RK  Zagreb – tittelsanker i særklasse – Kolstad
Sesongens Zagreb-tropp. (FOTO: RK Zagreb)

RK  Zagreb – tittelsanker i særklasse

Vi startet Champions League-sesong mot verdens beste lag (Barca). På onsdag, i kamp nummer tre, får vi bryne oss på kanskje den største tittelsankeren i håndballverden – RK Zagreb.

Den kroatiske mesterklubbens to seire mot oss forrige sesong ble avgjørende for at vi ikke kom videre fra gruppespillet. Kan vi revansjere oss i det som blir det tredje møtet med kroatene? Det blir spennende å se.

Kroatia er en nasjon med færre innbyggere enn Norge (3,8 millioner), men er en ball-nasjon av det virkelig store slaget. Kroatene har lag i verdensklasse både i fotball, håndball, basketball og vannpolo. Bortsett fra fotball har kroatiske lag vunnet «mesterliga-titler» i alle de tre andre ballspillene. Kroatiske spillere finner vi også mange av i de største ligaene ikke minst i NBA, den amerikanske superligaen i basketball.

RK Zagreb har en utrolig seiersrekke i hjemlige haller. RK står forresten for «rukometni», som er det kroatiske ordet for «håndball». Klubben har tatt alle hjemlige mester-titler siden 1992!

Da trekningen av puljene til årets Champions League ble foretatt, var det mange som pekte på Zagreb som laget å slå. Gjerne det, kan vi si i Kolstad. Vi har to store nederlag å revansjere fra forrige sesong. Seier i én av kampene ville trolig ha skaffet oss plass i kvartfinalen.

Men altså, å peke på Zagreb som den enkleste å ta poeng fra for oss, det er som å gjøre opp regning uten vert. Spør bare i Aalborg. De danske finalistene fra siste Champions League var sjanseløse mot kroatene da de sist onsdag møttes i Arena Zagreb. Aalborg reiste hjem med åttemålstap (23-31).

Foto: Terje Pedersen / NTB

En garantist for store resultat for kroatene er målvakt Matej Mandic (bildet), men han er ikke den eneste som kan spille verdensklasse-håndball. Jeg tenker ikke minst på høyre bakspiller Luca Klarica (23 år). Han står blant annet med 12 scoringer på de to første Champions League-kampene. Høyre kantspiller Filip Glavas er også en meget målfarlig kar – 11 scoringer til sammen mot Aaalborg og Kielce. Åpningskampen, mot Kielce, tapte forresten Zagreb – med tre mål etter at det hadde vært en helt jevn fight før «Team Dujshebaev» scoret de siste avgjørende målene.

Zagreb er også et meget «høyt» lag. Fem av spillerne i troppen er to meter og mer, og ytterligere fem er mellom 195 og 200 centimeter. Det er heller ikke håndball størrelsen det kommer an på – men hjelper å ha noen «fyrtårn» i alle posisjoner…

Onsdag er det opp til våre spillere både å hevne fjorårstapene og aller mest sikre oss to veldig viktige poeng. I den fighten trenger vi masse god publikumsstøtte i Trondheim Spektrum.

FAKTA
RK Zagreb
Stiftet i 1922
Arena Zagreb er hjemmehall – tilskuer-kapasitet 15 200  
Sjefstrener: Andrija Nikolic (43) – overtok jobben da Nenad Sostaric måtte gi seg på grunn av ryggproblemer 
* Har 32 seriemesterskap og 30 cuptriumfer i Kroatia
* I gamle Jugoslavia; 6 liga- og 2 cupseire
* Champions League – vinner to ganger; 1991/92 og 1992/93
* Noen av de mest kjente og største spillerprofilene som har ikledt seg Zagreb-drakt:
Domagoj Duvnjak, Ivano Balic og Igor Vori
* I OL var klubben representert med tre kroatiske spillere; keeper Matej Mandic og bakspillerne Zvonimir Srna og Luca Klarica.

Våre to kamper mot Zagreb forrige sesong

Zagreb Kolstad 31-20
Morales toppscorer med 8, Dibirov med 6
Kolstad – Zagreb 25-34
Morales og Kos med 5 hver, Kavcic og ibirov med 4 hver

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball