Blir Kolstad representert i EM-troppen?
Kolstad har både strekspiller Tom Kåre Nikolaisen og bakspiller William Aar som trolig er med i de avgjørende betraktningene Christian Berge og hans trenerteam gjør før EM-uttaket.
William kan forresten fort komme til å bli vurdert opp mot en annen landslagsfersking, Sander Øverjordet. På onsdag får vi sjansen til å sammenligne de to når Haslum gjester Kolstad Arena til fight om seriepoeng.
Stian Gomo er selvsagt spent på om hans gutter får sjansen til å spille EM på hjemmebane og har dessuten sansen for å gi unge, urutinerte spillere sjansen til å lukte på mesterskapsluft:
Har sansen for Berge og Hergeirssons «ungdomslinje»
– Jeg synes det er grunn til å gi mye kred. til både Christian og Thorir (Hergeirsson) når det gjelder mesterskapsuttak. De har ofte tatt med læregutter/lærejenter; for Christians del for eksempel (Magnus) Rød i VM i 2017 og (Aleksander) Blonz i VM i januar i år.
– Av de fem som vi nå har nevnt er det bare Magnus Rød som – foreløpig – har utenlandsk klubbadresse. Men det kan godt bli en EM-tropp uten en eneste hjemlig spiller…
– Det kan det. Husk det er etterhvert ganske så mange norske spillere som er i utenlandske klubber – og det blir stadig flere. Jeg bruker å si at norske håndballspillere er som afrikanske fotballspillere; de kan tilby høy kvalitet til en billig penge.
Fra Håndballgutta til Kolstad: Vi har unnagjort mer enn en tredjedel av seriesesongen. Hvordan vil trener Gomo karakterisere det som har skjedd i høst?
Vi starter «i angrep»:
– Vi har forenklet litt i den forstand at vi har konsentrert oss om få grunnspill som vi til gjengjeld har drillet mye. Vi ser litt finere ut offensivt, for å si det slik. Så har vi vært opptatt av å ha et spill som er tilpasset de spillerne vi har. Jeg synes vi har fått bra sving på det, inklusiv ankomst og kontra, men du verden, vi har ennå mye(!) å gå på.
– Forsvarsspillet?
– Vi har sluppet inn flere mål enn forrige sesong, sikkert også fordi vi har hatt litt annerledes fokus, brukt mye tid på angrepsdrill. Vi har vært kjent for å være et godt forsvarslag med gode målvakter, men det kommer ikke av seg selv. Det må også drilles.
– Kampen mot Drammen i Trondheim Spektrum viste at vi fortsatt kan være gode i forsvar. Mot Arendal var vi alt annet enn gode, slapp inn 39 mål, og i cupkampen mot Haslum, da var vi også langt unna. Vi pådro oss få frikast, vi fikk bare én advarsel og ingen utvisninger. Det sier mye om et forsvarsspill som ikke er slik vi ønsker.
Integrering av de nye
– Hvis vi tar det sosiale først, så vil jeg si at det har gått fint. Vi har vært litt heldige også. Ta en kar som Gabriel (Setterblom). Han fungerer veldig bra i gruppa, nesten som et lim mellom unge og gamle, mellom nye og etablerte. For å si det sånn; Gabriel er en type som kan dra og spise middag med alle.
Månedlig quiz
– Og så sørger dere for sosialt påfyll i form av en månedlig quiz, med deg som quizmaster, naturligvis…
– Det skjer etter trening siste torsdag i måneden. Vi deler opp spillerne i fire lag (ingen faste lag). Jeg lager spørsmålene med forskjellig tema. Hittil har det vært sport, lett blanding, økonomi, geografi og allmennkunnskap. November-quizen er under arbeid. Jeg kan selvsagt ikke røpe emne.
– Så er det naturligvis premiering. Det varierer og kan for eksempel være bowling-runde, gokart, tur i escaperom og dansetime på 3T, som for de fleste er et stykke på utsiden av komfortsonen. Det siste er klar type fjerdepremie. Det skal koste litt å bli sist, smiler Stian, men legger ikke skjul på at det faktisk kan være noen som ikke ser på dansetime som noen ubehagelig sistepremie. De fire på vinnerlaget får nyte premien i stedet for å delta på neste dags trening.
– Hva med sportslig integrering?
– Bra her også. Selvsagt trenger vi bruke litt tid på å få nye spillere inn i en for dem ny treningskultur og måten vi spiller på. De nye har tilført oss nye kvaliteter, som har forsterket kollektivet, men også bidratt til at våre «gamle» spillere har fått et løft. Se på Roar (Forbord) for eksempel. Nå kan han ha to skyttere ved siden av seg som han kan spille opp i gode posisjoner og som kan bidra til at det blir bedre sjanser for ham. Rasmus (Carlsen) også; han opplever at det er blitt mindre oppmerksomhet rundt ham, som gir flere og bedre avslutningsmuligheter. Og så er den forsterkede troppen selvsagt med på at vi kan bytte oftere. Nå trenger ikke mange spille to ganger 30 minutter. Nå får vi sjansen til å gi alle noen pauser slik at vi kan sende dem tilbake på banen fulle av energi.
Har lært mye av fjorårs-kollapsen
Første halvdel av forrige sesong var dere veldig gode, til stor overraskelse hos de fleste håndballinteresserte. Etter åtte serierunder sto dere med seks seire og to tap. Så langt denne sesongen er fasiten enda bedre; seks seire, én uavgjort og ett tap. For ett år siden kollapset dere etter jul. Andre del av seriesesongen var like deprimerende som første del var hyggelig god. Hva har dere gjort for at vi denne sesongen ikke skal oppleve noe tilsvarende?
– Vi har lært mye av det som skjedde forrige sesong. Nå skal vi trene mer oppunder jul og i mellomjul, felles, men ganske lystbetont. Så holder vi det i gang helt fra starten av januar, og i løpet av januar skal spillerne gjennom en screening på Olympiatoppen i Granåsen. På den måten får vi sjekket spillernes fysiske form.
– EM gjør at vi får en lang kampfri periode; fra 19. desember til 29. januar. Den fyller vi med to treningskamper i Ystad i Sverige; mot Lasse (Balstad) sitt Ystad IF og IFK Ystad. Og der får kolstadguttene kvalifisert motstand: I skrivende stund er de to Ystad-lagene naboer også på tabellen i toppserien (Handbollsligan), på henholdsvis tredje- og fjerdeplass.
Dette skjer siste helg i januar, og tre dager senere er vi i gang igjen – hjemme mot ØIF Arendal.
Om å venne seg til tabelltoppen
Når vi går inn mot niende serierunde kan Kolstad-spillerne bare se én vei på tabellen, nedover. Hva gjør det med dere å bekle tabelltoppen?
– Å toppe tabellen har gitt mersmak. Vi ønsker selvsagt å være der så lenge som mulig. Forrige sesong ble vi tatt litt på senga over det vi presterte, for å si det sånn. I år har vi smakt på tabelltopp, vi blir nevnt blant topplagene og blir på bortebane presentert som serielederen – som har ført dere fra å være underdog til å ha noe å forsvare…?
– Og det har vi svart bedre på hittil i sesongen enn det vi klarte andre del av forrige sesong. Jeg tror det er et Nils Arne (Eggen)-sitat som lyder; «man må trene på å vinne, trene på å være god.» Vi har i høst bevist at vi kan takle «serieleder-press». Bortekampen mot Halden er et godt eksempel. Remmenhallen er en vanskelig bortebane – for alle. Vi var lenge under kraftig press, men vi beholdt roen og tok med oss seieren. Selv om vi har åpnet godt, er vi fortsatt forberedt på svingninger i prestasjonene. Men vi har utvilsomt gjort flere nyttige innskudd i erfaringsbanken.
Må rive ned en målvakt-vegg
– Litt Haslum til slutt, Stian. Haslum har vært en vanskelig motstander for dere, ikke minst hjemme i Trondheim. På fire seriekamper har Haslum dratt sørover med begge poengene i bagasjen. I sluttspillkamp på hjemmebane i første eliteseriesesong (2015/16) ble det også tap, og når Haslum har vunnet, har det ikke minst skyldtes en veldig god målvakt i Trond Tjensland. Den rutinerte skuddsstopperen holder koken. Han var god da Haslum sendte Kolstad ut av cupen i 4. runde. Siste onsdag, i seriekamp borte mot Fyllingen, var Tjensland rett og slett rå; 16 redninger betydde en redningsprosent på 50! Hvordan skal Tjensland-muren rives?
– Det er riktig at Tjensland ofte har vært god mot oss, men det handler mye om oss selv for å kunne sette sjansene. Cupkampen mot Haslum har jeg sett mange ganger, og den kommer til å bli brukt i analysen før seriekampen på onsdag. Tjensland er utvilsomt en viktig spiller for Haslum og en god målvakt. Men bakspiller Øverjordet er også svært viktig for Haslum. I cupkampen gjorde han mye ugagn mot oss. Det må vi sørge for ikke gjentar seg. Vi er i alle fall mer obs på ham nå.
TEKST: Tore Sæther
VIDEO og FOTO: Mats Wæraas