Ble bedre enn planlagt – Kolstad

Ble bedre enn planlagt

Fra han var seks år spilte Gøran Søgard Johannessen både håndball og fotball for bydelsklubben Forus & Gausel. Det gjorde han helt til han var 16 år. Inntil da hadde det vært  fotball som var favoritten. Så ble det likefullt håndball da han var nødt til å velge. Det kan både Kolstad og landslaget være glade for.

– Jeg ble bedre i håndball enn planlagt, sier Kolstad-nykommeren med et smil – og legger til: Men det var slett ikke planlagt. Så er det jo slik at når man får til ting, blir bedre, så gjør det noe med interessen også. 

Mange har sikkert registrert at Gøran opererer med drakt nummer 23 både i klubb- og landslag, og morsomt nok er det på grunn av to topputøvere som han har latt seg inspirere av; David Beckham (fra Real Madrid-tiden) og Michael Jordan – altså fotball og basketball – ikke håndball… 

I håndball ble Gøran i starten trent av sin mor, Elin, i seks-syv år fra han var seks. Helt fra starten var bakspiller plassen hans. Men som 12-13-åring var han en periode målvakt(!) for laget med et par år eldre gutter. De manglet keeper.

Mamma var altså den første treneren. Den neste som fikk stor betydning for Gørans utvikling, var Gunnar Blombäck, treneren som også tok Gørans trener i dag, Christian Berge, til Viking og Stavanger… 

– Blombäck tok meg opp på A-laget og lærte meg ikke minst betydningen av mye, veldig mye, trening, som ofte gir resultater. Men altså, jeg hadde fortsatt ingen klare planer om en stor håndballkarriere. Jeg tok for eksempel yrkesvalg, og ikke idrett, på videregående. 

– Som 16-17-åring ble håndball veldig, veldig gøy, og ganske så ubevisst ble det mye håndball; spill på G18-laget, på Vikings 2. og 4. divisjonslag. Og som 18-åring ble jeg hentet opp i A-stallen, og fra da av ble det satsing på håndballen. Ambisjonene steg, det ble mye trening, og jeg fikk mye tillit. Fortsatt hadde jeg ingen karriereplan, ingen tanker om A-landslagsspill, selv om jeg fikk noen kamper på yngreslandslag og syntes det var gøy.  

Utviklingen skjedde skritt for skritt uten altså noen «masterplan». Men den ganske så ferske Norge-treneren Christian Berge så potensialet i 21-åringen fra Stavanger og ga ham A-landslagsdebut, i januar 2015. 

– Du kan trygt si at Sander (Sagosen) og jeg har hatt to høyst forskjellige veier til Kolstad, og Sander har vunnet mer enn det jeg har. Heldigvis spiller vi nå på samme lag, smiler Gøran. 


Da jeg intervjuet Gøran like etter at han hadde gitt sitt «ja» til Kolstad, ga han uttrykk for at fem sesonger i bundesliga og Flensburg kanskje var nok: 

– Men jeg var i samtale med Flensburg om en forlengelse av kontrakten. Håndball- og publikumskulturen i Tyskland er fascinerende. Men kampkalenderen er tett og hard – spesielt når man spiller europacup i tillegg til bundesliga, som er tilfellet for Flensburg. I tillegg kommer reiser med buss, som er ekstra belastende for Flensburg – og Kiel – som ligger lengst nord i Tyskland, sier Gøran og legger til: 

– Dette gjorde at jeg ikke kunne se for meg resten av karrieren i bundesliga. Til det er totalbelastningen for hard. 

Så kom Kolstad på banen, og det vekket Gørans interesse: 

– Jeg har opplevd hvor stor håndballen er i Tyskland, og i Danmark. Som GOG-spiller lærte jeg meg også å bli glad i den danske «hygge-kulturen». Med Kolstads planer er det nå sjansen til å skape et flaggskip i norsk herrehåndball, få stadig flere unge gutter til å fatte interesse for å spille håndball – i stedet for fotball og ishockey, dersom de står overfor et valg av idrett. 

Når Gøran nå bytter ut 34 bundesligakamper med 26 kamper i REMA 1000-ligaen, fly til bortekamper i stedet for timelange bussturer, tid for fysisk vedlikehold av kroppen, da vil det føre til færre skader og en enda bedre Gøran… 

– I Tyskland er det en veldig god sesongoppkjøring, men mindre tid til fysisk vedlikehold når kampsesongen er i gang. Når vi i Norge har bedre tid til vedlikehold, minker også risikoen for skader. Og selv om den norske serien er bra, så blir det færre smeller å «ta» enn i bundesligaen. Det kan føre til «en bedre Gøran». Ambisjonen er alltid å bli bedre, smiler Gøran. 

– Hvordan har de første ukene i Kolstad vært? 

– Travle og lett kaotiske, utenfor banen. På banen handler det om å venne seg til den håndballen Kolstad ønsker å spille – selv om jeg har erfaring fra landslaget både med spillere og trener (Berge). Allerede ser jeg konturene av noe som kan bli veldig, veldig bra. 

– Hva med de første kamp-testene, mot GOG? 

– Det var i alle fall en bra stigning fra kamp én til den andre kampen. I forsvar fikk vi justert oss inn og traff bedre i duellspillet. Offensivt var vi noe nølende og hakkende i spillet, men i den andre kampen traff vi hvert fall bedre med skuddene. 

– Og sesongmålene? 

– Nå vant jo Kolstad alt siste sesong, og å gjenta det, må være et mål – uten at sier det blir enkelt. Sluttspillkamper mot Runar og Elverum viste at konkurransen kan bli hard. Europakampene blir tøffere enn tøft. Likevel mener jeg at vi kan bli gode nok til å nå en kvartfinale. 

29 år og tilbake til norsk håndball etter syv år i utlendighet. Karriere-ambisjonene tok det lenge før Gøran hadde. Hvordan ser han nå på resten av håndball-veien? 

– Ambisjonen er å spille håndball lengst mulig. Hvor lenge, håper jeg at jeg selv kan få bestemme, og ikke at det er kroppen som sier i fra. 

– Og når karriereslutt settes, om noen år? 

– Jeg har i ni år studert i eget tempo ved siden av håndballen. Norsk er hovedfaget. Jeg planlegger å starte masterstudier om et halvt år. Slik jeg nå tenker, hadde det vært fint å være «vanlig» lærer i kombinasjon med idrettsfag på et toppidrettsgymnas, høyttenker Gøran. 

– Jeg skal svinge utenom tema økonomi, budsjett, sponsorinntekter og lønnsreduksjon. Men når «mannen i gata» snakker om at stappfulle lønningsposer og lønnsøkning til og med sammenlignet med bundesliga er det som har lokket dere landslagsstjerner til Kolstad, hva sier du da? 

– Det er klart at lønningene betyr mye. Husk at vi som profesjonelle idrettsutøvere har en ganske kort yrkeskarriere. Ingen ønsker vel å få redusert lønnen sin. Men når vi nå har godta det, så viser vel prosessen at kronene ikke betyr alt. Det som virkelig betyr noe er vi kan være med å bygge noe stort, ikke bare for Kolstad, men for norsk håndball. 



PS!
Fredag og søndag møter vi SAH (Skanderborg-Aarhus Håndbold) til to kamper. For ett år siden tapte vi for danskene med fire mål, etter å ha fått til svært lite den første halvtimen (11-17). Blant annet sto SAH-målvakt Kristoffer Laursen i veien for tre syvmetere. Det er altså dags for revansje – i Stjørdalshallen fredag kveld og Kolstad Arena søndag (avkast klokken 14:00). 

FAKTA
Gøran Søgard Johannessen
29 år
194 cm – 101 kg
Bakspiller
Karrierevei:
Viking (Stavanger): 2010-2016
GOG Gudme (Danmark): 2016-2018
SG Flensburg Handewitt: 2018-2023
Kolstad fra 2023/24-sesongen
NORGE-kamper:101 kamper, 239 mål – debut 17. januar 2015 vs Ungarn (med Berge som sjef)
I tillegg yngreslandskamper: 36 – 107 scoringer

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Arena
FOTO: Lars Skaug / Tore Sæther / Ida TittMelhuus