkende, lurespill.»

Foto: Anders Bergheim

«Vi har for eksempel snakket en del om hvorvidt vil skal kunne gå ut offensivt i forsvar når motstanderen kommer 7-mot-6. Eget 7-mot-6 blir det nok også mer og mer av. Vi blir nødt til å bruke det, vi også. Det er jo et verktøy som ligger der, og en tjenesteforsømmelse om vi ikke gjør oss bruk av det. Dette spillet er en del av gamet, det må vi bare innse, selv om hverken Christian eller jeg er glad i 7-mot-6, den ene eller andre veien. Det er noe vi må bli bedre på.»

Mot Fjellhammer, er det en kamp hvor vi kan tillate oss å spare enkelte av de hyppigst brukte spillerne?

«Vi kommer ikke til å spare noen, men vi håper vi kan gå rundt mye og gi mange spilletid – som vi gjorde både mot Arendal og Bergen. Også internasjonalt har vi gått litt mer rundt på troppen. Spesielt bakspillerrekken og i strek-posisjon har vi godt med spillere. Men de som spiller mot Fjellhammer på søndag, de gjør det fordi de har gjort seg fortjent til spilletid gjennom prestasjonene både i kamper og på trening. Ingen får spille fordi andre skal spares, understreker Stian Gomo.

Fjellhammer hittil i sesongen

REMA 1000 Ligaen:
23-27 mot Drammen
26-30 mot Halden
21-35 mot Kristiansand

Mestscorende i ligaen:
Kristian Kibsgård 15
Troy Grønskei 10(5)
Morten Linder 9(1)

Våre ligamøter to siste sesongene

2023/24:
Fjellhammer – Kolstad 23-42
Kolstad – Fjellhammer 37-18

Simen scoret 9 i begge kampene

2022/2023:
Fjellhammer – Kolstad 25-35
Kolstad – Fjellhammer 32-33!
Kampen etter at vi hadde slått ØIF og sikret oss seriemesterskapet

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball