Elverum-Kolstad, REMA 1000-ligaen Menn 2021 > Forhåndsomtale – Kolstad

Elverum-Kolstad, REMA 1000-ligaen Menn 2021 > Forhåndsomtale

I serieåpningen viste Elias Thome frem sitt potensial. Ti scoringer på 12 skudd var rett og slett imponerende.

Det var likefullt et stort men: Selv med 22-åringens heftige bidrag, tapte som kjent Kolstad overraskende mot opprykks-Fjellhammer. Det tok mye av gleden over selv å lykkes:

– Jeg var selvsagt fornøyd med en god prestasjon. Men etter å ha tapt, og til tider nærmest blitt «pisset på» av Fjellhammer, da var den store godfølelsen et godt stykke unna. Det er tross alt seier og to poeng som teller.

Etter 2018/19-sesongen, hans første i eliteserien og som andrevalg bak Martin Tangvik på høyrekanten, fikk Elias og resten av kolstadguttene i fjor sommer overraskende stoppmelding fra Martin. Han var ferdig med topphåndballen. Hva ville det bety for andrevalg Elias? Skulle Kolstad hente en etablert kantspiller og la 21-åringen fortsette i andrevalgrollen? Nei, da. Trener Gomo valgte unggutten fordi: «Elias er ung. Han trener mye og godt. Han har spenst og hurtighet og ikke minst trenings-talent», sa treneren da vi intervjuet ham om Thome for ett år siden.

Uten at vi skal dvele lenge ved det, men starten som førstevalg på høyrekanten ble ikke spesielt bra. På de to første kampene var uttellingsprosenten 36 på hans 11 skudd. Rollen som førstevalg er ikke en rolle du lærer deg over natten!
Men Elias vokste, og vokste fort. Han endte opp med 55 seriemål, og starten i år har altså vært formidabel om vi tenker på den offensive oppgaven: 12 scoringer på 15 skudd, det gir en uttellingsprosent på 80!

Forskjellen fra forrige høst skyldes mental øvelse i rollen, men også at hverdagen til unggutten er blitt mer strukturert:

– Jeg har to hele dager og to halvdager i uka i jobben min i DnB. I tillegg legger jeg inn to studiedager på BI. Sammen med tidlige fellestreninger (fra klokken 16:45) og fast treningstid er det med på å gjøre hverdagene mer strukturert. Det påvirker selvsagt også prestasjonene på banen, sier Elias. Han får også litt tid sammen med samboer Siri, hun også håndballaktiv, på Strindheims 2. divisjonslag.

Slik vil vi se Elias Thome mange ganger i Terningen Arena søndag kveld.
(ARKIVFOTO: Robert Magnussen)

Elias Thome sin gode seriestart blir ikke mindre imponerende med tanke på at han ble hemmet i sesongoppkjøringen av et trøblete kne. Det så litt usikkert ut med tanke på full restitusjon til seriestart, men takket være god jobbing også av Kolstads medisinske støtteapparat, fikk kneet klarsignal til sesongstarten.

– Jeg mistet en del økter, og ei stund virket det ganske håpløst, men altså takk til «medisinmennene».

Kantspillerne blir som regel vurdert og husket for spektakulære avslutninger. Men kvaliteten også på spillerne ytterst i laget, starter selvsagt rundt egen seksmeter. Det handler blant annet om å «stjæle» ballen:

– Jeg vil gjerne spille rollen som en sånn tyv. Det er viktig å ha fokus og være topp forberedt hele tiden på mulige «ball-tyveri», sier Elias.

Ballen er vunnet, og da er det gjerne løp, løp, løp som gjelder – kontrafasen – og å sikre seg de enkle scoringene:

– Ja, men her synes jeg vi har ganske mye å hente. Vi er rett og slett ikke å gode i direkte kontra som det vi ønsker å være.

Spenst, henge ut målvakten, trickskudd – kantspiller-repertoar:

– Spenst er noe som tar lang tid å utvikle. Jeg har helt klart en del å gå på. Variasjon i skudd-typer. Jeg føler jeg har et bra repertoar, men det er mye å hente også her. Slik vi spiller er det vanligvis ikke mange sjansene vi får til å avslutte fra kantene. For meg handler det da om å velge safe varianter, «ærlige skudd innafor ramma», som Gomo sier. Når det er på plass, kan man fylle på med noen show-varianter…

Inn fra kanten og på vei gjennom… (ARKIVFOTO: Robert Magnussen)

Elias Thome har tatt store steg i løpet av det siste året. Hvor ser han håndballveien gå videre?

– Jeg ønsker å bli så god som jeg kan. Om man når helt til topps, får sjansen til å spille i en god utenlandsk liga, det er også litt tilfeldig. Jeg har nå startet på første år i en toårskontrakt, trives veldig godt i Kolstad, og er sikker på at det i alle fall ikke blir noe klubb-bytte til en annen norsk klubb, sier Elias – heldigvis.

Hva med forbilder? Tidligere har Elias trukket frem tyske Uwe Gensheimer som en spiller å la seg fascinere av. 

– Han er utrolig dyktig, men så er det slik at mange av de tingene han gjør, det gjør ingen ham etter. Derfor blir det ikke så opplagt at det bare er å hente teknikk-tips. Spillerne er så ulike. Se på en kar som Magnus Jøndal, veldig god, men en helt annerledes spiller med sine kvaliteter.

– Og i Terningen Arena i Elverum på søndag står du overfor den andre gode venstrekanten hos Håndballgutta, Alexander Blonz…

– Vi får nok beskjed om å ikke la ham skyte for ofte. Likevel synes jeg det er kontra-biten som er hans aller fremste kvalitet.

Blonz er en utrolig fascinerende kantspiller. Søndag får kolstadguttene sjansen til å måle ferdigheter mot eliteseriens klart største og nye profil – den franske landslagsspilleren Luc Abalo. Hvordan blir det å møte «Skywalker», Elias?

– At Abalo skal spille for Elverum, i den norske ligaen, er jo kult. Han blir selvsagt en attraksjon. Om han utgjør så stor forskjell i kvalitet på Elverum, er jeg ikke så sikker på. Elverum har jo allerede en svært dyktige svenske, Christopher Hedberg, i høyrekanten.

– Til slutt, Elias; ti ganger har Kolstad møtt Elverum til eliteseriekamp. Det har endt med ni tap og én uavgjort. Seier mangler. Kan den komme på søndag?

– Jeg føler faktisk at Elverum var litt bedre forrige sesong, som bør gi oss en mulighet til seier. Men for all del, veldig mye skal klaffe for oss for at vi kan dra hjem til Trondheim med begge poengene

Tekst: TORE SÆTHER