«Vi trengte en dansk sherpa»
Å bestige ti topper på over 2000 meter i Rondane, står sentralt i Elin Magnussen og Gustav Rogstads prosjekt, Hokus Pokus KREFT i Fokus.
– Og når vi skulle sette sammen en gruppe med kompiser for å gjøre dette, var det ingen tvil om at gruppen trengte en dansk sherpa, forklarer Gustav med et bredt glis. Og sherpaen, eller fjellføreren, på denne heftige turen som innebærer 42 kilometer med 4700 høydemeter som skal tilbakelegges på under 24 timer? Kolstad-spiller Rasmus Thaarup Carlsen.
Rasmus innrømmer glatt at han ikke er en typisk fjellets mann:
– Jeg har vel ikke vært høyere enn på et utsiktspunkt ved Orkanger.
– Og det er på 360 meter over havet, supplerer en smilende Gustav.
Men hvorfor dette som en del i Elin og Gustavs prosjekt for å samle inn penger til kreftforskning?
– Ideen om å gjøre en slik tur er ikke ny. For to års tid siden tenkte jeg i de baner, men så klarte jeg å rive av den ene akilless-senen, forteller Gustav.
Dermed var det bare å pakke bort planer om Rondane-prosjektet og i stedet være nødt til å bruke et halvår på rehab i lavlandet. Da Elin sist høst ble rammet av kreft, dukket tanken opp igjen:
– Jeg lanserte ideen i et instagram-innlegg 23. mars hvor jeg forklarte sammenhengen og spurte om man syntes jeg burde gjøre dette. Ikke bare jeg, også; hvem vil være med meg opp på toppene – og ned i kjelleren – for dette vil i så fall komme til å bli både langt og tøft, med oppturer og nedturer i dobbelt forstand
Rasmus innstilt på tøffe tak
– Kompisene Kenneth (Landrø) og Espen (Farkvam) var raske til å melde seg på, forteller Gustav. Danske Rasmus fikk så utfordringen – og tok imot:
– Det krevdes litt planlegging, både med tanke på ferie, håndballen og nettstudiene jeg holder på med. Da det viste seg løsbart, sa jeg ja. Jeg har aldri gått en så lang tur som det vi her snakker om. Jeg er innstilt på at det blir veldig, veldig tøft, men også veldig kult. Jeg gleder meg helt vilt. Det er ikke mange dansker som får sjansen til å oppleve noe slikt.
– Du som er vant til å løpe 40 meter frem og tilbake. Er du på noen måter betenkt foran møtet med en maraton-distanse og terreng opp og ned i over 2000 meters høyde?
– Foreløpig har ikke skepsisen nådd meg, men i bilen på vei opp til fjells, da kommer det nok noen tanker. Men jeg liker å bli presset litt, så det skal gå bra. Blir det noen blemmer på føttene, så tåler jeg det. Og en slik utfordring på grunn av en god sak, det tar jeg selvsagt.
– Den største opplevelsen, hva blir det for deg?
– Utsikten, uten tvil. Jeg skal ha med mobilen og ta masse bilder; vær sikker, sier Rasmus.
Hyppig trening på 3T
Mens sesongforberedelsene i Kolstad får gjelde som turforberedelser for Rasmus, har Gustav funnet det klokt å legge seg skikkelig i selene og får hjelp av personlig trener på 3T i Orkanger:
– Det er lenge siden jeg trente mye og hardt. Heldigvis er jeg ganske lett-trent. Hvilepuls på 39 her om dagen, det var positivt og seks, syv slag under normalen. Det eneste jeg er litt spent på, er om jeg pådrar meg noe muskulært ugreie.
– Hva med turkameratene. Er du skeptisk for at dette kan bli for tøft?
– Egentlig ikke. Disse folkene gir seg ikke før de er ferdige! Laila (Småvik) for eksempel har gått «De Syv Søstre» (26 km på Helgelandskysten) på én dag. Og Dennis (Olsen) var med under rosa sløyfe-aksjon i Elverum hvor man gikk Museumsrunden i 24 timer.
4800 høydemeter
Rondane er ikke nytt terreng for Gustav, men en tur som den han nå har planlagt i slutten av juni, den har han ikke vært i nærheten av å gjennomføre. 42 kilometer og 4800 høydemeter er det de fem brave menn og like tøffe ene kvinne skal gi seg ut på.
– Turen blir delt inn i tre toppklynger. Første topp blir Veslesmeden og den siste Storronden, forklarer Gustav (se rekkefølgen på de ti toppene lenger ned i saken). «Rondane-Guiden» har for øvrig sagt seg villig til å stille med guide på deler av turen.
Penger til kreftforskning
Så hvordan skaffe penger til kreftforskning gjennom denne uvanlige fjellturen? Kreative Gustav har mange ideer, noe landet, noe ennå uferdig.
– Turen skal dokumenteres gjennom opptak med go pro-kamera og video. Tidligere Kolstad-målvakt Mats Wæraas med sitt Knips Media har sagt seg villig til å bidra til å få lagt ut film og bilder på sosiale medier. Jeg funderer også på hvordan vi for eksempel kan auksjonere bort noen av toppene. Eller kanskje «selge» toppene til fastpris. Jeg får tenke nærmere på det, hva som blir mest oversiktlig og samtidig kan skaffe kreftaksjon vår (Hokus Pokus KREFT i Fokus) mest mulig penger, sier Gustav Rogstad.
Disse 10 toppene skal Team Gustav opp på
nummerert etter rekkefølgen toppene skal beseires:
Veslesmeden – 2015 meter over havet (moh)
Storsmeden – 2016 moh
Trolltinden – 2018 moh (tidligere kalt Sagtinden)
Digerronden – 2016 moh
Midtronden Vest – 2060 moh
Midtronden Øst – 2042 moh
Høgronden – 2115 moh
Rondslottet – 2178 moh
Vinjeronden – 2046 moh
Storronden – 2138 moh
De seks som skal bestige de ti Rondane-toppene:
* Gustav – Elins ektemann og initiativtager
* Rasmus Thaarup Carlsen – Kolstad-spiller og familievenn
* Kenneth Landrø – jordbærbonde og veterinær (sønn av Elin-søskenbarn)
* Espen Farkvam – elektriker og friluftsmann
* Laila Småvik – kreftsykepleier og aktiv turdame
* Dennis Olsen – instagram-komiker
I tillegg skal Elin og Gustavs eldste sønn, Jonathan på 13 år, sannsynligvis være med å beseire de siste par toppene.
Nett-adresser til Elin og Gustavs aksjon:
https://www.facebook.com/hokuspokuskreftifokus/
https://www.instagram.com/outdoordaddy_norway/
vipps bidrag til (Kreftforeningen): 580912
digital innsamling (spesielt egnet for bedrifter):
https://innsamling.kreftforeningen.no/kfarbeid/5-16528
TEKST: Tore Sæther
FOTO: Privat og Tore Sæther