Simen: Slå Elverum – stopp kontraspillet – Kolstad
Foto:Ida/TittMelhuus

Simen: Slå Elverum – stopp kontraspillet

Simen Lyse at tatt syvmilssteg de to siste årene, også med fremgang fra forrige sesong som bare er imponerende – aller mest tydelig på de store arenaene – i Champions League og som Norge-spiller. 

Men gjelder altså to – eller kanskje tre – finaler i sluttspillet mot Elverum, resultatene som blir avgjørende for om vi også neste sesong er et Champions League-lag. Så, Simen, hvilken utfordring er den største for å kunne slå Elverum?

– Vi må hvert fall demme opp for kontraspillet deres. Der er de bra. Videre har de flere gode duellspillere, smarte spillere. Men vi har jo vår taktikk for hvordan vi skal takle dem, vi vet jo hva de er gode på. Elverum er et veldig godt lag, godt over hele rekken, liksom. 

Og hva med vårt angrepsspill…?

– I forsvar har de forskjellige formasjoner de kan komme med. De er bra også bakover, fysisk tøffe og har spanske Serradilla som er smart og ekkel å stå mot – spiller spansk forsvar, som det kan være litt vanskelig å forstå seg på. 

Hvordan avvæpne Elverums farligste angrepsvåpen – Tobias Grøndahl?

– Han er jo en generelt bra spiller; god til å vurdere og god i skudd. Han kan mye. Vi må stå fysisk tøffe mot ham. Det har vi gjort mange ganger før og også lyktes med

Hvilken kamp er vår beste mot Elverum de siste par årene?

– Det må vel være cupfinalen forrige sesong. Da var hele laget godt; to gode keepere, gode kanter – alle var gode, og det ble avgjørende – alle var så gode samtidig. Det var mye bra skyting også. Videre var vi flinke til å «slippe ball» på riktig tidspunkt, spille til kanter og strek og fikk brettet ut angrepsspillet vårt, ble farlige fra flere posisjoner.

og hvilken kamp er din beste så langt?

– Er nok den samme kampen, og for min del var det nok andreomgangen som var best. 

Og hvis du skal vurdere din aller beste Kolstad-kamp, blir det en annen kamp enn NM-cupfinalen forrige sesong?

– Det er vanskelig å vurdere. Men det jeg presterte hjemme mot PSG var ganske fint. Szeged hjemme var også fin. Når du har gjort det bra mot internasjonalt gode lag, er det lett for å trekke frem de kampene. 

Hva med trenerne du har hatt – hvem er den beste?

– Jeg har jo ikke hatt så mange. Det startet med faren min, fra jeg var fem – kanskje – til jeg var 17. Pappa har hatt en annen type innflytelse på meg enn de som er nå; mer taktisk nå, mens de i de første årene var om å gjøre å trene basis – hvordan bli best på forskjellige ting. Men det er vanskelig å sammenligne dem. Og Jørgen Laug i Charlottenlund den sesongen jeg var der var også flink. Syntes jeg. Men det må likevel si Berge og Gomo og pappa – på forskjellig nivå – som svar på spørsmålet ditt. 

Beskriv fremgangen din fra forrige sesong?

– Jeg synes ikke det er så sykt stor forskjell. Jeg synes jeg var bra i fjor også. Forskjellen er mest at vi denne sesongen har spilt i Europa, og når du spiller bra i internasjonale kamper er det lettere for at du kan bli aktuell for landslaget. Bra prestasjoner vises nok litt bedre når de gjøres mot internasjonalt gode lag og på landslag. Så har jeg altså fått muligheten på landslaget og har hatt noen bra kamper og noen dårlige kamper…

Hvordan takler du motgang?

– Det varierer; det spørs hvordan humør jeg er i. Når jeg møter motgang er det ikke slik at jeg legger meg ned og ikke vil mer. Jeg tenker at da får jeg bare prøve på nytt og se om jeg får til ting bedre. Men det kan jo være ganske tungt, og da kan det gå en kule varmt og svartne for meg. Da blir jeg ordentlig frustrert og sur. Det kan jo da se ut som jeg er sur på andre. Men som oftest er jeg bare forbannet på meg selv. Det er jo også noe man må prøve å jobbe med; for det er jo ingen vits. Uansett i motgang, så gir jeg meg hvert fall ikke, og det er jo en god ting. 

Hvor flink er du til å ta imot skryt?

– Det er så klart morsomt å høre det når man har gjort ting som er bra, fra trenerne og fra andre. Så kan jeg jo lese litt på nettet og ser hva folk mener – uten at jeg legger så mye i det. At folk skriver positivt i stedet for negativt er i alle fall bra. Men å ta imot skryt; tja – å ta imot skryt når det er flere til stede, det er jeg ikke så god på. Får jeg skryt av én person og det bare er oss to, da føler jeg det er mer personlig og at vedkommende virkelig er fornøyd med det jeg har gjort.

Jeg har sett flere påpeke at du er sterk også mentalt – stemmer det, og har du også drevet mental trening?

– Jeg har fått det samme spørsmålet noen ganger, og da har jeg svart det samme.

Hva har du da svart?

– Vi hadde jo Mannsverk en periode, og jeg var med på det. Møter én gang i måneden, var det kanskje. Men jeg vet ikke hvor mye det hjalp for min mentale styrke i håndballen. Det var mer å få luftet frustrasjoner for eksempel. Jeg har min forsé i skudd og overblikk – kanskje – og kontra, bra på det. Når det gjelder skudd i en kamp hvor jeg har startet med å bomme på de tre første og så får sjanse til et fjerde skudd, ja, da må jeg selvsagt bare ta det. Det er ikke slik at den fjerde sjansen er noe dårligere fordi jeg har bommet på de tre foregående. 

– Jeg hadde jo kamp mot Nederland i EM hvor jeg hadde null mål på syv skudd. Jeg følte likevel at seks av dem var gode sjanser, men dårlig skyting eller bra redning. Så kan du likevel gjøre en bra kamp – på andre ting. Blir det mange bom – selv på gode sjanser – blir man selvsagt skikkelig irritert. Så er det trenerens ansvar å gi meg en pause på benken.  Jeg må bare tenke at jeg er ute på banen fordi trenerne ser kvalitetene mine, og hvis jeg spiller dårlig, det deres ansvar å ta meg av. Hvis de ikke tar meg av, får jeg bare stå på og overbevise dem at jeg kan bedre enn det jeg til da hadde vist. 

Hvor finner vi dine skjulte kvaliteter og egenskaper – utenfor 20 x 40-meteren?

– Æææ, spill, da. Typiske hyttespill. Kortspill – ganske bra der; «Luring», ikke minst. Generelt vil jeg si ballidretter. PadEL-tennis, vanlig tennis, basket. Og så har jeg prøvd meg på golf; har spilt det ett års tid. Jeg blir bedre, men jeg er ikke i nærheten av toppen i laget her. Jeg har klatret litt, ikke kommet lenger enn omtrent på midten – kanskje nedre del av midten. Det er vel syv som er foran meg – på handikap i alle fall.

Og du har handikap?

– 21 og en halv. Foran meg er i alle fall Vetle, Siggi, Adrian, Gullis, Rød og Martin. Nå har jeg godt med tid, og når kjæresten min, Mari, er på jobb, kan jeg like godt gå en runde golf i stedet for å sitte hjemme å se på tv…

Hva skal du bli når du blir stor – når du ikke spiller håndball mer?

– Ingen peiling. Det er noe jeg ikke har lyst til å tenke på ennå. Jeg håper det er langt frem i tid. Jeg har jo ingen utdannelse og heller ikke så bra karakterer fra skolen. Jeg har alltid tenkt at nå holder jeg meg til plan A – satser på håndball. Så får vi se hvordan det går, og hvor lenge det går – så får jeg ta plan B etter hvert. Plutselig våkner man en dag og får lyst til å studere.

Til slutt, SImen; hvordan ser du på sjansen din til å komme med i 14mannstroppen til OL?

– Det er vanskelig å si. Jeg føler at det største man kan være med på, må være å bli tatt ut til OL. Det er jo en sjanse som kan komme bare hvert fjerde år og med tropper som er mindre enn til EM og VM – 14 spillere. Jeg har jo griselyst  til å være med. Det er vanskelig å vite hvordan Jonas Wille tenker hvilke typer spillere han vil ha med; for eksempel om han vil ha med én ekstra forsvarsspiller – eller kanskje to? Og hvor mange kanter og strekspillere han tar ut. 

– Jeg må bare fortsette å prestere som jeg har gjort – og gjøre det så godt at det blir umulig for Wille ikke å ta meg med. Målet mitt er at jeg gjør det bra nå i de siste kampene våre – sluttspillet mot Elverum – og forhåpentligvis bli tatt ut til landslagssamling i juni og få vist meg frem der også – og prestere der også. Så får jeg bare håpe at han blir nødt til å ta meg med til OL. Det er målet mitt.

Tre om Simen
og utviklingen denne sesongen

«Han er en dedikert type som har lagt ned mye trening og er blitt god. Han er de siste par årene blitt mer moden, både på og utenfor banen, mer voksen, flinkere til å prioritere. Når det gjelder skuddene, så er de blitt både hardere og mer varierte i tillegg til at timingen er blitt bedre, Pasningsspillet hans har alltid vært godt. Det er først og fremst det gode treningsarbeidet som har gitt resultater.»  
(Lars Eggen Rismark – sett fra «buret»)

«Simen har tatt gode steg de to siste årene – en skikkelig bonus for oss. Bare siden i fjor har han fått bedre oversikt og større ro i spillet sitt. Når vi fikk skader på flere av bakspillerne våre, passet det bra at Lyse har utviklet seg så godt som han har. Den ekstra spilletiden, og det at Janus forsvant, har også spilt inn. Simen har også fått et ganske bra blikk for innspill til strek. Vi på linja er takknemlige for alle innspill vi får! Simen er også nokså uredd, så han kan fort finne på noe sprell…»
(Magnus Gullerud – sett fra streken)

«Jeg synes han i år er blitt roligere og flinkere til å vurdere, er også blitt tryggere på seg selv. Så har han tatt store steg i forsvar, synes jeg, og det er den største fremgangen. I angrep spiller han fortsatt på ørsmå marginer. Simen har alltid hatt et godt håndballhode – bedre enn faren, tror jeg… Han bodde i hallen fra han var bare noen få år. Treningstalentet hans er nok det aller største.»
(pappa Stein – sett fra tribunen – Simens trener i 11 år og egen håndball-fortid elitespiller i Rapp)

SIMEN i ELITESERIEN

de to siste sesongene
2022/23:
22-kamper, 95 scoringer (7 på 7meter) – snitt per kamp: 4,3 – 16. plass på toppscorer-listen
2023/24:
26 kamper; 152 scoringer (29 på 7meter) – snitt per kamp: 5,8 – 3.plass på toppscorerlisten

SIMEN-scoringer –
mot Elverum denne sesongen:

* De to REMA 1000-kampene:
11 scoringer
* Cupfinalen:
7 scoringer (toppscorer)

Og for øvrig:
* 4 sluttspillkamper mot Elverum forrige sesong:
20 scoringer

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida/TittMelhuus og Anders/Kolstad Håndball