Viking Håndball-Kolstad, REMA 1000-ligaen Menn 2021 > Forhåndsomtale – Kolstad

Viking Håndball-Kolstad, REMA 1000-ligaen Menn 2021 > Forhåndsomtale

Martin Kærgaard synes så mange piler peker riktig vei – både for laget og for seg selv – at han nylig forlenget sin kontrakt med én sesong. Det er godt nytt for Kolstad.

Da jeg for drøyt halvannet år siden intervjuet den to meter høye strekspilleren som ny Kolstad-spiller, fortalte han at han hadde to ambisjoner med flyttingen fra SønderjyskE og danske eliteserie til Trondheim og Kolstad:

– Jeg ønsket å kvitte meg med noen av mine 123 kilo (nå er jeg stabilt 114) og jobbe hardt for å få så god utvikling at jeg med tid og stunder forhåpentligvis kan bli aktuell for en klubb i den tyske bundesligaen, sa Martin og legger nå til ytterligere moment for at han har utvidet Kolstad-kontrakten med én sesong:

– Jeg fikk et godt inntrykk av klubben da jeg var på besøk her første gang. Så har det vært viktig for min avgjørelse at (Ole Martin) Viken er kommet til oss som fysisk trener. Og det er veldig positivt at vi nå har to dager i uken som vi kaller semiproffdager – to treninger og lunsj – som også er steg mot et enda mer profesjonelt opplegg.

Glad for jobb i Tobb

Om håndballen tar masse tid, er Martin meget tilfreds med at han har fått jobb også utenfor håndballhallen:

– Jeg har en 40-prosentstilling i TOBB hvor jeg arbeider med økonomi, og det er jeg veldig glad for. Det er fint å få praktisere det jeg har lært i økonomi-studiene. Handler om å gi hodet stimulering også utenom det som skjer på håndballbanen, smiler Martin.

26-åringen tilstreber å bli en spiller med høy kvalitet i begge ender av banen; en toveisspiller. Score mye mål har Martin (i ungdomstiden var han bakspiller) alltid gjort. Som Stian Gomo sier det: «Det blir nesten alltid scoring eller syvmeter når vi få spilt inn ballen til Martin på streken.»

Da Martin spilte i Tønder i 2016/17-sesongen, var han dansk eliteseries nest mestscorende strekspiller. Bare Bjarte Myrhol scoret flere.

Typisk Martin Kærgaard: Forsvarsspiller er vendt vekk, ballen er fanget, keeper utfordres – scoring!

«Veldig, veldig fin utvikling»

Mer fra Gomo: «Martin har hatt en veldig, veldig fin utvikling. Han har tatt steg med fysikken, trent mye og godt, og når han har tatt av en god del kilo, har det også gjort ham mer mobil i det defensive arbeidet. Offensivt var jo Martin veldig god da han kom til oss; gode mottak, høy uttelling og flink til å skaffe seg rom.»

– Jeg føler jeg er blitt sterkere selv på mindre kroppsvekt og er veldig motivert for å ta ytterligere steg. Og så ønsker jeg altså å være en toveisspiller med enda høyere kvalitet enn det jeg har per i dag. 

Forrige sesong var en rar Kolstad-sesong; topp første halvdel, det stikk motsatte store deler av den andre halvdelen. Denne sesongen har det svingt litt mer – hvorfor?

60 minutters «bevisbyrde»

– Svingt mer? Tja, kanskje det. Vi bruker ikke så mye tid å reflektere over det. Viktigst for oss er å ha blikket rettet mot sesongmålet – være med helt oppe i tetgruppen. Vi er faktisk ikke langt unna nå og er klar for å jage videre. Søndag møter vi et Viking-lag vi vet vi er bedre enn. Men det står igjen å bevise det – i 60 minutter, sier Martin Kærgaard.

Kontrakt nå frem til someren 2022. Hva så, Martin? Bundesliga neste?

– I tillegg til at det ser riktig så bra ut ikke minst med Viken på plass og med to semiproff-dager, så er jeg veldig tilfreds med rollen jeg spiller i laget. Stemningen i garderoben er utmerket – vi er en fin gjeng. Jeg trives rett og slett godt i Trondheim. Får både laget og jeg den utviklingen vi streber mot, ja, så er det ingen grunn til å dra herifra i 2022. Det kan meget vel bli nok en kontraktsforlengelse…

I Kolstad Arena er det allerede noen blomstertegn på at julen nærmer seg. Før julestemningen tar Martin Kærgaard og resten av kolstadspillerne, gjelder det å avslutte 2020 med stil i de tre eller kanskje bare to kampene som gjenstår før julefreden senker seg.

Martin-score

Martins skudd-statistikk også denne sesongen er hyggelig lesning: 75 prosent av hans 61 skudd har endt med scoring – 46 i tallet. 

I de 13 seriekampene hittil i 2020/21 har han aldri gått av banen uten å score. 

I fire kamper har han scoret fem mål eller mer – aller mest mot Halden da han puttet syv på åtte skudd.

Forrige sesong bidro Martin med 45 scoringer i eliteserien, på 16 kamper. (Martin mistet fem kamper på grunn av en ankelskade og sykdom).

TEKST: Tore Sæther
FOTO: Robert Magnussen / Tore Sæther